Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Českolipská MHD od ledna zdražila, až o 70%

ČESKÁ LÍPA - Více si od nového roku připlácí cestující, kteří využívají českolipskou MHD. Z důvodu navýšení inflace a ceny dopravního výkonu zvýšilo město Česká Lípa od 1 ledna cenu jízdného v českolipské MHD.

Změna tarifu však přinesla také prodloužení platnosti jednotlivé přestupní jízdenky a zavedla novou skupinu obyvatel, kteří mají nárok na MHD zdarma...


Ilustrační foto (19. května 2016, Vlčoun/František Živnůstka)

Platnost jednotlivé přestupní jízdenky je od 1. ledna letošnhío roku nově 75 minut namísto současných 60 minut. Takoví jízdenka dospělého cestujícího vyjde nově na 25 korun v hotovosti, při platbě kartou pak na 20 korun. Nárok na MHD v České Lípě zdarma mají nově držitelé zlaté medaile prof. MUDr. Jana Jánského za 40 a více bezpříspěvkových odběrů krve. Konkrétní pokyny, jak bezplatný tarif získat a jak jej nahrát na novou kartu Opuscard+ nebo jiný identifikátor, získají cestující při osobní návštěvě městského Opuscard centra na Škroupově náměstí v České Lípě.

"Více než osmdesát procent nákladů na zajištění českolipské městské hromadné dopravy platí město Česká Lípa ze svého rozpočtu, méně jak pětinu činí tržby z jízdného. Náklady na zajištění této služby pro naše občany se neustále zvyšují. Zatímco před dvěma lety jsme za MHD zaplatili zhruba 56 milionů korun, v letošním rozpočtu již máme na MHD vyčleněno sedmdesát milionů korun. Je tedy třeba ceny jízdného zvýšit, snažili jsme se však i přes zdražení zachovat co nejrozumnější cenu. Zároveň je také potřeba znovu zdůraznit, že přestupní jízdenka je přestupní pro všechny dopravní prostředky v systému IDOL, tedy pro linkové autobusy i vlaky. Jízdenku by tak neměli cestující vyhazovat, mohou ji využít opakovaně," uvedl českolipský místostarosta Jakub Mencl.


Ilustrační foto (19. května 2016, Vlčoun/František Živnůstka)

Nárůst ceny u jízdného zaplaceného v hotovosti je 25 procent, u jednotlivých jízdenek zaplacených bezhotovostně si cestující připlatí o téměř 70 procent. I nadále však platí, že za jízdenku zaplacenou bezhotovostním způsobem zaplatí cestující méně, než za jízdenku placenou v hotovosti. Za přestupní jízdenku tak cestující platí 25 korun namísto 20 korun platných do konce prosince při platbě v hotovosti. Při bezhotovostní platbě pak nově cestující místo původních 12 korun platí rovných 20 korun. Třicetidenní a roční jízdenky se pak zdražily pouze o 11 procent.

"Podařilo se nám zachovat velké cenové zvýhodnění pro cestující, kteří mají měsíční nebo roční kupón. Celoroční jízdenka pro dospělého vyjde nově na dva tisíce korun, v porovnání s jednotlivým jízdným placeným v hotovosti tak stačí osmdesát jízd a je zaplacená na celý zbytek roku," dodal Mencl s tím, že naposledy město Česká Lípa zdražovalo MHD v srpnu 2021. Tehdy cena jízdenek po deseti letech stoupla o zhruba 20 procent. K dalšímu zdražení pak došlo z rozhodnutí státu na jaře roku 2022, kdy došlo k úpravě slevy pro děti, studenty a občany od 65 let ze 75 na 50 procent. 


Ilustrační foto (19. května 2016, Vlčoun/František Živnůstka)

Liberecký kraj teď

zdroj: http://www.anetliberec.org/

zdroj: http://www.anetliberec.cz/

Počasí Liberec - Slunečno.cz

Redakce Liberec:

207 liberecky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- liberecky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!