Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Výstavba obchvatu v Brně komplikuje MHD

BRNO - Výluka tramvajové dopravy na Tomkově náměstí, vyvolaná stavbou městského obchvatu, pokračuje. Zřejmě až do konce roku je tak zastaven provoz mezi Tomkovým náměstím a smyčkou v Obřanech.

Zájemci, kteří si chtějí celou stavbu prohlédnout v průběhu její stavby, si pak nesmí nechat ujít následující sobotu, kdy se koná Den otevřených dveří...


Končící koleje u Tomkova náměstí (17. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Práce na výstavbě Velkého městského obchvatu Rokytova v této oblasti začaly již před dvěma lety. Od té doby značně pokročily natolik, že bylo nutné od začátku letošního července zastavit tramvajovou dopravu a výrazně omezit také městskou dopravu. Po dokončení celé stavby projekt slibuje, že se výrazně uleví dotčenému území, řidiči budou moci projet plynuleji, městská hromadná doprava nebude v oblasti nabírat významná zpoždění. Výrazně poklesne dopravní zátěže křižovatek ulic Provazníkova, Karlova a Svatoplukova, Rokytova.

Zatímco v současné době místo připomíná jen jedno velké staveniště, zhruba za rok se ale podstatná část zprovozní a díky tomu se všem, kdo tudy projíždějí, i lidem, kteří v Husovicích a Židenicích bydlí, uleví. Po estakádě do tunelu by se auta měla dostat do konce roku 2024. Výstavba vyjde město a Ředitelství silnic a dálnic coby investory na 2,4 miliardy korun. Projekt velkého městského okruhu ale není vždy jen o betonu a oceli. Těsně po začátku prací byla na zdi husovické sokolovny nečekaně objevena historická, 90 let stará reklama poutající na tehdejší provozovny v okolí a město se rozhodlo zafinancovat její obnovu. Tu se před několika dny podařilo dokončit.


Trolejbusy tudy vůbec neprojedou, autobusy ano (17. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Aktuálně stavbaři pracují na tramvajových kolejích na Tomkově náměstí, následovat bude mostní konstrukce nad vozovkou nad nimi. Zároveň se na druhé straně rýsuje napojení estakády na Rokytovu. Jedna z větví nicméně zůstane zaslepená – až v budoucnu na ni naváže tunel na Vinohrady. "Po Novém roce by měla začít ražba průzkumné štoly, kterou bude zajišťovat Ředitelství silnic a dálnic a díky které zjistíme, jaké je podloží," uvedla projektová manažerka Radka Matuszková. Štola povede od domu pro seniory na ulici Věstonická směrem k Akátkám a její ražba bude trvat zhruba dva roky.

Tramvaje ani trolejbusy tudy nejezdí

Minimálně až do konce tohoto roku musí cestující v místě počítat s omezením. Tramvajová linka číslo 4 ve směru z centra končí na provizorní zastávce Tomkovo náměstí. "Pro cestu do Maloměřic doporučujeme využít tramvajové linky 2 a 3 do zastávky Stará osada, kde bude možný přestup na autobusové linky x45 a 75," uvádí Dopravní podnik města Brna na svých webových stránkách. Náhradní dopravu zajišťuje autobusová linka x45 v trase ze Staré osady přes Karlovu a Maloměřický most na obratiště Babická.

 


Tramvaje do Obřan brzdí stavební práce (17. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Již od poloviny loňského roku místem neprojíždí ani trolejbusy směrem do Líšně. Linky číslo 25 a 26 jsou ve směru z centra Brna odkloněny a ze zastávky Provazníkova jsou odkloněny na točnu Štefánikova čtvrť. Současně s tím je také znemožněn výjezd trolejbusů z vozovny Husovice směrem přes Tomkovo náměstí na Novolíšeňskou. Obsluhu úseku ze Staré osady přes Pálavského náměstí a Novolíšeňskou na Jírovu zajišťuje náhradní trolejbusová linka číslo 27, na kterou je možný výjezd ve směru od Slatiny. 

Na most, který se nad terénem klene ve výšce přes 18 metrů a jehož piloty jsou naopak ukotveny až ve 30metrové hloubce, se mohou Brňané a Brňanky vydat v sobotu 9. září na prohlídku. Estakáda s nevšedním výhledem na Brno bude přístupná od 10.00 do 18.00 hodin. Na prohlídku bude možné se vypravit městskou dopravou. Z bezpečnostních důvodů není možné na most vstupovat s koly, koloběžkami či na bruslích. Akce není vhodná ani pro psy, naopak vstup s kočárkem možný bude.


Dočasná úvraťová konečná u Tomkova náměstí (17. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Jihomoravský kraj teď

zdroj: http://www.brno.cz/

zdroj: http://www.zeremevesmir.cz/

Počasí Brno - Slunečno.cz

Redakce Brno:

211 jihomoravsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihomoravsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Brno na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!