Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Automaty na lístky zdobí polepy od veřejnosti

BRNO - Jízdenkové automaty v Brně začínají zdobit výtvory a díla veřejnosti. Na výzvu k oživení přístrojů, kterou dopravní podnik vyhlásil na jaře, se přihlásilo přes stovku lidí. Dopravce si od akce slibuje menší míru vandalismu...

Původně chtěl dopravní podnik unikátní grafikou osadit jen 20 jízdenkových automatů. Výzva ale měla takový ohlas, že automatů olepí jednou tolik...


Vybrané jízdenkové automaty dostaly unikátní polep (červenec 2023, DPMB)

Kresby, koláže, grafika či básničky obyvatel Brna a fanoušků městské dopravy se začínají objevovat na jízdenkových automatech po celém městě. Do veřejné výzvy, kterou vyhlásil dopravce na konci dubna, se přihlásilo celkem 116 tvůrců. "Původně jsme měli v plánu polepit pouze dvacítku vybraných přístrojů. Překvapil nás a taky mile zaskočil zájem ze strany veřejnosti, a hlavně kvalita děl, která se nám sešla. Proto jsme nakonec počet dokonce dvojnásobně navýšili," popsal generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Novou podobu tak bude mít třetina brněnských automatů, těch je po celém městě dohromady 156. Polepeny jsou boky přístrojů, součástí každého díla je v horní části i QR kód. Po jeho načtení se v mobilu zobrazí jméno autora, případně další informace. "Dlouhodobě bojujeme s projevy vandalismu na jízdenkových automatech. Z naší zkušenosti vyplývá, že pokud má daný přístroj polep, vandalové jej tak často neničí. Budeme tedy doufat, že v nové, zkrášlené podobě zůstanou automaty co nejdéle a budou dělat radost cestujícím a kolemjdoucím," doufá Havránek.

Čtěte také...
- Expres Brno: Jízdenkové automaty mohou ozdobit kreativci (vydáno 19. dubna 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Na polepech se podílí také řada Brňanů (červenec 2023, DPMB)

S výzvou přišel brněnský dopravní podnik v polovině dubna s tím, že návrh mohl kdokoliv doručit dopravnímu podniku e-mailem nebo osobně do konce května. Papírové výkresy musely mít poměr stran 28 x 75 centimetrů, u počítačové grafiky bylo potřeba 3307 x 8858 pixelů. Původně dopravní podnik měl v plánu z došlých návrhů vybrat dvacítku těch nejlepších, které následně digitálně zpracoval. Poté, co budou všechna díla vylepena, vznikne jejich souhrnná mapa, ke stažení bude na webových stránkách dopravního podniku. Do výzvy se nakonec zapojili jednotlivci, žáci základních škol, ale i profesionální umělci. Výběr konkrétního tématu byl čistě na nich.

"Vytvořila jsem dílo s názvem 'Bohyně dopravního podniku', kde se snoubí prvky definující mou tvorbu a motivy odkazující na DPMB a Brno," uvedla například Alexandra Baraniaková. Pestré bylo i samotné zpracování, někteří pracovali na tabletu, jiní využili možnost klasické koláže, kresby či malby, někdo techniky kombinoval nebo posílal autorské básně. "Když jsem dostal před pár měsíci tablet, mohl jsem se konečně nějak kreativně vyjádřit. Návrh symbolizuje vše, co k Brnu jistě patří," připsal ke svému dílu Milan Nedvěd.


Nové polepy zkrášlí typicky žluté automaty na jizdenky (červenec 2023, DPMB)

Jihomoravský kraj teď

zdroj: http://www.brno.cz/

zdroj: http://www.zeremevesmir.cz/

Počasí Brno - Slunečno.cz

Redakce Brno:

211 jihomoravsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihomoravsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Brno na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!