Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 ComfortJety svezou první
cestující již v červnu

 Do pěti let by mohly vyjet
tramvaje do Komořan

 O Rail Business Days
je letos nebývalý zájem

 Nové jízdní řády v Ústí:
Mizí takt a mění rozjezdy

Bezkontaktní kartou koupíte brzy i roční kupon

OSTRAVA - Dopravní podnik Ostrava již rok nabízí cestujícím možnost koupit si jízdenku ve voze pomocí bezkontaktní platební karty. Rok fungování systému potvrdil, že o tento způsob platby jízdného je velký zájem.

Ke konci letošního června systém využilo 1,4 milionu cestujících, kteří si zakoupili jízdenky v hodnotě přesahující 25 milionu...


Bezkontaktně lze platit také v trolejbusech (14. července 2017, Filip Vlček).

Zájem cestujících přitom neustále stoupá. Zatímco loni činil denní průměr zakoupených jízdenek 2430, v půlce letošního roku je již na dvojnásobku 4893. Hlavní výhodou ostravského systému je fakt, že negeneruje papírové jízdenky a při jeho využívání cestující nepotřebují znát tarif ani cenu jízdného předem. Při nástupu přiloží kartu povinně, při výstupu nepovinně a odbavovací systém za ně spočítá optimální jízdné. Díky nastavení navíc cestující nikdy nezaplatí více než je cena denní jízdenky. Jedná se o historicky první odbavovací systém tohoto typu v České republice a druhý v Evropě.

Dopravní podnik Ostrava je s fungováním systému po 12 měsících spokojen. "Dosavadní vývoj nás mile překvapuje. Ani v jednom z měsíců jsme nezaznamenali pokles zájmu a denní průměr prodaných jízdenek každý měsíc roste. Například letos v květnu i červnu jsme překonali denní průměr 5000 prodaných jízdenek a v tržbách jsme dvakrát po sobě pokořili hranici 3 milionů korun," řekl Daniel Morys, předseda představenstva Dopravního podniku Ostrava.


(30. června 2016, Dopravní podnik Ostrava).

Systém si rychle získal velkou oblibu, což má nemalý podíl na klesajícím zájmu o konvenční způsoby pořizování jízdného. "Například v období leden až červen 2017 meziročně klesl prodej SMS jízdenek v ostravské MHD o 20% a u papírových jízdenek se jedná o téměř čtvrtinový pokles," doplnil Morys.

Všechny platební transakce za nákup bezpapírového jízdného se zúčtovávají v clearingovém centru a data v něm vyhodnocená prozrazují zajímavé informace. "Víme například, že nejpopulárnější linkou pro platbu kartou je tramvaj číslo 8, ve které se prodalo přes 150 tisíc jízdenek. Další zajímavostí je rekordní den celého systému, který se odehrál v pátek 30. června, kdy bylo pořízeno 8174 jízdenek," řekl Pavel Nenka ze společnosti XT_Card zodpovídající za chod centra. Rekord ovšem s největší pravděpodobností padne během Colours of Ostrava.

V Ostravě na kartu pořídíte třeba i roční jízdenku

Obrovský zájem obyvatel a návštěvníků Ostravy motivuje Dopravní podnik Ostrava k dalším vylepšením systému. "Do konce letošního roku chceme například lidem umožnit zakoupit na jednu platební kartu i jízdenky pro spolucestující. Druhou významnou novinkou je propojení systému platebních karet s dlouhodobými jízdenkami. Dáme cestujícím příležitost zaregistrovat si k platební kartě měsíční, čtvrtletní, či roční jízdenku. Z bankovní karty se tak vlastně stane legitka na MHD," prozradil Daniel Morys.


Do konce léta si na platební kartu pořídíte i kupon (14. července 2017, Filip Vlček).

Úspěšné fungování bezpapírového krátkodobého jízdného ve slezské metropoli je dobrým signálem i pro cestující v regionu, kteří se mohou těšit na bezpapírový systém jízdného i mimo Ostravu. V zadávacích podmínkách výběrových řízení na autobusové dopravce je totiž již zakotvena povinnost akceptace bankovních karet včetně připojení do celokrajského systému. "V brzké době se k systému připojí opavský dopravce TQM a v průběhu roku 2018 přibydou další. Nadále platí, že fungování v Ostravě je pouze první fáze zavádění tohoto systému na regionální úrovni. Do konce roku 2018 by mohl systém fungovat v celém Moravskoslezském kraji," řekl Aleš Stejskal, jednatel společnosti KODIS.

Kladně hodnotí fungování bezpapírového jízdného i Luboš Novotný ze společnosti Mikroelektronika, jež dodala validátory a jejich software do dopravních prostředků Dopravního podniku Ostrava: "Cestujícími i odbornou veřejností byl systém velice dobře přijat. Platba jízdného bez tisku jízdenky a jeho optimalizace je atraktivní nejen pro dopravu v ČR. Utvrzují nás v tom naši čeští i zahraniční zákazníci, kteří se do Ostravy přijeli inspirovat," uvedl.


Systém je inspirací pro další lokality republiky i Evropy (14. července 2017, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

  20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!