Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Medlánecký areál v Brně si prohlédly tisíce lidí

BRNO - Dopravní podnik v rámci oslav 150 let městské hromadné dopravy v Brně otevřel své brány a přivítal návštěvníky a dopravní nadšence ve vozovně Medlánky. Že byl o akci velký zájem svědčí, že vozovnu navštívilo devět tisíc lidí.

Začátkem akce pak byla představena i finální podoba a jméno zbrusu nových tramvají, které v Brně začnou jezdit ještě letos...


Pohled do jedné z hal tramvají (18. května 2019, Filip Vlček).

Téměř devět tisíc lidí si v sobotu 18. května nenechalo ujít Den otevřených dveří ve vozovně tramvají a autobusů a v Ústředních dílnách v Medlánkách. Dopravní podnik města Brna v rámci oslav výročí 150 let městské hromadné dopravy zpřístupnil své zázemí a tisíce lidí se tak mohly podívat, odkud každý den vyjíždí tramvaje a autobusy do ulic jihomoravské metropole a kde probíhají opravy všech vozidel městské dopravy od tramvají přes trolejbusy až po autobusy. A podívaná to byla vskutku zajímavá.

Lidé si mohli koupit tričko i mapu

Na nádvoří vozovny byly k dispozici informační stánky s propagačními předměty dopravního podniku i všech partnerů, kteří se na akci podíleli. Zájemci si tak mohli zakoupit trička, hrnky nebo třeba mapy s motivy městské hromadné dopravy. Děti si mohly projet autodráhu s RC modely autobusů nebo dispečerských vozidel. V pravidelných intervalech tady mohli návštěvníci zhlédnout i prezentaci nakolejování tramvaje.


Průhled areálem medlánecké vozovny od dílen k vjezdu (18. května 2019, Filip Vlček).

Uvnitř haly byly prezentovány prakticky všechny typy provozovaných tramvají v Brně. Za řídící pulty vybraných tramvají si mohli zájemci také usednout a vyzkoušet si, jaké to je sedět za madlem nebo si tu udělat fotografii. Pracovníci dopravního podniku také zájemcům vysvětlovali jednotlivé komponenty tramvají a trpělivě odpovídali na zvídavé otázky. Ani tentokrát dopravce nezapomněl na sběratele, a ti si tak mohli v tramvajové hale zakoupit nejrůznější předměty od linkových orientací přes desky vozových jízdních řádů po názvy zastávek. Fajnšmekři si mohli zakoupit také palubní počítač BUSE.

Autobusová část vozovny ukázala všechny typy autobusů, od historického po nejnovější. Vystaveny byly jak Karosy, tak i Solarisy a Urbanwaye. V dlouhé řadě odstavených autobusů si pak každý našel svého favorita. Zájemci ve všech vozech našli také letáky se základními informacemi o vozech. Ani tady nechyběli pracovníci dopravního podniku, kteří byli návštěvníkům Dne otevřených dveří k dispozici. 


Nejnovější autobusy Iveco Urbanway (18. května 2019, Filip Vlček).

Prezentován taky byl také jeden z parciálních trolejbusů s loňské dodávky. Ty dopravní podnik zatím využívá primárně během výluk, o jejich nasazení na další trasy bez trolejového vedení se v Brně zatím neuvažuje. Cestující se tak s nimi setkávají nejčastěji na trolejbusové lince číslo 32 vedoucí z obratiště Česká do Králova Pole, kde část trasy musí trolejbusy objíždět kvůli rekonstrukci a úplné uzavírce silnic v okolí Slovanského náměstí a Charvatské ulici.

Čtěte také...
- Škodovka předává do Brna parciální trolejbusy (vydáno 27. dubna 2018).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Hala Ústředních dílen dopravního podniku (18. května 2019, Filip Vlček).

Zpřístupněny byly také Ústřední dílny Dopravního podniku města Brna, ve kterých si dopravní podnik vlastními silami opravuje tramvaje, trolejbusy i autobusy. Velká hala nabízela mnoho zajímavého. Lidé si mohli prohlédnout lakovny i stádia oprav některých vozidel. Zajímavě působila kostra trolejbusu 21Tr vystavená na zvedácích a připravená ke kompletní repasi, což dokazuje, že s těmito vozy dopravní podnik ještě řadu let počítá, a to i přes nepříjemnou nehodu z letošního dubna. 

Komentované prohlídky provázely jednotlivé skupinky zájemců napříč celými opravnami a do detailu vysvětlovaly, co se kde montuje, svařuje i dokončuje. Zajímavé bylo také vidět, jak se v dílnách opravujících moderní nízkopodlažní vozy opravují i cenné historické tramvaje, které rozšíří již tak bohatou sbírku historických vozidel.


Vystavené autobusy v garáži Medlánky (18. května 2019, Filip Vlček).

Dopravní do areálu vozovny zajišťovaly v pravidelných intervalech historické tramvaje a autobusy. Speciální linka spojující Vozovnu Medlánky s Náměstím Svobody v centru města jezdila od 12.00 do 17.00 hodin a za speciální jízdné se mohli cestující svézt například historickou tramvají K2, T3 i historickým vozem z roku 1943. Na téže lince se lidé ale mohli svézt i legendárním kloubovým autobusem Ikarus 280 a dalšími historickými skvosty.

Na projížďku areálem zvala také Šalina pub

Na speciální jízdy po areálu vozovny se vydávala speciální tramvaj Šalina pub. Podle dopravního podniku jde o unikátní hospodu na kolejích, která nabízí 38 míst k sezení a 17 míst ke stání. Výčep pak umožňuje čepovat najednou až tři druhy piva - Staré Brno, Starobrno Medium a Starobrno Drak. Zájemci o svezení si tak mohli vychutnat takovou jízdu a zároveň se pokochat netradičním průjezdem vozovnou Medlánky.


Z Náměstí Svobody do vozovny jezdily historické tramvaje (18. května 2019, Filip Vlček).

Hned pro zahájení Dne otevřených dveří byla ale návštěvníkům oficiálně představena vítězná podoba i jméno nových tramvají. Slušivý bílo-červený design i jméno Drak bude mít všech jednačtyřicet tramvají, z nichž první do ulic města vyjedou na konci letošního roku. "Naše nové tramvaje bude využívat veřejnost, proto jsme jí dali možnost zapojit se do výběru vizuální podoby i jména vozů. Z finálního výsledku jsem nadšený a potvrdilo se mi, že dát lidem důvěru byl dobrý nápad," uvedl generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Pro vítězný grafický návrh se ve druhém kole stejným systémem vybíralo jméno. Sešlo se 55 návrhů, veřejnost ve finále vybírala mezi jmény Evička, Ester, Sisi a Drak, který soutěž přesvědčivě vyhrál. Z necelých dvou a půl tisíců hlasů získal téměř polovinu. Na druhém místě skončila Evička, dále Sisi a poslední Ester. Autorem vítězného grafického návrhu je Miroslav Rajnoha, autorem návrhu jména Anton Somov.


Drak, to je název pro nové brněnské tramvaje (18. května 2019, Filip Vlček).

Jihomoravský kraj teď

zdroj: http://www.brno.cz/

zdroj: http://www.zeremevesmir.cz/

Počasí Brno - Slunečno.cz

Redakce Brno:

211 jihomoravsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihomoravsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Brno na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!