Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Budějovičané rozhodují o otevírání dveří

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Zavést poptávkové otevíraní dveří a nebo nezavést. Tuto otázku položili zástupci Dopravního podniku města České Budějovice cestujících v MHD. A hned od začátku jsou výsledky jasné.

Tři čtvrtiny hlasujících, přes čtyři sta lidí, v anketě jednoznačně souhlasí s tím, aby si dveře otevírali sami. A DP uvažuje také...


Tlačítky pro otevírání dveří je vybaveno 60% vozů (24. března 2015, Michal Vlásek).

Českobudějovický dopravní podnik možná zavede samoobslužné otevírání dveří. V mnoha českých i zahraničních městech tento systém již funguje. Jde o samoobslužný systém, kdy po příjezdu do zastávky řidič dveře odblokuje, ale otevře si je sám cestující pomocí tlačítek umístěných uvnitř i vně vozu.

Pokud tlačítko cestující nestiskne, tak se dveře neotevřou stejně, jako když tlačítko sice stiskne, ale řidič dveře neodblokuje například při stání na křižovatce na červenou.


Cestujícím slouží horní zelené tlačítko (24. března 2015, Michal Vlásek).

Názor cestujících na takovou funkci má zjistit anketa, kterou má dopravní podnik na svém webu. "Průběžné výsledky naznačují, že většina cestujících by poptávkové otevírání dveří uvítala," reagoval tiskový mluvčí Dopravního podniku města České Budějovice Radek Filip na skutečnost, že s návrhem souhlasí 73 procent respondentů.

"Na jejich názor hodláme samozřejmě reagovat, nicméně je předčasné uvádět konkrétní termín případného zavedení tohoto systému. Rozhodně by mu musela předcházet intenzívní informační kampaň," dodal s tím, že reálný horizont realizace je do několika měsíců.

Tlačítka má 60 procent vozů

Dopravní podnik má ve svém vozovém parku celkem 36 autobusů a 43 trolejbusů vybavených samoobslužným otevíráním dveří, což v praxi znamená přibližně 60 procent vozů. Ostatní vozidla, která nejsou tlačítky vybavena, se jimi dovybavovat nebudou.


Tlačítko je jak uvnitř, tak vně vozidel (24. března 2015, Michal Vlásek).

Výhodou poptávkového otevírání dveří je lepší tepelný komfort ve voze a nižší opotřebení dveřních mechanismů. Naopak nevýhodou je to, že v některých zastávkách se s kloubovým trolejbusem nedá zastavit tak, aby bylo vidět na zadní dveře.

"Nejsou ani kamery na dveře, takže pokud se to zavede, tak to nebudu používat," nechal se slyšet jeden z českobudějovických řidičů, který si nepřál být jmenován, ale redakci je jeho jméno známo.  Na to zareagoval jeho kolega s tím, že jde o dobrý počin. "Pocházím z města, kde to funguje již několik let, ale v Budějovicích je to zbytečné. Když už by se to mělo zavádět, tak aby se to používalo buď v noci nebo alespoň až po 22.00 hodině," uvedl.


Nové vozy jsou poptávkovým otevírání dveří již vybaveny (24. března 2015, Michal Vlásek).

Jihočeský kraj teď

zdroj: http://www.teplarna-cb.cz/

zdroj: http://www.teplarna-cb.cz/

Počasí České Budějovice - Slunečno.cz

Redakce Č.Budějovice:

203 jihocesky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- jihocesky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!