Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Zbroušení kolejí v Brně sníží hluk a vibrace

BRNO - Ode dneška až do poloviny srpna mohou obyvatelé jihomoravské metropole v nočních hodinách na některých místech narazit na partu dělníků brousících tramvajové koleje.

Zmíněné broušení totiž odstraní jednak vlnkovitost kolejí, ale především zmírní hluk, na který si řada obyvatel již stěžovala...


Broušení kolejí bude probíhat v nočních hodinách (15. července 2015, Filip Vlček).

Hluk a vibrace z tramvajové dopravy, které jsou zejména v obydlených oblastech velmi nepříjemné, vznikají jednak kontaktem mezi koly tramvaje a kolejnicí a jednak chvěním kolejnice při jízdě vozidla.

"Ke snížení hluku a vibrace při jízdě tramvají přispívá pravidelná údržba tratí. Během letních měsíců proto zbrousíme kolejnice na ulicích, kde je velký provoz. Aby se opravy cestujících nedotkly, protože letních výluk už je i tak dost, budou pracovníci koleje brousit v noci," uvedl generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek. Při jízdě tramvají vznikají i vibrace, které se přenáší z kolejí do podloží a následně do bezprostředního okolí.

Efektivní údržba pomáhá

Snížení, případně odstranění hlukové zátěže a vibrace z tramvajové dopravy lze dosáhnout vkládáním protihlukových prvků při rekonstrukcích, ale i efektivní údržbou a včasnými opravami tramvajových tratí rozšířenými o protihluková opatření.


Hned na několika tratích se sníží vlnkovitost kolejí (15. července 2015, Filip Vlček).

"Jedná se především o včasnou výměnu provozem opotřebených kolejnic a kolejových konstrukcí, navařování kolejnic a kolejových konstrukcí, broušení vlnkovitosti kolejnic a periodickou úpravu geometrické polohy koleje strojní podbíječkou," vysvětlil technický ředitel brněnského dopravního podniku Jaromír Holec. Dnes proto dopravní podnik začne s odstraňováním vlnkovitosti na tratích v ulicích Cejl, Merhautova, Táborská, Lidická, Štefánikova, Palackého třída, Veveří a Údolní.

"Jde o ulice, na kterých je intenzivní provoz, proto jsme se rozhodli pro noční režim oprav. Obyvatelům dotčených ulic se chceme omluvit za dočasné nepohodlí. Po opravě se ale hlučnost a vibrace sníží a navíc nebudeme muset přerušit dopravní obslužnost," dodal Havránek.

Lidé si stěžují

Kvůli hluku například v ulicích Údolní, Merhautova nebo Táborská zaznamenal DPMB i několik stížností od občanů. Může za to právě zmíněná vlnkovitost tramvajové tratě, která bude broušením odstraněna. Opravy potrvají zhruba do poloviny srpna.


Opravy potrvají do poloviny srpna (15. července 2015, Filip Vlček).

Jihomoravský kraj teď

zdroj: http://www.brno.cz/

zdroj: http://www.zeremevesmir.cz/

Počasí Brno - Slunečno.cz

Redakce Brno:

211 jihomoravsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihomoravsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Brno na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!