Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Brno eviduje 45 milionů
transakcí Pípni a jeď

 Pardubická MHD je zcela
pod dohledem kamer

 Jedna kolej na Branickém
mostě je už funkční

 Plzeňany začaly vozit nové
kloubové Solarisy

Brno koupilo další dvacítku obousměrných 45T

BRNO - Vozový park brněnského dopravního podniku se do dvou let rozroste o dalších dvacet obousměrných tramvají Škoda 45T. Moderní, nízkopodlažní a klimatizované vozy v provozu nahradí převážně nejstarší vozy typu KT8.

Tramvaje podnik využívá nejčastěji na lince 8 a při výlukách a omezeních. Nové tramvaje za 1,5 miliardy korun výrobce do Brna dodá v průběhu roku 2026...


(17. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

"Po masivní obnově trolejbusového vozového parku vnímáme potřebu se stejným úsilím modernizovat flotilu tramvají. Moderní vozy Škoda 45T, kterých aktuálně jezdí po Brně pět, jsme si už stihli oblíbit. Příští rok k nim přibude dalších patnáct a díky nově uzavřené smlouvě se v roce 2026 dočkáme dalších dvaceti. Dopravní podnik města Brna tak naplno využije rámcové smlouvy a získá celkem čtyřicet vozů tohoto typu," řekla Markéta Vaňková, primátorka města Brna.

Obousměrné tramvaje mají v Brně širokou škálu využití. "Využíváme je na lince číslo 8, která je na obou konečných ukončena úvratí, ale potřebujeme je také k zajištění dopravy při výlukách a omezeních. V dohledné době například při rekonstrukcích tratí na Obvodové, v Modřicích nebo při stavbě tramvajové trati na Kamechy. Zároveň jsou pro nás univerzálně použitelným typem tramvaje, kterou můžeme operativně nasadit na kteroukoli linku," vysvětlil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. 


(17. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Současná vozidla typu KT8 jsou na hranici své životnosti a nevyplatí se nám investovat do dalších velkých oprav. Pořízení tramvají Škoda 45T je tedy pro Brno logickým a velmi dobrým krokem. Náklady na pořízení dvaceti kusů tramvají typu Škoda 45T jsou 1,5 miliardy korun. Dopravní podnik města Brna počítá s jejich financování z vlastních zdrojů, ale současně hledá možnosti spolufinancování z fondů Evropské unie nebo jiných dotačních titulů. Dobrou zkušenost s podobnými tramvajemi z rodiny ForCity Smart mají vedle Brna i v Plzni a Ostravě.

"Tramvaje Škoda ForCity Smart 45T jsou plně nízkopodlažní vozidla s vynikajícími jízdními vlastnostmi. Prvořadý je pro nás komfort cestujících, proto v tramvaji nechybí klimatizace, pohodlná sedadla, multifunkční prostor, širokoúhlé informační LCD monitory či USB nabíječky. Neméně důležitý je ale i komfort řidičů a celková bezpečnost. Kabina řidiče je tak nově koncipována, důraz jsme vedle jednoduchého a ergonomického ovládání kladli i na dobrý výhled," dodal Tomáš Ignačák, místopředseda představenstva a President regionů CZ/SK a Central East ve Škoda Group.


(15. června 2024, Vlčoun/Filip Vlček)

Jihomoravský kraj teď

zdroj: http://www.brno.cz/

zdroj: http://www.zeremevesmir.cz/

Počasí Brno - Slunečno.cz

Redakce Brno:

211 jihomoravsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihomoravsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Brno na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!