Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Někde bude MHD zdarma, jinde ukážou halu

ČESKÁ REPUBLIKA - Řada měst napříč republikou se v rámci Mezinárodního týdne mobility připojí k pátečnímu Dni bez aut. Každoroční akce má za cíl podpořit cestování veřejnou dopravou, proto bývá MHD zdarma.

Ne ale všude. Někde je potřeba předložit techničák, někde řidičák a v některých městech se za jízdu MHD nadále platí a město se k akci připojuje jinak...


V Plzni bude MHD zdarma po předložení řidičáku (9. srpna 2018, Vlčoun/Filip Vlček)

"Řešení dopravy ve městech je velmi složité, neboť naši předci při realizaci výstavby nepočítali s tak obrovským nárůstem dopravy, což se odráží nejen v oblasti parkování, ale také při samotném pohybu. Z tohoto důvodu dnes všechna města řeší možnosti umírnění individuální automobilové dopravy," řekl například starosta Příbrami Jan Konvalinka. Doplnil, že pro veřejnost město připravilo na hřišti pod Svatou horou program se stanovišti, na kterých návštěvníci najdou zábavu, inspiraci i trochu poučení. "Po celý den bude pro cestující MHD zdarma, navíc jsou připraveny také jízdy historickými autobusy Karosa ŠL 11, Karosa ŠD 11 a Škoda 706 RTO," doplnil pak místostarosta Příbrami Vladimír Karpíšek.

Cestování tramvajemi, trolejbusy i autobusy bude zdarma v pátek 22. září například také v Plzni. Má to ale jednu podmínku. Tou bude řidičský průkaz, kterým se cestující při případné přepravní kontrole prokáže. "Pátek tak bude ideálním dnem, kdy si mohou MHD vyzkoušet i ti, kteří standardně po městě jezdí autem," uvádí Plzeňské městské dopravní podniky na svých webových stránkách. 


V Ústí bude cestování zdarma v zóně 101 (24. prosince 2015, Vlčoun/František Živnůstka)

V Ústeckém kraji se k akci připojují například Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova či ústecký dopravní podnik. Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova se společně s městem Most zapojí do Evropského týdne mobility a v rámci akce Den bez aut bude v pátek 22. září městská hromadná doprava pro všechny zdarma. Půjde o jednorázovou akci zaměřenou na bezplatnou přepravu osob a zavazadel v rámci MHD. Ústecká městská doprava bude zdarma v zóně 101, a to jak v městské dopravě, tak i ve vlacích a krajských autobusech. 

K přepravě zdarma se připojí také královéhradecký dopravní podnik, a to po předložení řidičského průkazu řidiči vozu MHD. Při využití této možnosti zvolí cestující k nástupu přední dveře a řidiči se prokáže místo jízdního dokladu řidičským průkazem. Kromě bezplatné přepravy pak bude od 14.00 do 19.00 hodin v prostoru Gočárovy třídy uzavřeném pro auta přistaveny pro statickou ukázku vozy z projektů hradecké elektromobility, a to parciální trolejbus a elektrobus.


Jihlava bude mít bezplatnou MHD až 24. září (21. srpna 2020, Vlčoun/František Živnůstka)

Speciální akci pak naplánovali v Jihlavě, kde se o víkendu 23. a 24. září uskuteční dvě výročí. Dopravní podnik města Jihlavy se tady totiž připomene jak 75 let od zahájení provozu trolejbusů, tak 80 let od zahájení provozu autobusů. Během soboty například projížďky jihlavskými ulicemi širokou paletou retrovozů. Ve večerních hodinách pak na zážitkové jízdy historickými vozy zešeřelou Jihlavou, proloženými fotografickými zastávkami. V neděli pak budou pokračovat retrojízdy a den otevřených dveří v jihlavské vozovně doplněné o náborový den, komentované prohlídky i konvoj historických vozidel přes Masarykovo náměstí. Právě proto bude městská hromadná doprava zcela zdarma až v neděli 24. září.

Zajímavě se k Evropskému týdnu mobility připojí Olomouc. Dopravní podnik tady nejen v pátek od 14.00 do 18.00 hodin, ale také v sobotu od 9.00 do 15.00 hodin zpřístupní novou halu odstavu tramvají v Jeremenkově ulici poblíž zastávky Fibichova. Na místě si zájemci budou moci prohlédnout areál odstavů a halu s některými vozy dopravního podniku včetně historické tramvaje 223. Kromě toho bude připravený dopravně zaměřený fotokoutek nebo prodej propagačních předmětů Dopravního podniku města Olomouce. 


Ve Zlíně bude MHD zdarma znamenat ztrátu 151 tisíc (18. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Také ve Zlíně a Otrokovicích bude v pátek 22. září pro všechny cestující MHD zdarma. Během Dne bez aut si cestující v celé síti MHD ve Zlíně, Otrokovicích i v Želechovicích nad Dřevnicí nebudou muset označovat žádné jízdenky, nebudou je tedy prodávat ani řidiči trolejbusů a autobusů a na jeden den bude odstaven také systém SMS jízdenek. "Cestující by se neměli nechat zmást spuštěnými označovači jízdenek ve vozidlech. Ty totiž z technických důvodů nelze vypnout," upozornil vedoucí dispečer Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Jan Tesař. Dopravní společnost Zlín - Otrokovice pak uvedla, že jednodenní výpadek tržeb z jízdného v síti MHD představuje částku cca 151 tisíc korun, kterou uhradí města, která jsou objednateli hromadné dopravy.

A podobným způsobem, jako v Plzni, bude fungovat městská doprava také v Opavě. Pokud se tedy cestující prokáže řidiči při nástupu do vozidla městské dopravy malým technickým průkazem, cestuje zdarma. Různou formu podpory Evropského týdne mobility se účastní řada českých měst, a proto je vždy dobré se předem informovat jak u dopravců, tak třeba i na stránkách jednotlivých měst. Není totiž pravidlem, že všude je v pátek 22. září městská hromadná doprava zdarma. 


V Opavě bude MHD zdarma po předložení techničáku (24. července 2016, Vlčoun/Filip Vlček)

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!