Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Most v Týně nad Vltavou prochází rekonstrukcí

TÝN NAD VLTAVOU - Dopravu v jihočeském Týně nad Vltavou na rok zkomplikovala rekonstrukce důležitého silničního mostu. Demolice a následně výstavba úplně nového mostu by měla trvat do léta příštího roku.

Do té doby se musí řidiči osobních aut, cestující v autobusech veřejné dopravy, ale i pěší spolehnout na provizorní most, který ústí v prostoru přístaviště...


Demolice původního silničního mostu (12. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Špatný technický stav mostu na důležitém silničním tahu z Tábora do Českých Budějovic je důvodem, proč se Jihočeský kraj rozhodl celý most přes Vltavu zbourat a na jeho místě postavit nový. Hejtman kraje Martin Kuba uvedl, že rekonstrukce mostu, po kterém vede silnice II/105 na trase mezi Českými Budějovicemi a Bechyní, bude provedena inovativní metodou Design & Build, tedy vyprojektuj a postav. "Tato metoda spočívá v tom, že vybraný dodavatel stavbu vyprojektuje, zajistí potřebná povolení a stavbu i zrealizuje. Díky tomu dojde k úspoře času, financí a minimalizaci požadavků na vícepráce," upřesnil hejtman.

Přípravné práce spočívající v přeložkách inženýrských sítí a výstavbě nového provizorního mostu, byly zahájeny v červenci. Nedílnou součástí projektu byla i výstavba provizorního silničního mostu pro automobily do 3,5 tuny a pěší. "Kraj tím vyšel vstříc městu, neboť vést případné objížďky jinými trasami by bylo obtížné a zdlouhavé," doplnil hejtman Jihočeského kraje. Obousměrný provizorní most tak slouží pro auta do 3,5 tuny, autobusovou dopravu, záchranáře, polici, hasiče a pro pěší. Ostatní vozidla musí využívat objízdné trasy mimo Týn.


Pohled na chybějící část mostu v Týně nad Vltavou (12. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Zatímco v červenci probíhaly zmíněné přípravné práce, samotná demolice mostu pak probíhá od srpna. Dělníci postupně likvidují starý most po jednotlivých polích tak, aby bylo možné co nejdříve zahájit výstavbu nového mostu. "Původní termín dokončení stavby na konci roku 2023, je naprosto nereálný a těžko se ho podaří dodržet. Stavba původně odhadovaná na 8 měsíců se tak prodlouží minimálně o dva měsíce z důvodu technologické přestávky v zimních měsících," uvedl starosta Týna nad Vltavou Karel Hladeček. 

Pokud půjde vše podle současného plánu, tak v červnu příštího roku by měla být výstavba nového mostu dokončena. Oficiální dokončení stavby, která mimo jiné také zpomalila a odklonila linkové autobusy jedoutí mezi Týnem nad Vltavou a Bechyní, by pak mělo proběhnout o dva měsíce později v srpnu. Celková rekonstrukce mostu vyjde Jihočeský kraj přibližně na 250 milionů korun. 


Provizorní most bude sloužit rok (12. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Jihočeský kraj teď

zdroj: http://www.teplarna-cb.cz/

zdroj: http://www.teplarna-cb.cz/

Počasí České Budějovice - Slunečno.cz

Redakce Č.Budějovice:

203 jihocesky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihocesky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!