Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Brněnští filharmonici triumfovali v šalině

BRNO - Originální a unikátní. Tak by se dala nazvat akce, kterou začátkem října uspořádala Filharmonie Brno ve spolupráci s Dopravním podnikem města Brna. Filharmonici totiž vyrazili speciální tramvají mezi lidi.

A na nezájem si rozhodně stěžovat nemohli, všechna vystoupení zhlédlo dohromady několik stovek milovníků hudby...


Netradiční pohled do brněnské tramvaje (1. října 2015, Jiří Jelínek).

Brněnští filharmonici vyrazili do terénu ve čtvrtek 1. října v rámci netradiční oslavy Mezinárodního dne hudby. Pro zájemce o vážnou hudbu si Filharmonie Brno připravila celkem pětici minikincertů, které umělci odehráli nejrůznějších místech Brna. První z nich se uskutečnil na Komenského náměstí a jízdy skončily na Mendlově náměstí. 

Tato akce už není pro hudebníky premiérou. První taková akce se v Brně uskutečnila již před dvěma lety. "Jelikož jsme měli velice pozitivní reakce na naše minikoncerty v tramvaji, po brněnsku v šalině, rozhodli jsme se akci zopakovat a oslavit tak netradičně Mezinárodní den hudby," okomentovala akci ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Oproti loňskému ročníku byo novinkou to, že filharmonická tramvaj nestála na jednom místě.


Minikoncerty s nenechaly ujít stovky zájemců (1. října 2015, Jiří Jelínek).

Akci přivítal také generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. Ten je rád především za to, že se podařilo spojit dvě zdánlivě nesourodé věci, jako je městská hromadná doprava a hudba, a vytvořit tak velmi zajímavý a úžasný zážitek, který v jiných českých městech nemá obdoby.

"Pro cestující to jistě bude milé překvapení, které osvěží jejich každodenní rutinu," dodal pár dnů před akcí Miloš Havránek.


Po každém vystoupení následoval náležitý potlesk (1. října 2015, Jiří Jelínek).

A měl pravdu. Každé představení zhlédlo několik desítek lidí, a to i díky pěknému počasí, kteří si nemohli zážitek vynachválit. "Líbí se mi především to, že hudebníci se vydali do terénu a tím vlastně přiblížili svoje umění lidem, kteří se nemohou jakkoli na jejich večerní vystoupení dostat. Jsem ráda, že jsem se mohla alespoň této akce zúčastnit. Stálo to za to," okomentovala jeden z koncertů Miloslava Procházková.


Tramvaj zdobil slogan "...láska prochází ušima!" (1. října 2015, Jiří Jelínek).

První komorní koncert začal v 15.30 hodin na Komenského náměstí na slepé koleji před Fakultou sociálních studií. Další místa, kde bylo možné filharmoniky poslechnout, bylo v 16.00 hodin na Moravském náměstí, v 16.30 na Malinovského náměstí, v 17.00 na Staré osadě a finále se od 17.40 hodin odehrálo na Mendlově náměstí. 

Každý koncert trval přibližně 15 minut a některá představení filharmonici odehráli v tramvaji, ale i před ní, protože akci přálo počasí. Lidé tak vyslechli vynkajícího flétnistu Františka Kantora, houslisty Bohumíra Strnada a Lenku Zichovou, violistu Tomáše Kulíka, rodinné houslové duo otce a dcery Leoše Zavadilíka a Alenu Pavlušovou a bicisty Radka Tomáška a Lukáše Krejčího.


Během koncertů panovala skvělá nálada (1. října 2015, Jiří Jelínek).

Mezinárodní den hudby byl zřízený rozhodnutím UNESCO v roce 1975. Vznikl z iniciativy největších skladatelů 20. století, mezi nimiž byl například Dmitrij Šostakovič. Hudba totiž vyjařuje lidské pocity po celý život a dokáže být velmi emotivní.


Mezinárodní den hudby byl i s mezinárodní účastí (1. října 2015, Jiří Jelínek).

Jihomoravský kraj teď

zdroj: http://www.brno.cz/

zdroj: http://www.zeremevesmir.cz/

Počasí Brno - Slunečno.cz

Redakce Brno:

211 jihomoravsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihomoravsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Brno na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!