Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Hradcem sviští nové elektrobusy i Urbanwaye

HRADEC KRÁLOVÉ - Letos se vozový park hradecké MHD rozšíří o dvacet nových elektrobusů, devět trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem a tři dieselové autobusy. Část nových vozů již byla dodána.

První cestující se novými vozy, za které hradecký dopravní podnik zaplatí celkem 383 milionů korun, svezli již v červenci...


Nové elektrobusy značky SOR při prezentaci veřejnosti (22. června 2018, DPMHK).

Nákupem nových elektrobusů a trolejbusů hradecký dopravní podnik dosáhne stavu, kdy již polovina vozů bude jezdit na elektrickou energii. "Vedle zvyšování kvality poskytovaných služeb se intenzivně zaměřujeme i na ekologii městské hromadné dopravy. Co se týká e-mobility českých městských dopravních podniků budeme ve své kategorii na špici," řekl Zdeněk Abraham, ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové.

Na pořízení elektrobusů a trolejbusů dopravní podnik využije dotaci z evropských fondů v celkové výši 338 milionů korun, která pokryje 85 procent pořizovací ceny vozidla. Nové dieselové autobusy firma zaplatí ze svého rozpočtu. Prvních deset nových elektrobusů již má dopravce k dispozici. "Zbytek bude dodán do září letošního roku. Nové trolejbusy, které jsou již u nás zatím v počtu tří, chystáme do provozu na podzim letošního roku," doplnil Abraham s tím, že nově budou trolejbusy s pomocným bateriovým pohonem zajíždět na sídliště Plachta, počítá se zároveň s jejich nasazením i na linku 27.

Nové elektrobusy v Hradci jsou plně klimatizované

Dvacet nových elektrobusů značky SOR NS 12 Electric bude plně klimatizovaných. Přepravní kapacita vozu se třemi dveřmi je sto cestujících, z nichž 35 bude mít místo k sezení. Minimální dojezd tohoto elektrobusu je 180 kilometrů na jedno nabití. Součástí dodávky dvaceti elektrobusů v hodnotě 246 milionů korun jsou i nabíjecí stanice pro pomalé nabíjení pro každý elektrobus a tři rychlonabíjecí stanice. Na tuto investici dopravní podnik získal dotaci 235 milionů korun. Budou jezdit na sedmi linkách s tím, že linky 12 a 14 budou zajištěny jen elektrobusy.


Vozový park obohatily také nové Urbanwaye (22. června 2018, DPMHK).

Tradiční a pro Hradec Králové typické trolejbusy letos doplní nový model s pomocným bateriovým pohonem, takzvaný parciální trolejbus, který bude schopný ujet až deset kilometrů své trasy bez trolejového vedení. I tato vozidla s 34 místy k sezení a 70 k stání budou plně klimatizovaná a budou mít čtyři dveře. Dopravní podnik tento rok pořídí devět těchto trolejbusů značky SOR TNB 12. Vozy budou vybaveny systémem rekuperačního brzdění, které umožní přeměnit pohybovou energii trolejbusu zpět na elektrickou. Jejich celková cena je 121 milionu korun, z toho dotace činí 103 milionů.

Do dieselové části vozového parku letos dopravní podnik zařadil tři moderní sólo autobusy značky IVECO Urbanway s klimatizací pro řidiče i cestující. Třídveřové vozy s kapacitou 28 sedících a 78 stojících cestujících splňují nejpřísnější emisní normu EURO 6. Za nové a moderní autobusy podnik zaplatí necelých 16 milionů korun.

Počet vozů se nezmění, vyřadí stejný počet starých

Všech 125 vozů, kterými společnost v současnosti zajišťuje provoz hradecké MHD, je vybavena informačním systémem pro cestující se zrakovým handicapem a vozy jsou kompletně bezbariérové, stejně tomu bude u vozů nových. "Dopravní podnik měl již nyní tři sólo elektrobusy a 31 trolejbusů, z toho 13 v provedení kloubovém, z 91 autobusů jev tomto provedení 25. Nákupem nových vozů tak v Hradci Králové bude jezdit 40 trolejbusů a 23 elektrobusů," dodal František Meduna, vedoucí marketingu dopravního podniku. Celkově se počet vozů MHD se nezmění, dopravní podnik vyřadí 32 nejstarších dieselových autobusů, které byly ve své době symbolem příchodu nové éry moderní veřejné dopravy.


Pásku stříhali Miloslav Kulich, Zdeněk Fink a Zdeněk Abraham (22. června 2018, DPMHK).

Královéhradecký kraj teď

zdroj: http://webcam.hkfree.org/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Hradec Králové - Slunečno.cz

Redakce Hradec Králové:

208 kralovehradecky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- kralovehradecky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!