Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Plány brněnského DP: Nové parciály i Draci

BRNO - Desítky milionů korun hodlá v příštím roce proinvestovat Dopravního podnik města Brna na obnovu vozového parku tramvají, trolejbusů i autobusů. Na koleje by měly vyjet další Draci, dorazí i nové parciální trolejbusy.

Právě trolejbusy z dílny společnosti Škoda jsou tématem číslo 1. Pokud klapne dotace, do jihomoravské metropole jich bude dodáno dalších padesát...


Dopravní podnik doplní další parciální trolejbusy (17. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Dopravní podnik města Brna naváže na nákup 20 parciálních trolejbusů Škoda 32Tr z letošního roku a bude se snažit najít finanční prostředky pro nákup dalších 20 vozů s hodnotou 11,8 milionů za vůz. Pokud by se nákup podařil, provozoval by dopravce celkem 50 parciálních trolejbusů. "Parciální trolejbusy jsou ekologické vozy, které nám dávají velkou variabilitu ve využití. Vzhledem k tomu, že na bateriový pohon ujedou minimálně 10 kilometrů, můžeme je využívat nejen při výlukách, ale také pro ně hledáme využití na běžných linkách. Například spojení linek 30 a 43 nebo výhledově obsluha logistické zóny a brněnského letiště," sdělil generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Po dobré zkušenosti s kompletací dvou kusů trolejbusů SOR TNS 12 v dílnách dopravního podniku v Brně - Komíně, má dopravní podnik v plánu během roku 2024 nakoupit a uvést do provozu dalších osm kusů vozů tohoto typu. "Vlastní kompletací vozů z dodaných komponent ušetříme na jednom trolejbusu 2,5 milionu korun. Pokud bychom pořídili všech 40, které máme zajištěné rámcovou smlouvou, uspoříme 100 miliónů korun," vysvětlil Havránek. Předností trolejbusů SOR TNS 12 je moderní design, účelovost a nízká pořizovací cena, a to 7,7 milionů korun. 


BUde pokračovat také montáž tramvají EVO2 (17. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

V příštím roce bude dopravní podnik pokračovat také v úspěšném a unikátním projektu Drak, v rámci kterého má možnost v letech 2019 až 2024 nakoupit komponenty na 41 tramvají typu EVO2. Do této chvíle pracovníci ústředních dílen dopravního podniku sestavili a uvedli do provozu 29 tramvají Drak, a to 9 kusů v roce 2020, 9 kusů v roce 2021, pak dalších 7 kusů a letos zatím 4 vozy. "V příštím roce přibude dalších šest a v roce 2025 poslední šestice. Plně tak využijeme možnosti rámcové smlouvy," vysvětlil Vítězslav Žůrek, technicko-provozní ředitel Dopravního podniku města Brna. Nákup jedné takové tramvaje vyjde na 35 milionů korun. 

Dopravní podnik v příštím roce vypíše výběrové řízení i na dodávku až 20 midibusů, kterými by nahradil již vyřazené minibusy Stratos a minibusy Dekstra, se kterými se v dohledné době rozloučí. Podnik je nasazuje na linkách, jako jsou 62, 65, 68, 80, 211 a 302, kde není vhodné nasazovat standardní autobusy. Předpokládá se, že jeden vůz vyjde na 5 milionů korun. A ve druhé polovině roku 2024 dopravní podnik obdrží dodávku dvou elektromobilů pro službu Seniorbus, kterou dopravce přepravuje osoby nad 70 let a osoby se ZTP. Tyto dva nové vozy nahradí dosluhující naftové seniorbusy. Dobíjení bude probíhat ve vozovně Medlánky, která je vybavena nabíjecí stanicí.


Plánuje se také nákup nových minibusů (17. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Jihomoravský kraj teď

zdroj: http://www.brno.cz/

zdroj: http://www.zeremevesmir.cz/

Počasí Brno - Slunečno.cz

Redakce Brno:

211 jihomoravsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihomoravsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Brno na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!