Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

TÉMA: Proč mají trolejbusy odlišné označení?

PRAHA - Po přechodu na elektrickou trakci jsou autobusové linky přečíslovány podle trolejbusového značení. Ačkoli to hlavně v případě letištní linky číslo 119 může působit nelogicky, změna čísla má své opodstatnění. 

/TÉMA/ Samostatná číselná řada má upozornit na odlišnost oproti jiným linkám, jako například ekologičnost a bezemisní dopravní prostředek...


Původní linka 140 se změnila na trolejbusovou linku 58 (15. února 2024, Vlčoun/Filip Vlček)

Od roku 2022 vrátil pražský dopravní podnik do ulic linky číselné řady 50 a výše. Právě tuto číselnou řadu obsadily postupně zaváděné trolejbusové linky. Spolu s přečíslováním nočních linek, školních linek a příměstských linek byl v roce 2017 schválen i záměr ponechat číselnou rezervu 50 až 89 pro budoucí rozvoj linek parciálních trolejbusů. Tato číselná řada navazuje na historickou tradici z let 1951 až 1972, kdy byly v Praze trolejbusové linky očíslovány samostatnou číselnou řadou 51 až 63.

Hlasujte v anketě Informačního portálu Vlčoun.cz vpravo

"Již tehdy byl důvodem pro odlišení fakt, že trolejbus není silniční, nýbrž drážní vozidlo," vysvětluje ROPID v dokumentu zabývajícím se očekávaným rozvojem dopravní infrastruktury v následujících deseti letech. "Z 18 měst bývalého Československa, které provozují trolejbusovou dopravu, dodnes čísluje trolejbusy stejnou metodikou jako autobusy pouze 6 z nich (Pardubice, České Budějovice, Žilina, Prešov, Chomutov a Bratislava)," doplňuje dále dokument s tím, že všech 12 ostatních měst se snaží ať už administrativně nebo marketingově bezemisní a ekologické trolejbusy od vozidel se spalovacími motory odlišit.


Linka číslo 58 jezdí mezi Palmovkou a Čakovicemi (15. února 2024, Vlčoun/Filip Vlček)

Dnes již nejsou důvody pro nové číslování čistě administrativní, jako tomu bylo v 50. letech, ale spíše marketingové. "Města se snaží cestujícím odlišným číslováním trolejbusových linek sdělit, že se přepravují moderním, ekologickým a bezemisním dopravním prostředkem," vysvětluje se dále v dokumentu s tím, že většina dopravních podniků v České republice potvrzuje, že samostatnou číselnou řadou pro trolejbusy dosahuje vyššího přesvědčení komunálních politiků a veřejnosti o potřebě nutných investic do rozvoje trolejbusových tratí a vozového parku.

Trolejbusový provoz je v takovém případě vnímán jinak než autobusy. Aby bylo možné v Praze plně nastartovat rozvoj trolejbusové dopravy a mohlo být docíleno pozitivního vnímání nejen samotnými cestujícími, je třeba novému systému vtisknout značku (BRAND) a odlišit jej od neekologických vozidel se spalovacími motory. Proto i Rada hlavního města Prahy potvrdila mimo jiné v rámci schvalování Koncepce alternativních paliv v DPP, že bude vhodné nové trolejbusové linky číslovat samostatnou řadou v rozsahu čísel linek 51 až 89.


Linka 59 nahradila autobusovou letišní linku 119 (6. března 2024, Vlčoun/Filip Vlček)

Otázkou zůstává, zda v případě některých linek není možné udělat výjimku. Například v případě zatrolejování linky z Prahy přes Vinoř dále do Středočeského kraje zůstane především pro odlišnou tarifní politiku a nástup předními dveřmi linka označená jako 375. Obdobnou výjimku mohla udělat Praha i v případě spojení z Letiště na Nádraží Veleslavín. Řada turistických průvodců, které se mnohdy používají i několik let, totiž bude turisty přilétající na letiště navádět na autobusovou linku číslo 119. Málokterý turista bude vědět, že trolejbusová linka číslo 59 je jeho očekávaná stodevatenáctka, která prostě ne a ne přijet. A chvíli také potrvá, než se začnout tisknout noví turističtí průvodci, kde již bude linka číslo 59 uvedená.

Čtěte také...
TÉMA: Praha má s trolejbusy velkolepé plány (vydáno 11. března 2024)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Tato změna může být především pro turisty matoucí (6. března 2024, Vlčoun/Filip Vlček)

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!