Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

ODISkou si ve voze koupíte i jednorázový lístek

OSTRAVA - Komfortní systém placení jízdného zavedli začátkem listopadu v moravskoslezské metropoli. ODISku, tedy kartu prvotně určenou pro časové kupony je možné nově použít i k nákupu jednotlivých jízdenek.

Výhody cestování mohou cestující využívat také v případě, když přestupují z MHD do krajského autobusu nebo opačně...


Funkční odbavovací terminál první den provozu (1. listopadu 2015, Filip Vlček).

Nové čtečky, které byly nainstalovány do všech vozidel MHD v rámci projektu financovaného z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko, umožnuje cestujícím s ODISKou pořídit při nástupu do vozidla MHD v Ostravě jednorázovou elektronickou jízdenku. Termínu spuštění předcházela rozsáhlá kampaň pro veřejnost. Dosud byla u ostravského dopravního podniku využívána jako nosič dlouhodobých jízdenek.

Museli upravit tarif

V souvislosti se zprovozněním nových terminálů pro ODISky se v tarifu cen jízdného dopravního podniku zavádějí nové druhy jízdenek. Cestující si budou moci pořídit po nástupu do vozidla tzv. elektronickou jízdenku, přičemž platba za ni proběhne po přiložení ODIsky k terminálu odečtem z finančního kreditu. Ten je potřeba na ODISku předem nahrát. Způsobů k zakoupení kreditu je více - ideálně prostřednictvím e-shopu ODISky, ale také ve všech prodejních místech jejích vydavatelů nebo třeba u řidiče meziměstského autobusu (například Arriva Morava).


Ve vozech zůstávají i původní označovače (1. listopadu 2015, Filip Vlček).

Systém je nastaven tak, že při nástupu do vozidla na začátku jízdy a přiložení ODISky k terminálu (check-in) se z kreditu ODISky odečte částka 20 korun, což je cena elektronické přestupní jízdenky. Cestující pak může v rámci MHD Ostrava během prvních 30 minut libovolně přestupovat mezi spoji a po posledním přestupu cestovat bez časového omezení až do konce spoje. Podmínkou je přiložení ODISky k terminálu při každém nástupu do vozidla.

Pokud ale cestující plánuje jen krátkou jízdu bez přestupování do 10 minut, a v tomto časovém limitu přiloží při výstupu z vozidla ODISku k terminálu (check-out), je mu na ni vrácena částka 6 korun. Výsledná částka odečtená z ODISky je v tomto případě 14 korun, což je cena elektronické nepřestupní jízdenky.

Výhody i v meziměstské dopravě

Při přestupu z příměstské autobusové linky v tarifu Region bude moci cestující do 30 minut od výstupu nastoupit do spoje MHD s odpočtem základní sazby (pro obyčejné jízdné 9 korun) Kč na jízdenku platnou 30 minut. Rovněž bude moci v opačném směru do 30 minut od nastoupení cesty v Ostravě (pokud neprovede check-out) přestoupit na návazný spoj příměstské autobusové dopravy s odpočtem základní sazby (opět 9 korun).


Prezentace nového systému u OC Futurum (31. října 2015, Filip Vlček).

Systém dále umožňuje cestujícímu, který má na ODISce platnou dlouhodobou jízdenku nebo jednorázovou elektronickou jízdenku, ve spojích Dopravního podniku Ostrava dokoupit 30minutovou nebo 60minutovou elektronickou jízdenku včetně zlevněných verzí a v cenách podle platného tarifu také pro spolucestujícího. Ve všech vozidlech ostravského dopravního podniku zůstávají i starší (červené) označovače papírových jízdenek. Cestující je mohou nadále využívat s tím, že papírové jízdenky budou stále v prodeji.

Nový systém odbavování cestujících ve vozidlech Dopravního podniku Ostrava, založený na terminálech pro ODISky, byl pořízen díky dotaci Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. Dodavatelem systému v hodnotě 40 milionů korun je společnost Mikroelektronika. Ta za necelý rok od podpisu smlouvy systém připravila a do všech vozidel nainstalovala a otestovala celkem 2135 nových odbavovacích terminálů.

Příští rok zaplatíta i platební kartou

Dopravní podnik Ostrava také ve spolupráci s KODIS a Visa Europe připravuje k polovině příštího roku možnost platby jednotlivého jízdného v režimu obdobném platbě z elektronické peněženky ODISka také přímo z bezkontaktní bankovní karty.


Autobus s prezentací odbavovacího systému (31. října 2015, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!