Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

V Karlovarském kraji vyjedou SORky a Rošera

KARLOVARSKÝ KRAJ - Dopravní podnik Karlovy Vary bude již od 1. ledna zajišťovat dopravu v rámci celého kraje. Nové autobusy s pohonem na stlačený zemní plyn byly tento týden představeny zájemcům v Karlových Varech. 

V kraji bude jezdit celkem 109 autobusů značky Rošero a dalších šest desítek autobusů SOR. Ty byly prezentovány i na pražském veletrhu Czechbus...


Vystavené autobusy v Karlových Varech (20. listopadu 2023, Karlovarský kraj)

Od 1. ledna 2024 budou vozit cestující po celém Karlovarském kraji moderní bezbariérové autobusy s pohonem na stlačený zemní plyn. Kraji se podařilo završit zakázku na jejich nákup o celkovém objemu 1,3 miliardy korun. Vozy značek ROŠERO a SOR Libchavy dnes byly slavnostně představeny v prostorách autobusového terminálu na Dolním nádraží v Karlových Varech. Zakázka na nákup 170 nízkoemisních autobusů byla realizována prostřednictvím čtyř dotačních projektů pokrývající území čtyř oblastí Karlovarského kraje, a sice Chebsko, Sokolovsko, Karlovarsko a v neposlední řadě Bochovsko, Žluticko a Toužimsko. Dotace z Integrovaného regionálního operačního programu činila 85 procent, 10 procenty se na pořízení nových vozů podílel Karlovarský kraj a 5 procenty stát.

"Díky historicky největší dotaci dosahující téměř 600 milionů korun, kterou se nám podařilo získat z fondů Evropské unie, jsme mohli nejenom pro obyvatele našeho regionu, ale pro všechny, kteří jezdí na našich pravidelných linkách, nakoupit moderní CNG autobusy. Našim cílem bylo vytvořit systém trvale udržitelné a ekologicky šetrné hromadné autobusové dopravy. Postupně tak dojde k úplnému vyřazení všech vozidel využívajících staré klasické naftové motory," uvedl neuvolněný člen Zastupitelstva Karlovarského kraje pro oblast dopravy a silničního hospodářství Jan Bureš.


Autobus značky SOR na veletrhu Czechbus (21. listopadu 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Počty a velikost vozidel vycházely z dlouhodobých statistických údajů a byly naplánovány tak, aby optimálně pokryly všechny spoje jezdící po našem regionu. Na linky, které zajišťují dopravní obslužnost v Karlovarském kraji, vyjedou dva druhy autobusů. Malých autobusů od slovenského výrobce ROŠERO bude celkem 109. Českou značku SOR Libchavy pak ponese 61 středních vozů. "Požadavky na to, jak mají být autobusy vybavené a jak mají vypadat nebyly jednoduché, ale snažili jsme se co nejvíce zohlednit poměr kvalita versus cena. Vzhledem k horskému terénu našeho kraje jsme nakonec zvolili autobusy s komfortní, lehce ovladatelnou manuální převodovkou, která umožňuje zkušenému řidiči i uspořit pohonné hmoty," upřesnil Jan Bureš.

Všechna vozidla budou pro zajištění komfortu cestujících vybavena klimatizací. Kromě připojení k síti wifi si zde bude možné také nabít mobilní telefon a další elektronické příslušenství pomocí USB nabíječek. Chybět nebude ani informační systém se sledováním polohy autobusu a kamery, které přispějí k větší bezpečnosti přepravovaných osob. Část vozidel bude rovněž vybavena tažným zařízením a vybrané autobusy budou připraveny na montáž skiboxů a nosičů na kola tak, aby mohly v létě přepravovat cyklisty a v zimě lyžaře.


Také Rošero pro Karlovarský kraj bylo na Czechbusu (21. listopadu 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Vybraným provozovatelem nově dodaných autobusů bude z větší části společnost Dopravní podnik Karlovy Vary. "Podařilo se nám dojednat, že na většině území kraje s nimi bude jezdit Dopravní podnik Karlovy Vary, který patří mezi dopravce, s nimiž máme velice dobrou zkušenost. Bochovsko, Žluticko a Toužimsko pak budou našimi bílými autobusy obsluhovat malí dopravci," doplnil Jan Bureš. Cestující jistě ocení i řadu dalších výhod.

"Skvělým bonusem tohoto projektu je sjednocení odbavovacího systému v autobusech napříč Karlovarským krajem. Znamená to tedy, že pravidelným cestujícím nabízíme možnost vyhotovení jednotné dopravní karty, na kterou lze nahrát příslušný tarif. Na každou tuto kartu si mohou cestující nechat nahrát finanční prostředky a používat ji jako elektronickou peněženku, prostřednictvím které si mohou hradit jednotlivé jízdné. Další možností je si na tuto kartu nahrát příslušnou tarifní zónu IDOK pro danou oblast např. ve formě měsíčního kuponu. Novinkou je možnost hradit jízdné platební kartou přímo v autobusech," uzavřel předseda představenstva Dopravního podniku Karlovy Vary Jiří Vaněček.


Nové vozy vyjedou od ledna příštího roku (20. listopadu 2023, Karlovarský kraj)

Karlovarský kraj teď

zdroj: http://www.cheb.cz/

zdroj: https://www.chmi.cz/

Počasí Karlovy Vary - Slunečno.cz

Redakce Karlovy Vary:

205 karlovarsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- karlovarsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!