Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Příprava na plavební sezonu je v plném proudu

BRNO - V hangáru brněnského dopravního podniku naplno běží práce na zimní údržbě lodí. Tři jsou pod střechou, další tři zůstávají venku. Spotřebují se desítky kilo barvy nebo tmelu.

Přípravy na letošní sezonu jsou o to pečlivější, že letos si dopravní podnik bude připomínat 70 let o zahájení lodní dopravy...


Ledna z lodí v hangáru brněnské přehrady (27. ledna 2016, DPMB).

"Na lodích, které jsou schované, se v podstatě pracuje celou zimu. Lodě se mimo jiné odmašťují, tmelí nebo natírají," popsal některé z nutných prací vedoucí lodní dopravy Dopravního podniku města Brna Martin Ecler. A tak jako každý dopravní prostředek i lodě mají své technické kontroly. "Tyto kontroly jsou velice přísné, proto je nutné udržovat lodě v nejlepším pořádku a to po každé plavební sezóně," dodal.

Odpovídají tomu i počty spotřebovaného materiálu. Na jednu loď během zimní údržby padne téměř 12 kilogramů bílé barvy, stejné množství bílého emailu, 5 kilogramů červené, 10 kilogramů černé a stejné množství barvy modré. Spotřeba v desítkách kilogramů je i u dalších materiálů, jako je tmel, nebo třeba odmašťovadlo. Každoročně se opravuje nejen interiér a zázemí pro cestující, ale i části lodí, které jsou přes sezónu skryty pod vodou. Údržbové práce provádí muži, kteří od jara do podzimu na lodích brázdí Brněnskou přehradu.


Na lodích se spotřebují desítky kilogramů barev (27. ledna 2016, DPMB).

Ta letošní plavební sezóna bude pro Dopravní podnik města Brna výjimečná. V polovině dubna totiž lodě vyplují už po sedmdesáté. Poprvé tomu bylo v neděli 5. května 1946. Ten den došlo ke slavnostnímu křtu tří lodí Brno, Morava a Svratka, což byl malý člun pro 18 osob. "Máme být na co pyšní. Lodní doprava v takovém rozsahu v rámci dopravního podniku je v České republice raritou. Loni se přišlo svést 210 tisíc lidí, tedy nejvíc od roku 2012. Věřím, že plavební sezóna, která letos odstartuje, bude alespoň stejně úspěšná," poznamenal generální ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

Kromě nutné údržby jsou pro letošní rok v plánu i investice do lodní dopravy, a to v celkové hodnotě téměř 8 milionů korun. Už během ledna se začalo pracovat na přístavišti Kozí horka. Vznikne úplně nové, bezbariérové, a blíž k pláži. Další investice se budou týkat i nového objektu strážnice v areálu lodní dopravy. Nebo zahájení I. etapy výstavby nového objektu trafostanice.


Řada částí lodí prochází velkou obnovou (27. ledna 2016, DPMB).

Jihomoravský kraj teď

zdroj: http://www.brno.cz/

zdroj: http://www.zeremevesmir.cz/

Počasí Brno - Slunečno.cz

Redakce Brno:

211 jihomoravsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihomoravsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Brno na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!