Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Lávka pro pěší na Rajské
zahradě je kompletní

 O Rail Business Days
je letos nebývalý zájem

 Nové jízdní řády v Ústí:
Mizí takt a mění rozjezdy

 Začala oprava nádražní
budovy v Pardubicích

Brno se dočká nových trolejbusů, 15Tr skončí

BRNO - Už za rok se cestující v Brně svezou novými trolejbusy. Dopravní podnik města Brna uzavřel smlouvu se společností Škoda Electric na dodání až 40 kusů nových kloubových nízkopodlažních trolejbusů Škoda 27Tr.

Prvních dvacet trolejbusů do jihomoravské metropole dorazí do konce ledna příštího roku, náklady na projekt činí 478 miliónů korun...


Ilustrační foto (nedatováno, DPMB/Archiv)

"O nákup nových trolejbusů usilujeme už téměř dva roky, proto je tato chvíle zcela zásadním momentem. Podařilo se nám vysoutěžit dodání až 40 kloubových trolejbusů za 478 miliónů korun, což je velmi slušná cena. Vzhledem k finančním ztrátám, kterým čelíme, je to pro nás nejen potřebná, ale i dobrá investice," sdělil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. Náklady na pořízení jednoho trolejbusu Škoda 27Tr tak činí 11,95 milionu korun.

Rámcovou smlouvou se Dopravní podnik města Brna zavazuje nakoupit 20 trolejbusů do konce ledna 2022, s možností do roku 2024 za stejnou cenu dokoupit dalších 20. Trolejbusy Škoda 27Tr jsou čtyřdveřové kloubové vozy, které cestujícím nabídnou komfortní svezení v klimatizovaném a plně nízkopodlažním interiéru. Ten bude vybaven pohodlnými, částečně čalouněnými sedadly, USB nabíječkami a informačním systémem s LCD monitory. Samozřejmostí je i vyklápěcí plošina pro vozíčkáře.


Ilustrační foto (nedatováno, DPMB/Archiv)

Nové trolejbusy bude podnik využívat především pro přepravu cestujících na nejvytíženějších linkách číslo 25, 26 a 37. "V brněnské městské hromadné dopravě nahradí typy 15Tr, 22Tr a 25Tr, které jsou na hranici životnosti. Některé z nich jsou v provozu bezmála 30 let," dodal Havránek. Vzhledem k tomu, že karoserii výrobci dodává firma Solaris, vzhledově budou nové trolejbusy velmi podobné kloubovým autobusům Solaris, které firma pořídila v létě 2020.

"Brno se s počtem téměř 150 vozů může chlubit největším vozovým parkem trolejbusů v celé České republice. Jsem ráda, že v tomto trendu pokračujeme, jelikož se jedná o ekologické dopravní prostředky, které nezatěžují ovzduší ve městě. Téměř 70 procent vozového parku brněnského dopravního podniku jezdí na elektřinu a 160 autobusů na zemní plyn, v ekologizaci městské hromadné dopravy a hledání chytrých řešení jsme na špičce," doplnila primátorka Brna Markéta Vaňková.


Ilustrační foto (nedatováno, DPMB/Archiv)

Jihomoravský kraj teď

zdroj: http://www.brno.cz/

zdroj: http://www.zeremevesmir.cz/

Počasí Brno - Slunečno.cz

Redakce Brno:

211 jihomoravsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihomoravsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Brno na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

  20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!