Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Jihlavská dopravní výročí přilákala tisíce lidí

JIHLAVA - K velmi náročnému víkendu z hlediska dopravních akcí se uplynulou sobotu a neděli přidal také Dopravní podnik města Jihlavy. Ten nabídl bohatý program v rámci dvou jihlavských dopravních výročí.

Dopravní podnik oslavil 75 let od zahájení trolejbusové dopravy a současně 80 let od zahájení provozu autobusů, a program do města přilákal tisíce lidí...


Konvoj historických vozidel v centru města (24. září 2023, MÚ Jihlava)

Uplynulý víkend se v Jihlavě konaly velkolepé oslavy městské hromadné dopravy. Jednak se tady oslavovalo výročí 75 let od zahájení dnešního páteřního systému trolejbusové dopravy a jednak před 80 lety v Jihlavě vyjela první autobusová linka. Bohatý kulturní program byl zaměřený nejen na dopravní nadšence, ale i na Jihlavany se zájmem o nahlédnutí do zákulisí městské hromadné dopravy. O to, že akce byla povedená, svědčí i zájem. Akci si totiž po oba dva dny nenechaly ujít tisíce lidí, a to i přes fakt, že právě tento víkend byl z hlediska dopravy náročný. V Brně se konal první ročník srazu dopravních nadšenců Šotodays nebo v Bohumíně zase Den železnice.

Čtěte také...
Šotodays přilákal do Brna stovky nadšenců (vydáno 26. září 2023)
Den železnice v Bohumíně navštívily tisíce lidí (vydáno 25. září 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Jihlavany vozily historické trolejbusy i autobusy (24. září 2023, MÚ Jihlava)

Akce probíhala v sobotu 23. a v neděli 24. září, kdy vždy od 10.00 do 16.00 hodin ulicemi města projížděly retrolinky s velmi širokou paletou historických vozidel vyráběných v padesátých a šedesátých letech minulého století. Návštěvníci se mohli svézt čtyřmi autobusy a sedmi trolejbusy, mezi kterými vynikaly především ty dva kloubové. Šlo o kloubový trolejbus Škoda Sanos v majetku Pardubického spolku historie železniční dopravy a kloubový trolejbusy typu 15Tr z Brna.

K vidění ale byly také další vozy. Technické muzeum v Brně zapůjčilo trolejbusy typu 7Tr, 9Tr a 14Tr, trolejbus 8Tr poskytl Dopravní podnik města Pardubic a Škoda Bus klub pak dovezl a cestující převážel původně plzeňským trolejbusem typu 21Tr. Ze zástupců autobusů tady nechyběla Karosa ŠM11 od Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice, muzejní Karosa B732 brněnského dopravního podniku a Škoda RTO Car soukromého vlastníka. Jihlavský dopravní podnik pak flotilu historických vozidel posílil o Karosu B952E. 


Na nedostatek historických vozidel si Jihlava stěžovat nemohla (24. září 2023, MÚ Jihlava)

V neděli pak oslavy kulatých výročí dopravního podniku vyvrcholily dnem otevřených dveří a náborovým dnem. Uskutečnil se tradičně v areálu dopravního podniku na Brtnické ulici. Návštěvníci se dočkali komentovaných prohlídek vozovny, dílen a dalších pracovišť dopravního podniku. Velkou atrakcí byl průjezd vozu MHD mycí linkou nebo komentované prohlídky historických i současných vozů. Dále byly připraveny i hry a soutěže pro děti a nechybělo ani občerstvení. Ve 13.00 pak vyjel konvoj historických i nejmodernějších vozidel přes Masarykovo náměstí.

V netradičnosti pka dopravní podnik pokračoval právě v neděli, neboť právě v neděli byla městská doprava zcela bezplatná, a to nejen kvůli výročí, ale i v návaznosti na proběhlý Den bez aut. Lákadlem pro fotografy byl i také sobotní večerní program, kdy se uskutečnily zážitkové jízdy historickými vozy zešeřelou Jihlavou. Na trase bylo několik zastávek pro fotografování.


Obě výročí se velmi vydařily (24. září 2023, MÚ Jihlava)

Vysočina teď

zdroj: http://www.jihlava-city.cz/

zdroj: http://www.jihlava-city.cz/

Počasí Jihlava - Slunečno.cz

Redakce Jihlava:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- vysocina@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!