Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Trolejbusy do Budějovic dodá Škoda příští rok

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Do jihočeské metropole zamíří hned 35 nových trolejbusu Škoda 33Tr v hodnotě téměř 700 milionů korun. Dodávky parciálních vozidel budou probíhat v následujících dvou letech 2025 a 2026.

Dopravní podnik města České Budějovice tak výrazně zmodernizuje vozový park trolejbusů, které navíc začnou jezdit i na dalších linkách...


Parciálních trolejbusů v Budějovicích přibyde (27. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Současná flotila budějovických trolejbusů se rozroste o moderní vozidla Škoda 33Tr. Jedná se o kloubové 18metrové trolejbusy vybavené moderním informačním a odbavovacím systémem. Cestující se mohou těšit na prostorný a klimatizovaný interiér, díky němuž bude cestování po městě ještě pohodlnější. "Tento kontrakt je pro nás velmi důležitý pro obnovu vozového parku, zároveň je to také největší investice v historii dopravního podniku, která přinese našim cestujícím ty nejmodernější dopravní prostředky a tím zkvalitní a zatraktivní městskou hromadnou dopravu v našem městě," řekl Slavoj Dolejš, ředitel a předseda představenstva Dopravního podniku města České Budějovice

"Jsme nesmírně rádi, že můžeme dále rozvíjet už tak pevné vztahy s Českými Budějovicemi - městem, které je domovem téměř 60 trolejbusů Škoda. Jsme připravení poskytnout jeho obyvatelům spolehlivé a udržitelné řešení veřejné dopravy. Trolejbusy Škoda 33Tr znamenají posun nejen v dopravě, ale i ve zprostředkování mimořádného zážitku každému cestujícímu," uvedl Karel Majer, Předseda představenstva Škoda Electric ve Škoda Group.


Podoba nových trolejbusů pro Budějovice, první dorazí příští rok (vizualizace: Škoda)

Nová vozidla budou vybavena trakční baterií pro dojezd minimálně 12 kilometrů. Díky tomu mohou pohodlně obsluhovat i úseky bez trakčního vedení. Pro zvýšení bezpečnosti pak bude instalovaný moderní kamerový systém. Prvních 14 trolejbusů bude dopravnímu podniku předáno v první polovině roku 2025, poslední vozidlo bude doručeno v polovině roku 2026. Nákup 21 parciálních trolejbusů umožnilo získání dotací pro dvojici projektů z 28. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu. Investici tak bude do výše 70 procent způsobilých výdajů spolufinancovat Evropská unie. Dalších 14 vozidel získalo podporu z téhož programu jako součást územního nástroje Integrované teritoriální investice Českobudějovické aglomerace.

"Českobudějovický dopravní podnik má v novodobé historii s trolejbusy vyrobenými Škoda Group už více než 30 let zkušeností, na které v následujících dvou letech naváže novou etapou s modelem 33Tr. Jedná se o největší investici v historii dopravního podniku," zdůraznil Dolejš s tím, že celý vozový park dopravního podniku bude díky tomu nízkopodlažní, cestování MHD se tak stane ještě dostupnější osobám se sníženou pohyblivostí. Navíc díky stále dokonalejším technologiím bude jejich provoz i energeticky úspornější.


Definitivně dojezdí trolejbusy typu 15Tr (27. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Dodávkou nových trolejbusů bude moci dopravní podnik vyřadit také nejstarší trolejbusy 15Tr, které tady v roce 1991 zahajovaly trolejbusovou dopravu. Ve městě jich podle mluvčí dopravního podniku Barbora Fišer jezdí ještě necelou desítku. "Pro provoz MHD máme k dispozici devět trolejbusů Škoda 15Tr a 15TrM, které jsou pravidelně nasazovány do provozu," potvrdila v lednovém Tématu měsíce Informačnímu portálu Vlčoun.cz Fišer s tím, že jsou vypravovány na trolejbusových linkách číslo 2, 3, 5 a 9 a dále na nočních linkách číslo 53 a 59. Dva trolejbusy 15Tr jsou z let 1990 a 1991, vozy 15TrM pak byly dodány v letech 2002 a 2003.

Čtěte také...
TÉMA: Trolejbusům Škoda 15Tr už zvoní hrana (vydáno 8. ledna 2024)
TÉMA: Vyjeďme si s trolejbusy 15Tr do historie (vydáno 22. ledna 2024)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Také trolejbusy typu 25Tr budou vyřazeny (27. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

České Budějovice tak definitivně uzavřou kapitolu legendárních trolejbusů Škoda 15Tr hned po Ústí nad Labem, které je plánuje odstavit z provozu v prvním pololetí tohoto roku. Vedle zvýšení komfortu cestování, moderních technologií a vyšší flexibility v provozu díky přídavným bateriím je důvodem k výměně vozidel také horší dostupnost náhradních dílů pro vyřazované vozy. Přídavnými bateriemi nebyly vybavovány ještě ani trolejbusy typu 25Tr Irisbus. Nové vozy proto částečně nahradí i tento nejpočetnější typ vozidel. Vyřazovat se budou i některé starší autobusy, dopravce se totiž chystá pokračovat v elektrifikaci. Aktuálně se počítá s linkou číslo 15.

Zásadní význam přídavných baterií v provozu trolejbusů českobudějovickému dopravnímu podniku každodenně potvrzují dosud nejnovější vozy Škoda 27Tr Solaris v počtu 15 vozů pořízených v letech 2016 až 2018. Oproti starším modelům vozy s bateriemi nezastaví většina obvyklých mimořádností v provozu - poruchy vedení ani nehody, které jednoduše nejde s připojenými sběrači objet. V adekvátní míře si navíc takto vybavené trolejbusy poradí i na úsecích zcela bez trolejí. V roce 2026 už bude mít dopravce takto vybavených 50 vozidel.


Parciální trolejbusy pak zajistí provoz na dalších linkách (29. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Jihočeský kraj teď

zdroj: http://www.teplarna-cb.cz/

zdroj: http://www.teplarna-cb.cz/

Počasí České Budějovice - Slunečno.cz

Redakce Č.Budějovice:

203 jihocesky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihocesky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!