Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Výročí MHD si v Hradci připomněli s parádou

HRADEC KRÁLOVÉ - Více jak osm tisíc návštěvníků si nenechalo ujít Den otevřených dveří, který uplynulou sobotu uspořádal královéhradecký dopravní podnik. Zájemci nahlédli i do areálu vozovny, kde viděli historické i současné vozy.

Vozovnu s terminálem spojovala zvláštní linka. Akce se uskutečnila v rámci připomenutí 95. výročí založení městské hromadné dopravy v Hradci Králové...


Pohled na vystavené vozy v areálu vozovny (7. října 2023, Vlčoun/Martin Röslein)

Dopravní podnik města Hradce Králové uspořádal pro všechny příznivce městské dopravy, fanoušky a milovníky historie i současnosti veřejné dopravy v sobotu 7. října Den otevřených dveří. Při příležitosti 95. výročí zahájení provozu městské hromadné dopravy zpřístupnil od 9.00 do 15.00 hodin jak vozovnu v Pouchovské ulici, tak i Terminál hromadné dopravy. "Díky propagaci naší akce včetně mediálního partnerství Českého rozhlasu Hradec Králové a pestrému programu odhadujeme, že náš letošní Den otevřených dveří přilákal přes osm tisíc spokojených návštěvníků všech věkových kategorií," uvedl František Meduna, tiskový mluvčí dopravního podniku. 

Na speciální linku vyjely historické vozy

Vozovnu s terminálem spojovala speciální bezplatná okružní linka, na které byly vypraveny historické vozy. Na silnici byly k vidění vozy, jako autobus Karosa ŠD11, autobusový kabriolet Škoda 706 RTO, dále zde jezdily trolejbusy Škoda 8Tr a Škoda 9Tr i kloubový Škoda 200Tr Sanos 01. Návštěvníkům se ukázal také žlutý školní autobus z USA značky Navistar International S 1700 v krátké verzi a mnoho dalších vozů. Přeprava na této lince byla bezplatná stejně, jako vstup do jednotlivých areálů. 


Dopravu zajišťovaly na speciální lince historické vozy (7. října 2023, Vlčoun/Martin Röslein)

V sídle dopravního podniku v Pouchovské ulici si bylo možné prohlédnout celý areál včetně centrálního dispečinku, zázemí řidičů a učeben autoškoly. Na terminálu hromadné dopravy zase bylo k vidění jeho zázemí včetně dispečinku v pověstné kouli, ukázky dobíjení elektrobusu i výstava s názvem Od bryčky k elektrobusu, která mapovala historii nejen královéhradecké městské dopravy. Pro děti bylo připraveno množství aktivit na různých stanovištích, za které budou odměněny drobnými cenami. Navštívit bylo možné také třeba bezplatný fotokoutek, vyzkoušet virtuální realitu či výrobu odznáčků.

Na akci ale nechyběly ani ukázky techniky. Mimo jiné se zde představily zástupci kraje, Policie ČR a Městské policie, Leteckých služeb, Městských lesů, zástupci Sboru dobrovolných hasičů města, vybraných středních škol a mnoho dalších. "Letošní rok je pro nás opravdu významný, slavíme hned několik pětkových výročí. Už v červenci to bylo patnáct let od zahájení provozu terminálu hromadné dopravy. Další, tentokrát už pětadevadesáté, oslavíme 24. října, v tu dobu byl založen podnik Autodráhy města Hradce Králové, jakýsi základ ucelené MHD v našem městě. Třetí výročí v tomto roce připadá na 1. prosince, kdy uplyne pětadevadesát let od uvedení do provozu první autobusové linky," vysvětlil ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Zdeněk Abraham.


K vidění byla i technika, jako například plošiny (7. října 2023, Vlčoun/Martin Röslein)

Aby se cestující mohli pohodlně dopravit do vozovny, posílil dopravní podnik kapacitu trolejbusové linky číslo 3 nasazením kloubových trolejbusů. "Poděkování patří všem, kteří se spolu s Dopravním podnikem města Hradce Králové rozhodli podílet na této akci. Partnerů, dobrovolníků a dalších účastníků je tolik, že je není ani možné jednotlivě vyjmenovat. Jejich podpory si vážíme a věříme, že se celá akce vydaří. Všichni zájemci jsou na tuto výjimečnou akci srdečně zváni," dodal náměstek primátorky pro oblast správy městských organizací Miroslav Hloušek.

Příští rok oslaví výročí trolejbusové dopravy

Dopravní podnik má jasno i o akcích konaných příští rok. "Dovolíme si využít této příležitosti a rovnou pozvat už na sobotu 18. května 2024 do prostor a okolí areálu Terminálu hromadné dopravy u příležitosti oslav 75 let trolejbusové dopravy v Hradci Králové. V roce 2024 totiž uplyne 75 let od slavnostního zahájení pravidelné trolejbusové dopravy v Hradci Králové," dodal František Meduna s tím, že přesně 2. května 1949 vyjely vozy na linku číslo 2 vedenou od Nádraží přes Gočárovu třídu k Fortně a dále na Nový Hradec. Konkrétní podobu celé akce dopravní podnik nyní připravuje a veřejnost se o detailech dočte na webu dopravního podniku. 


Dopravní podnik ale ukázal i moderní vozový park (7. října 2023, Vlčoun/Martin Röslein)

Královéhradecký kraj teď

zdroj: http://webcam.hkfree.org/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Hradec Králové - Slunečno.cz

Redakce Hradec Králové:

208 kralovehradecky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- kralovehradecky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!