Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Den otevřených dveří v Opavě byl letos pestrý

OPAVA - Svezení se historickými trolejbusy, nahlédnutí do zázemí vozovny nebo bohatý doprovodný program zlákal stovky návštěvníků do areálu vozovny v Kylešovicích, kde se uskutečnil Den otevřených dveří.

Historické trolejbusy a autobusy, průjezd myčkou či nasazování sběračů byly v kombinaci s pěkným počasím velkým lákadlem...


Den otevřených dveří v Opavě ukázal i zázemí (28. září 2017, Filip Vlček).

Městský dopravní podnik Opava uspořádal ve čtvrtek 28. září Den otevřených dveří. Ačkoli počasí tomu příliš nenasvědčovalo, protože celý kraj od rána zahalila hustá mlha, nakonec přesi jen v průběhu dopoledne mlha opadla a celá akce se uskutečnila za slunečného a relativně teplého počasí.

Vystaveny byly všechny provozované vozy

Brány vozovny se otevřely v 10.00 hodin. Pracovníci vozovny vystavili na ploše vozovny všechny vozy, které v Opavě zajišťují provoz městské hromadné dopravy. K vidění tak byly jak starší Citybusy, tak i nejnovější Urbanwaye. Z trolejbusů pak byly prezentovány vozy typu Škoda 26Tr. Samozřejmě nechyběl ani zástupce těch nejstarších trolejbusů, jako například 14Tr nebo jediný zástupce nízkopodlažního trolejbusu typu 21Tr.


Hned u vstupu byl autobus s prodejem upomínkových předmětů (28. září 2017, Filip Vlček).

Lákadlem nejen pro dopravní fanoušky byla především historická vozidla, která si dopravní podnik vypůjčil od svých kolegů z Ostravy a Zlína. Každých dvacet minut tak z vozovny vyjížděly historické trolejbusy Škoda 8Tr, 9Tr a 17Tr Dopravního podniku města Ostravy společně s vozem 9Tr od Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice. Ostrava pak zapůjčila i autobus Škoda 706 RTO.

Všechny vozy jezdily na třech okruzích. První vedl z vozovny přes Praskovu na Ostroj, odkud jel přes Kateřinky zpět na Praskovu a do vozovny. Druhý okruh vedl z vozovny přes Praskovu a Divadlo na obratiště Albert hypermarket, odkud se spoj vrátil do vozovny. Také autobusový okruh vedl z vozovny přes Praskovu, Divadlo a Olbrachtovu zpět do vozovny. Speciální jízdné v ceně 20 korun na všechny historické trolejbusy a autobusy cestující platili průvodčímu ve voze. Všechny okruhy přitom jezdily maximálně obsazené.


Nechyběly ani výstavy vozidel, které v Opavě MHD zajišťují (28. září 2017, Filip Vlček).

Trolejbus typu 14Tr pak byl součástí pohyblivé prohlídky. Každou půlhodinu vyrážel od haly vozovny na průjezd mycí linkou, což je často velice oblíbená atrakce nejen mezi dětmi. Díky dalšímu trolejbusu stejného typu si pak mohli zájemci zkusit, jak obtížné nebo naopak lehké je nasazování sběračů. Někteří skutečně tápali a sběrač na trolejové vedení nasadili na několikátý pokus. Našli se ale i tací, kteří to zvládli hned napoprvé.

Dopravní podnik otevřel i haly denní údržby

Zájemci o techniku si pak jistě nenechali ujít ani prohlídku haly denní údržby vozovny, kde byly vystaveny jak autobusy, tak trolejbusy. Návštěvníci se tak mohli na vozy podívat netradičně také zespodu v montážním kanále. A na kraji vozovny bylo možné se detailně seznámit s montážními plošinami pro opravy trolejového vedení.


Cestující se mohli prohlédnout všechny typy vozidel (28. září 2017, Filip Vlček).

Zajímavě v opavské vozovně působily také další zapůjčené vozy, jako například žlutobílý Solaris nové generace znojemské společnosti ZDS Psota nebo známý prezentační elektrobus výrobce SOR. Poblíž plničky CNG se pak prezentovaly Iveco Full hybrid, který se v Opavě pár dnů zdrží, nebo autobus KODISu.

Velmi vyhledávanou atrakcí byla nabídka Červeného kříže, kde pracovnice na obličejích, rukách nebo nohách dokázaly vykouzlit třeba řeznou ránu nebo pohmožděninu. A nutno podotknout, že všechna tahle zranění byla velmi věrohodná. Pracovnice dokonce návštěvníkům doporučovaly na takovou akci přijít ve starším oblečení. "Rádi trháme třeba tepláky nebo trička a vytváříme zlomeniny," uvedla jedna z nich.


Historické trolejbusy byly třešničkou na dortu (28. září 2017, Filip Vlček).

Zajímavostí byla možnost pomalovat dětmi jeden z trolejbusů. Nejrůznější malůvky tak zkrášlují trolejbus ev.č. 311 s přezdívkou Dračák. Městský dopravní podnik nechal boční stěny trolejbusu opatřit speciální laminací, aby na nich dětské malůvky, mnohdy detailně vyvedené, v běžném provozu vydržely 4 až 5 let.

Přijela i unikátní perníková chaloupka

Velmi zajímavou a povedenou atrakcí pak byla perníková chaloupka postavená z pečlivě zamaskovaného trolejbusu. Uvnitř malí návštěvníci viděli rybičky, stolek nebo další vybavení typické pro chaloupky. Věrohodně tak uvnitř vozu vypadala například kamna nebo kadibudka. Na závěr si děti mohly utrhnout nějaký ten perníček.


Nechyběl ani ostravský trolejbus typu 17Tr (28. září 2017, Filip Vlček).

Prostor k prezentaci tady měli také opavští hasiči a strážníci, transfúzní stanice v Opavě a další. Den otevřených dveří se podařilo uskutečnit také díky partnerům, jako byli Česká spořitelna, Solaris, Škoda, Iveco, Nissan, Odis, Kar, Voith a v neposlední řadě také Buse. Mezi partnery lze zařadit také Dopravní podnik Ostrava a Dopravní společnost Zlín - Otrokovice díky zapůjčení muzejních trolejbusů a autobusů.

Na facebookové stránce Vlčoun.cz najdete bohatou fotogalerii ze Dne otevřených dveří (přímý link ZDE).


Zajímavá perniková chaloupka, kterou zajistil jeden z trolejbusů (28. září 2017, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!