Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Začátek školního roku přináší změny v MHD

ČESKÁ REPUBLIKA - Ode dneška dochází k posílení provozu ve veřejné dopravě, a to v souvislosti se zahájením školního roku. Vyjíždí školní spoje a linky, ale nad rámec toho se mění trasy linek v některých městech.

V Ústí nad Labem zavádí novou autobusovou linku a v Olomouci vyjíždí opět linka číslo 6, naopak v Otrokovicích či Ostravě dochází k optimalizaci linek...


Ilustrační foto (7. března 2019, ČSAD Střední Čechy)

Od září, konkrétně již od soboty 2. září, je v provozu linka číslo 413 spojující Prahu a Litoměřice, která z hlavního města vyjíždí z terminálu Letňany u stanice metra C. Trasa vede až do Nové Vsi po dálnici D8, poté linka nově obsluhuje například obce Ledčice, Straškov-Vodochody, Doksany či Terezín. V Litoměřicích bude linka ukončena na autobusovém nádraží, o víkendech pojede až k hornímu vlakovému nádraží. Jezdí každý den a v ranní špičce každých 30 minut, o víkendech pak třeba každých 120 minut. Jedna jízda bude cestujícího bez kuponu stát 130 korun. Souběžně s Tarifem PID bude v úseku Nová Ves - Litoměřice platit také plný sortiment Tarifu DÚK.

Mezikrajská doprava si zaslouží pozornost

"V Dopravě Ústeckého kraje se snažíme, aby se veřejná doprava pozitivně dotkla co největší skupiny obyvatel. Cestující z širokého okolí Litoměřic se proto díky nové lince dostanou do Prahy za prací, studiem či za kulturou a Pražané díky ní mohou navštívit velmi atraktivní oblast Litoměřicka," podotýká radní Ústeckého kraje pro oblast dopravy Marek Hrabáč s tím, že mezikrajskou dopravu kraj vnímá jako zásadní pro rozvoj regionů. Provoz nové autobusové linky číslo 413 zajistí společnost ČSAD Střední Čechy.


Ilustrační foto (2. července 2020, Vlčoun/Filip Vlček)

Podobně, jako v dalších městech, dochází také v Ústí nad Labem k návratu ke klasickým jízdním řádům. Na trolejbusových linkách se ve špičkách pracovních dnů bude opět jezdit v intervalu 15 minut. Již od konce července byl upraven dopravní režim na lince číslo 57, kdy místo trolejbusů na lince začaly jezdit autobusy a linka byla z důvodu zvýšení bezpečnosti nahrazena autobusy a zkrácena z Mojžíře jen do zastávky OD Květ. "Opatření splnilo účel, v běžném provozu zcela odpadly útoky na řidiče, což bylo naší prioritou. Vozy už nemusí po každé směně procházet generálním úklidem a podařilo se eliminovat cestující bez platných jízdních dokladů," uvedla ředitelka Dopravního podniku města Ústí nad Labem Simona Mohacsi. Takto zatím bude linka jezdit i nadále. 

Nově také začne ze sídliště Skalka jezdit nová autobusová linka číslo 74 až do Všebořic a bude spojovat desítku školských zařízení a obchodních center. Fakticky přitom půjde o druhou polovinu spojů linky číslo 5, která ze Všebořic končila v Krásném Březně. "O tuto linku jsme velmi stáli. Především obyvatelům, kteří pracují třeba v nemocnici, a také seniorům velmi usnadní cestování. Bez přestupu se obyvatelé Neštěmic pohodlně dostanou až do nemocnice nebo do všebořických nákupních center," doplnila starostka neštěmické radnice Yveta Tomková.


Ilustrační foto (21. srpna 2020, František Živnůstka)

Také v Jihlavě dochází ode dneška k několika dílčím změnám. Dopravní podnik do odvolání přerušil provoz trolejbusů na lince D od Hlavního nádraží k Dopravnímu podniku, naopak na lince F dochází k zobousměrnění linky, která navíc začala zastavovat v zastávkách Dopravní podnik a Poliklinika. Novinkou pak je zavedení školních autobusových linek označených jako Š1 ze Školy Rošického na Školu Jarní a Š2 z Masarykova náměstí ke Škole Jarní, a současně také trolejbusové linky Š3 od Polikliniky k Hlavnímu nádraží.

V Olomouci pak dochází k obnovení provozu tramvajové linky číslo 6 a ke změně jízdních řádů na linkách číslo 1, 2, 3, 4, 5 a 7. "Tramvajová linka č. 6 bude provozována pouze v době přepravní špičky od šesti do půl deváté dopoledne a od 12.30 do 18.00 hodin odpoledne, rozsah provozu ostatních linek se nemění," upozornila tisková mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Anna Sýkorová. Na trati z Hlavního nádraží na Náměstí Hrdinů tak v době špičky pojedou spoje v intervalu 3 až 4 minut, zbytek dne bude potom interval 5 minut.

Zjednodušuje se označování linek na Zlínsku

Ke změnám došlo také ve Zlíně, respektive v Otrokovicích, a to již od soboty 2. září. K tomuto datu došlo kromě drobných časových posunů spojů například k přečíslování linek MHD v Otrokovicích, je zavedena i víkendová obsluha zastávky Otrokovice-Baťov, došlo k rozšíření trasy linky číslo 51 v Malenovicích, autobusy linky číslo 38 ve Zlíně nově jezdí i o víkendech a objevily se nové názvy zastávek. Trolejbusová linka 55 bude nahrazena na více linek tak, aby odpadlo dodatečné označování spojů písmeny. Zůstane pouze označení linek 55, 56, 70 a 2 písmenem T, a to u spojů, které jsou vedeny přes zastávku Teplárna Otrokovice. 


Ilustrační foto (27. května 2022, Vlčoun/Filip Vlček)

Ke změnám dochází také v Ostravě. Obnoven je provoz na linkách číslo 6, 20, 92 a 109. V tramvajové dopravě dochází především ke zrušení tramvajové linky X3 a jejímu nahrazení stávající odkloněnou linkou číslo 3, která pojede v trase Poruba vozovna - Svinov mosty - Hulváhy - Palkovského - Dubina. Linka číslo 11 pak ode dneška jezdí v trase z Poruby vozovny do Zábřehu. Pozornost je také nutné věnovat na tramvajových zastávkách Nová Ves vodárna. K velkým změnám pak dochází v oblasti Poruby, kde se mění trasy autobusových linek číslo 39, 40, 45, 54 a 58. V trolejbusové dopravě pak dochází jen k převedení linky číslo 106 přes Kamenec a Bazaly všemi spoji. 

Školní spoje vyjíždí také na železnici

"Od pondělí 4. září se na tratě vrátí školní vlaky. Jejich povoz byl o prázdninách omezený. Takové vlaky jezdí například mezi Strakonicemi a Blatnou, z Pelhřimova do Tábora, z Chocně do Vysokého Mýta, na trati Dobruška - Opočno pod Orlickými horami a na dalších místech republiky," upozornil tiskový mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský s tím, že se začátkem školního roku mohou žáci a studenti využívat pro své cesty státem garantované zvláštní jízdné se slevou 50 procent. Pro pravidelné cesty mezi domovem a školou mohou využívat také traťové, pásmové nebo časové jízdenky.


Ilustrační foto (19. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!