Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Přestavba nádraží v Jihlavě
začne už v srpnu

 Oprava Zbrojnické ulice
brzdí plzeňskou MHD

 Pendolina dočasně skončí
na spojích do Košic

 Na Muglinovské v Ostravě
opravují parovod

Po Ostravě i Brno. Jízdenku koupíte pípnutím

BRNO - Cestujícím v Brně skončí starosti s nákupem jízdenky. Od 1. července dopravní podnik spouští druhou vlnu elektronického odbavování cestujících, díky kterému si zájemci mohou zakoupit jízdenku ve voze bezkontaktně.

Stačí, když po nástupu přiloží kartu k validátoru. Celý systém stál 65 miliónů korun, třetinu pokryje dotace, kterou se podařilo získat...


Od července bude možné jízdné platit platebními kartami (23. května 2020, Filip Vlček).

"Bezkontaktní nákup jízdenek přímo ve vozech je velkým krokem kupředu v modernizaci brněnské městské hromadné dopravy. Pro cestující bude znamenat větší pohodlí a méně starostí s nákupem jízdenky. Zároveň ale ponecháváme možnost koupi papírových jízdenek pro ty, kterým více vyhovuje tato varianta. I koronavirová krize ukázala, že jsou veškeré bezkontaktní služby nejen komfortnější, ale i bezpečnější a žádanější," řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

"Do všech vozů jsme nechali nainstalovat na 3000 nových validátorů, které umožní bezkontaktní nákup jízdenky, a to jak platební kartou, tak obdobnými platebními prostředky, jako jsou mobilní telefon nebo hodinky vybavené příslušnou platební aplikací," uvedl radní města Brna pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Při každém nástupu do vozu pípnout

Základním principem celého systému je jednoduchost. "Pro nákup jednorázové jízdenky platí jednoduché pravidlo - pípnout si u validátoru při každém nástupu do vozu MHD. Systém tak automaticky započítá hodinovou jízdenku za 25 korun. Pouze pokud má cestující zájem o jízdenku na 15 minut, pípne si i při výstupu. Systém na konci dne jízdy vyhodnotí a zvolí pro cestujícího nejvýhodnější variantu," vysvětlil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.


Systém bude podobný tomu v Ostravě (23. května 2020, Filip Vlček).

Jednorázové jízdenky v Brně využívá stabilně 25 procent cestujících, kteří za ně ročně utratí 350 miliónů korun. "Ročně prodáme na 16 miliónů jednorázových jízdenek. Třetinu tvoří papírové, nakupované v trafikách a prodejnách dopravního podniku, třetinu jízdenky z jízdenkových automatů a zbývající, stále rostoucí část, tvoří SMS jízdenky a jízdenky přes mobilní aplikace SEJF a DPMB info," přiblížil vedoucí tarifního odboru Dopravního podniku města Brna Vít Prýgl.

Náklady na pořízení téměř 3000 validátorů a spuštění systému činí téměř 65 miliónů korun, třetinu z nich pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu Ministerstva pro místní rozvoj. První etapu elektronického odbavování cestujících, která umožňuje bezkontaktní nákup předplatních jízdenek a jako identifikátor využívá bezkontaktní bankovní karty, spustil Dopravní podnik města Brna jako první v České republice v roce 2017. "Předplatní jízdenky využívá v Brně 75 procent cestujících, proto jsme v první řadě usilovali o jejich elektronizaci, nyní bude nákup jízdenek jednoduchý úplně pro všechny," dodal Havránek.

Systém sám vypočítá nejvýhodnější jízdenku

Při prvním pípnutí po nástupu do vozu systém automaticky naúčtuje základní přestupní jízdenku za 25 korun, která platí 60 minut nebo až na konečnou daného spoje. Pokud si do 15 minut 'odpípnou' při výstupu z vozu a cestu tak ukončí, systém jízdenku změní na patnáctiminutovou za 20 korun. Pokud by ale cestující během jedné hodiny 'napípali' těchto patnáctiminutových jízdenek více, systém mu je započítá dohromady a naúčtuje jen jednu hodinovou jízdenku za 25 korun. Po celém dni cestování systém spočítá, kolik cestující utratili a naúčtuje jim optimální jízdné, nanejvýš však 90 Kč za celodenní jízdenku.


Systém v noci vypočítá jízdné a strhne maximálně 90 korun (23. května 2020, Filip Vlček).

Jihomoravský kraj teď

zdroj: http://www.brno.cz/

zdroj: http://www.zeremevesmir.cz/

Počasí Brno - Slunečno.cz

Redakce Brno:

211 jihomoravsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihomoravsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Brno na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!