Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Jízdné v Hradci upraví, zdraží jízdenka u řidiče

HRADEC KRÁLOVÉ - Vybrané skupiny cestujících v městské hromadné dopravě v Hradci Králové musí od ledna počítat s úpravou jízdného. Zatímco invalidé na jízdném ušetří, podraží naopak jízdenka zakoupená u řidiče.

Právě zdražení jízdenky zakoupené u řidiče má za cíl jednak snížit zájem o tento druh jízdenky a tím tak zvýšit plynulost dopravy...


(4. února 2019, František Živnůstka).

Nově se Hradec Králové rozhodl zlevnit roční jízdné pro cestující s invaliditou třetího stupně. "Městská veřejná doprava je často jediným prostředkem, jak se mohou dopravit na potřebná místa, tudíž bylo zcela na místě snížit pro ně jízdné o 1900 korun za rok," řekla Věra Pourová, náměstkyně pro oblast majetku města v jejíž gesci jsou i městské organizace. Potvrzení o invaliditě vydané okresní správou sociálního zabezpečení budou občané předkládat na Dopravním podniku města Hradce Králové.

Zdraží jízdenka koupená u řidiče

"Tyto slevy chceme částečně kompenzovat zvýšením ceny papírového jízdného na 45 nebo 60 minut v případě koupě u řidiče. Pokud někdo nakupuje jízdné dopředu, nic se pro něj nemění. Tato změna, zvýšení o pět korun z 25 na 30 u dospělého a o tři koruny z 12 na 15 korun pro dítě, má také smysl z pohledu zlepšení plynulosti dopravy," vysvětlila Pourová. podle ní je zcela běžnou praxí, že řidiči prodávali na některých zastávkách lístky klidně i několik minut, což mohlo v průběhu cesty způsobit výrazné zpoždění. Tomu by město rádo do budoucna předešlo společně s motivováním cestujících k využívání městských karet.


(4. února 2019, František Živnůstka).

Za jízdenku veřejnou dopravou po Hradci budou platit také členové Českého svazu bojovníků za svobodu a členové Československé obce legionářské. Sleva je dnes již často zneužívána těmi, kterým nebyla vůbec určena. "Členem těchto korporací se může stát také pouhý příznivec, což není někdo, kdo by měl za sebou nějaký tragický osud. U členů, kteří si slevu zaslouží z důvodu jejich občanského postoje v těžkých dobách totality nebo války, se předpokládá, že budou spadat do jiné kategorie slev, nejčastěji té věkové," dodala Pourová s tím, že ostatní ceny jízdného a další výhody a slevy zůstávají neměnné.

Obce si za dopravu musí připlatit

Od nového roku se chystá změna také pro okolní obce, které využívají k přepravě svých občanů hradeckou městskou hromadnou dopravu. Týká se to vesnic Běleč nad Orlicí, Divec, Lochenice, Předměřice nad Labem, Stěžery a Vysoká nad Labem. Cena za jeden kilometr se jim zvýší z 20 korun na 30. Zajištění dopravní obsluhy spadá mimo jiné do kompetencí kraje, v těchto obcích to ale zajišťuje dopravní podnik. "Naposledy se tyto ceny měnily asi před pěti lety, od té doby došlo k výraznému navýšení nákladů pro dopravní podnik. Zvýšení o deset korun na kilometr není vzhledem k nabídce na trhu ničím neobvyklým. Samotná cena jízdného pro cestující zůstává neměnná," uzavřela Pourová.


(4. února 2019, František Živnůstka).

Královéhradecký kraj teď

zdroj: http://webcam.hkfree.org/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Hradec Králové - Slunečno.cz

Redakce Hradec Králové:

208 kralovehradecky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- kralovehradecky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!