Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Brno zpřístupnilo vozovny v Pisárkách i Slatině

BRNO - Do zákulisí hned dvou vozoven mohli nahlédnout návštěvníci o uplynulé sobotě v Brně. Dopravní podnik tady v rámci výročí tramvajové a autobusové dopravy otevřel veřejnosti areály v Pisárkách a část vozovny ve Slatině.

Dopravu mezi vozovnami zajišťovaly historické tramvaje, trolejbusy a autobusy dopravního podniku i Technického muzea v Brně...


Pohled do nové haly denního ošetření v Pisárkách (22. srpna 2020, Filip Vlček).

Dopravní podnik města Brna v letošním roce slaví hned dvě výročí, a to 120 let elektrické tramvajové dopravy a 90 let autobusové dopravy. Právě proto se rozhodl zpřístupnit autobusovou část vozovny ve Slatině a tramvajovou vozovnu v Pisárkách, kde také proběhlo za účasti primátorky města Brna Markéty Vaňkové oficiální zahájení Dnů otevřených dveří. Největším lákadlem v pisárecké vozovně byla především nová hala denního ošetření a očisty a všechny typy tramvají, která nejen mezi Brňany vzbudila velký ohlas. Nejen to ale přilákalo stovky návštěvníků.

Vystaveny tady byly všechny typy tramvají od  klasických 'té trojek' po nejnovějšího zástupce tramvají Drak. Nechyběl ale ani vůz historické tramvaje číslo 10, který před 120 lety zahajoval provoz elektrických tramvají. Lidé si mohli prohlédnout také soustruh na tramvajová kola, kde byla vystavena souprava tramvají T6A5 původem z Prahy, připraveny byly také ukázky mycí linky tramvají, ukázky nakolejování nebo přednášky. 


Soustruh s odstavenými tramvajemi T6A5 původně z Prahy (22. srpna 2020, Filip Vlček).

Svůj tahák měla i vozovna v Pisárkách. "Ve Slatině bude největším tahákem náš nový autobus Škoda 706 RTO, který čerstvě rozšířil sbírku našich historických vozidel," uvedl před samotnou akcí generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. Kromě toho tady byly vystaveny všechny typy provozovaných autobusů, návštěvníci si tak mohli prohlédnout ucelenou řadu všech autobusů, kterými se vozí nebo ještě nedávno mohli vozit.

Nechyběla ani výstava speciální techniky či veteránských vozidel zaměstnanců Dopravního podniku města Brna. Návštěvníci mohli nahlédnout do provozních hal, do autobusové myčky nebo si mohli prohlédnout plničku CNG, která byla ve Slatině vybudována před pěti lety v rámci nákupu prvních autobusů s pohonem na stlačený zemní plyn.


Hala údržby ve slatinské vozovně (22. srpna 2020, Filip Vlček).

Jak ve slatinské, tak i v pisárecké vozovně byl promítán dokument Drak v roušce popisující zajištění provozu v době koronavirové pandemie a s ní spojené lapálie o rouškách, zajištění čistoty vozidel a další průběh uplynulých měsíců. "Domnívám se, že se nám podařilo zachytit atmosféru počátku pandemie tak, jak jsme ji vnímali my a naši zaměstnanci i cestující. Snímek tak zůstane výpovědí o tomto nelehkém období," dodal Havránek.

Kdo se těšil na to, že si ve Slatině prohlédne trolejbusovou část vozovny, byl nejspíš zklamaný. Tato část vozovny totiž zpřístupněna nebyla. Vysvětlení je ale prozaické, brněnský dopravní podnik oslavoval výročí autobusové dopravy, a proto zpřístupnil pouze autobusovou část vozovny. 


Prezentovány byly většinou nejnovější autobusy SOR (22. srpna 2020, Filip Vlček).

V obou vozovnách si mohli návštěvníci zakoupit nejrůznější propagační předměty. Největší zájem byl například o bloky, které byly prodávány ve dvou verzích ve třech provedeních. V prodeji byly linkované bloky s logem 120 výročí zahájení provozu tramvajové dopravy nebo nelinkované bloky s motivem 90 let autobusové dopravy ve velikostech A4, A5 a A6. Zájem byl ale také o další propagační předměty nebo vyřazené označovače jízdenek a palubní počítače.

Cestující mohli k přepravě do obou areálů využít speciálních linek, které v patnáctiminutovém intervalu vyjížděly z náměstí Svobody jak do vozovny Pisárky, tak do vozovny ve Slatině. Na tyto linky Dopravní podnik města Brna vypravil své retro vozy spolu s některými historickými vozy Technického muzea v Brně. Jízdenky si lidé mohli kupovat u průvodčích. Jednorázová jízdenka vyšla na 50 korun, zvýhodněná jízdenka na čtyři jízdy vyšla na 150 korun. V nabídce byla i rodinná jízdenka za 300 korun. Speciální jízdné pak platilo na exkluzivní koňskou tramvaj a parní lokomotivu.


Na linkách číslo 31 a 33 jezdil historický kloubový trolejbus (22. srpna 2020, Filip Vlček).

Velkolepě pojaté oslavy byly skvěle načasované. Oba dva areály byly veřejnosti přístupné od 11.00 do 19.00 hodin, přičemž okolo 18.00 hodiny začalo lehce pršet. I přesto si samotné prohlídky vozoven a jízdy historických vozidel nenechaly ujít stovky lidí z řad obyvatel jihomoravské metropole i dopravních nadšenců z nejrůznějších koutů republiky. Spoje do jednotlivých vozoven z centra města z Náměstí Svobody byly dobře provázané.

Informační portál Vlčoun.cz se bude Dnu otevřených dveří ve vozovnách Pisárky a Slatina průběžně věnovat v následujících dnech prostřednictvím fotografií na facebookové stránce Vlčoun.cz. 


Moderna se uplynulo sobotu křížila s historií (22. srpna 2020, Filip Vlček).

Jihomoravský kraj teď

zdroj: http://www.brno.cz/

zdroj: http://www.zeremevesmir.cz/

Počasí Brno - Slunečno.cz

Redakce Brno:

211 jihomoravsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihomoravsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Brno na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!