Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Cestující za jízdenky v Brně utratili půl miliardy

BRNO - Dopravní podnik má dobře našlápnuto k tomu, aby překonal miliardu utrženou za prodej jízdného. Bylo by to tak poprvé v historii společnosti. Hodně tomuto zisku ale pomohlo odbavení cestujících bankovní kartou...

Za první pololetí si dopravní podnik prodejem jízdenek vydělal přes 509 milionů korun. Firma z vydělaných peněz postupně obnovuje vozový park...


Cestující za první pololetí utratili za lístky přes půl miliardy (16. srpna 2017, Vlčoun/Filip Vlček)

Více prodaných jízdenek a z toho plynoucí větší zisk. Dopravnímu podniku města Brna se daří. Během prvního pololetí roku 2023 utržil prodejem jízdních dokladů 509,8 milionů korun, což je nejvíc v historii. Cílem je pokořit miliardovou hranici. A s ohledem na novinky v odbavení, a především díky zjednodušení odbavení pouhým přiložením bankovní karty je tento cíl reálný. 

Nezvyšování ceny jízdného, návrat cestujících do MHD a také noví zákazníci. To jsou hlavní důvody, proč si v uplynulých měsících koupilo více cestujících jízdenku či šalinkartu na MHD v Brně. "Naše rozhodnutí nezdražovat jízdné v Brně se ukázalo jako správné. I nadále je naším cílem, aby veřejná doprava byla finančně dostupná, a to pro všechny. Rozhodně proto nebudeme jízdné měnit ani v následujících měsících a budeme dál podporovat snahy vedení dopravního podniku o modernizaci vozového parku a infrastruktury," popsala brněnská primátorka Markéta Vaňková.


Nové tramvaje ForCity Smart 45 na náměstí v centru Brna (12. června 2023, DPMB)

Oproti roku 2019, tedy roku před covidem, jsou tržby brněnského dopravního podniku o 33,3 milionu vyšší. "Na jednu stranu je to velký úspěch. Na druhou je nutné si uvědomit, že jsme například pořídili pět tramvají Škoda ForCity Smart 45T, které nás dohromady vyšly na 300 milionů, tedy 60 milionů za jeden vůz. Za peníze, které jsme utržili navíc, bychom tak koupili pouze polovinu nové tramvaje," podotkl pak generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Tržby dopravnímu podniku rostou postupně už od začátku roku 2023. "Při porovnání s loňským rokem je nejvyšší nárůst u jednorázových jízdenek, u kterých vede 'Pípni a jeď', a to o 21 milionů korun. Dále pak u ročních šalinkaret, kdy nám tržby za první pololetí vzrostly o 23,3 milionu korun," vyčíslil Vít Prýgl, vedoucí tarifního odboru. Nejvíc jízdních dokladů si cestující kupují na konci či začátku roku a také po prázdninách, kdy začíná školní rok a do Brna se vrací studenti. Doposud byl rekordní rok 2012, kdy tržby z prodeje jízdného dosáhly 994 milionů.


Jeden z Draků poblíž Hlavního nádraží v Brně (22. srpna 2020, Filip Vlček)

Jihomoravský kraj teď

zdroj: http://www.brno.cz/

zdroj: http://www.zeremevesmir.cz/

Počasí Brno - Slunečno.cz

Redakce Brno:

211 jihomoravsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihomoravsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Brno na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!