Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Budějovice mají busy na CNG i vlastní plničku

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Ještě novotou vonící nízkopodlažní autobusy na stlačený zemní plyn a plnící stanice na CNG. To ve čtvrtek představili zástupci Dopravního podniku města České Budějovice. 

Značnou část peněz na nové autobusy poskytla Evropská unie, plničku CNG za 27 milionů korun si DP zaplatil sám...


Nové autobusy s pohonem na zemní plyn (12. dubna 2018, Michal Vlásek).

Nové vozy pod označení Solaris Urbino 12 CNG a Solaris Urbino 18 CNG doplní vozový park Dopravní podnik města České Budějovice od 24 autobusů, z nichž 19 bude krátkých a 5 kloubových. Investice do této obnovy se vyšplhala na 172,7 milionů korun, přičemž z 85 procent byla spolufinancovaná z fondů Evropské unie. Plnící stanici si městský dopravce pořídil z vlastních zdrojů a vyjde na zhruba 27 milionů korun.

"Obnova vozového parku a zavádění nových technologií vycházejí ze strategických cílů, které naše společnost představila již v roce 2016, kdy jsme se vydali takzvanou chytrou cestou," pronesl na slavnostním představení plničky i autobusů ředitel společnosti a místopředseda představenstva Slavoj Dolejš.


Plnička pro autobusy i pro osobní auta (12. dubna 2018, Michal Vlásek).

CNG stanice odpovídá svojí velikostí rozsahu nákupu 24 CNG autobusů. Výkon jejích kompresorů je téměř 600 m3/hod., geometrický objem zásobníku CNG se blíží 9000 litrů a pojme zhruba 2500 m3 stlačeného zemního plynu. Stanice je vybavena dvěma oboustrannými výdejními stojany s hadicemi a koncovkami NGV 1 a NGV2 pro plnění autobusů, nákladních automobilů i osobních vozů. Výrobcem kompresorové stanice, vybavené kompresory J. A. Becker, je německá partnerská společnost Motoru Jikov Schwelm Anlagentechnik GmbH, která je dominantním dodavatelem CNG stanic v Německu.

"CNG je ekologická alternativa k současným benzinovým a naftovým motorům. Je osvědčená a levná. Náklady na provoz automobilu na CNG oproti benzínu a naftě jsou v podstatě poloviční. Není divu, že vozové parky rozšiřuji také autobusoví dopravci. Postavit stanici pro českobudějovického dopravce pro nás byla jako pro místní firmu otázka prestiže," zdůraznil generální ředitel Motoru Jikov Group Miroslav Dvořák.


Nechybělo ani přestřihávání pásky (12. dubna 2018, Michal Vlásek).

V tuzemsku podle údajů Českého plynárenského svazu nyní jezdí téměř dvacet tisíc vozidel na CNG, největší podíl na spotřebě mají autobusy veřejné hromadné dopravy, kterých je přes 1100. Počet vozidel na stlačený zemní plyn se u nás meziročně zvýšil o více než čtyři tisíce. V souladu s tím se rozšiřuje i potřebná infrastruktura. Jen loni se počet veřejných stanic CNG rozrostl o 27 nových.

"Města, jako jsou České Budějovice, musí volit alternativní formy městské hromadné dopravy, protože alespoň částečně vyvažují ekologickou zátěž, kterou způsobuje hustá automobilová doprava," doplnil pak také primátor města České Budějovice Jiří Svoboda.


Nové autobusy jsou v celočerveném nátěru DP (12. dubna 2018, Michal Vlásek).

Jihočeský kraj teď

zdroj: http://www.teplarna-cb.cz/

zdroj: http://www.teplarna-cb.cz/

Počasí České Budějovice - Slunečno.cz

Redakce Č.Budějovice:

203 jihocesky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihocesky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!