Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Brňané musí dotaci na roční šalinkartu zdanit

BRNO - Podraz na cestující? Tak někteří lidé hodnotí nové sdělení brněnské radnice, že dotaci na šalinkartu musí obyvatelé Brna zdanit. Upozornil na to Finanční úřad pro Jihomoravský kraj.

V praxi jde o daňový odvod ve výši 200 korun. I přesto tak poskytnutý příspěvek zůstává pro cestující nespornou výhodou...


Dotaci poskytuje brněnský magistrát od ledna (22. dubna 2017, Adam Dzvinčuk).

Finanční úřad pro Jihomoravský kraj informoval o tom, že dotaci na šalinkartu ve výši 1425 korun, považuje za zdanitelný příjem. "Při stanovování pravidel příspěvku jsme museli respektovat českou legislativu, která bohužel neumožňuje poskytnout obyvatelům Brna na nákup šalinkarty slevu. Na tu by se daňová povinnost nevztahovala. Takovou cestu zvolil Liberec a Hradec Králové, ale jejich pravidla byla následně zrušena soudem kvůli diskriminačnímu zavedení dvojích cen. Museli jsme proto zvolit cestu příspěvku, kterou dosud žádné město nevyzkoušelo," vysvětlil náměstek primátora města Brna Martin Ander.

Při přípravě tohoto motivačního programu byly zpracovány rozsáhlé právní analýzy, z jejichž závěrů vyplynulo, že nejvhodnějším způsobem zavedení programu motivujícího k nákupu roční předplatní jízdenky je dotační program města pro fyzické osoby, které se prokazatelně podílejí na daňových výnosech (rozpočtových příjmech) města Brna prostřednictvím místního poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů.


Na roční šalinkartu dostane cestující dotaci 1425 korun (22. dubna 2017, Adam Dzvinčuk).

Stanovisko Finančního úřadu k tomuto dotačnímu programu bere město Brno na vědomí a bude o něm informovat všechny současné i budoucí žadatele o příspěvek. "Komunikace s žadateli o příspěvek je o to jednodušší, že máme k dispozici jejich ověřené emailové adresy," doplnil Ander. Povinnost zdanit tento příjem však podle zákona nedopadá na všechny skupiny poplatníků. "V této souvislosti je třeba si také uvědomit, že porušení povinností poplatníků při správě daní má podle platných právních předpisů za následek sankční postih," upozornil mluvčí jihomoravského finančního úřadu David Stančík.

"A i v těch případech, kdy lidé daň odvádět budou, se jedná o odvod dvou set korun, poskytnutý příspěvek tedy stále zůstává výraznou výhodou. Důležité je říci také to, že povinnost podat daň z letošního příspěvku vzniká až v příštím roce, nedošlo tedy k žádnému prodlení," dodal závěrem náměstek primátora Martin Ander.


Dotace má motivovat obyvatele k placení poplatků (22. dubna 2017, Adam Dzvinčuk).

Jihomoravský kraj teď

zdroj: http://www.brno.cz/

zdroj: http://www.zeremevesmir.cz/

Počasí Brno - Slunečno.cz

Redakce Brno:

211 jihomoravsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihomoravsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Brno na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!