Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Vánoční tramvaje a trolejbusy rozzářily Česko

ČESKÁ REPUBLIKA - Vánoční tramvaje, trolejbusy i autobusy zaplnily ulice českých měst. Od metropole až po menší města lze narazit na nejrůznější provedení vánočně osvětlených prostředků městské hromadné dopravy.

Článek popisuje vánoční vozidla v Praze, Plzni, Karlových Varech, Mostě, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně, Olomouci a Opavě...


Irisbus Citelis po slavnostním rozsvícení na Náměstí Republiky (listopad, DPP)

Nejrozsáhlejší vozový park vánočních tramvají a autobusu má i v letošním roce Praha. Ten do ulic vypravuje jednu vánočně osvětlenou tramvaj 15T ForCity, muzejní T3, tradičně i oblíbenou mazačku a retrobus Irisbus Citelis 12M. Všechna vánoční vozidla budou v pražské městské hromadné dopravě jezdit až do Tří králů, tedy do 6. ledna 2021. "Vánoční tramvaje a retrobus jsou našim poděkováním všem, co i v této zvláštní době nadále využívají pražskou MHD. Věříme, že cestující během adventního času a blížících se svátků tyto speciálně nazdobené vozy zkrátka potěší, nadchnou nejen děti, ale i dospělé a v ulicích Prahy přispějí k navození vánoční atmosféry," řekl generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski.

Všechna čtyři vozidla ozdobí dohromady více než 13 tisíc vánočních světýlek, vnitřní sváteční dekorace, a také speciální vnější polepy se zimní a vánoční tematikou. Tramvaj 15T zkrášlí celkem 5760 elektrických svíček, T3 celkem 2400, mazačku 3840 a retrobus 1120 světýlek. Partnery a autory letošní vánoční výzdoby vozidel dopravního podniku je společnost Decoled z Dobrovíze a Střední průmyslová škola dopravní.


Ozdobená nízkopodlažní tramvaj 15T ForCity v Praze (listopad, DPP)

Na seznam dopravních podniků, které pro cestující vypravily speciální tramvaje, se letos opět zařadily také Plzeňské městské dopravní podniky. Předvánoční čas v Plzni tramvaj zpříjemňuje již potřetí a stejně jako v minulém roce je kromě vnějšího polepu vyzdoben i interiér vozu. V pracovních dnech tramvaj jezdí na lince číslo 2, o víkendech a svátcích pak na lince číslo 4, a to minimálně do konce prosince. Na výzdobě tramvaje se pracovalo skoro celý týden. Kromě celoplošného polepu, na kterém se letos objevují i dominanty plzeňského náměstí, je tramvaj vyzdobena přibližně dvěma tisíci světýlek a také vánočními dekory v interiéru.

"V předešlých dvou letech jsme na naši vánoční tramvaj dostávali velké množství pozitivních ohlasů od malých i velkých cestujících. Rozhodli jsme se proto v tradici pokračovat i letos. Myslím, že zvláště v této nelehké době je třeba šířit radost a věřím, že vánoční tramvaj vykouzlí na tvářích lidí v ulicích nejeden úsměv," uvedl Roman Zarzycký, první náměstek primátora a předseda představenstva Plzeňských městských dopravních podniků.


Plzeňská vánoční tramvaj je také již oblíbenou tradicí (listopad, PMDP)

Také Dopravní podnik Karlovy Vary vypravuje na linky městské hromadné dopravy Vánoční autobus. Poprvé vyjel v neděli 29. listopadu na linku číslo 22. "Až do konce roku se s ním budou cestující setkávat na různých linkách městské dopravy," informovala tisková mluvčí Magistrátu města Karlovy Vary Hana Kyselá s tím, že kdy a na jaké trase bude Vánoční bus jezdit, zjistí cestující na facebookových stránkách Dopravního podniku Karlovy Vary.

Autobus bude mít vánočně laděný polep a pestrou výzdobu exteriéru i interiéru. V každém okně bude rozsvícená sněhová vločka a sváteční atmosféru dodá také více jak tisíc žárovek světelné výzdoby. Podle webových stránek karlovarského magistrátu je autobus nasazován na většinu linek a bude v provozu až do Silvestra.


Karlovy Vary již také mají svůj vánoční autobus (prosinec, DPKV)

O tradiční vánoční tramvaj nepřipravil cestující ani Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova, který od konce listopadu vypravuje na tramvajovou linku číslo 2 svoji tradiční Vánoční tramvaj. "Na světelnou výzdobu tramvaje bylo použito zhruba šest set metrů světelného řetězu s více než 2000 kusů LED žároviček," řekl ředitel Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Daniel Dunovský s tím, že vánoční a novoroční atmosféru bude tramvaj rozdávat až do Tří králů.

V Ústí do ulic vyjely dva vánoční trolejbusy

Hned dva vánočně osvětlené trolejbusy začaly od neděle 5. prosince jezdit v síti ústecké hromadné dopravy. "Každoročně se snažíme přijít s něčím novým, a tak letošní rok nebude výjimkou. V ulicích města nebudou lidé potkávat jeden trolejbus, ale rovnou trolejbusy dva. Použili jsme světýlka z trolejbusu z loňského roku a rozdělili jsme je na dva tak, aby byla radost dvojitá," informoval výkonný ředitel Dopravního podniku města Ústí nad Labem Libor Turek.

S trolejbusy se podle Turka mohou cestující svézt během celého prosince, kdy budou nasazovány na pravidelné linky. Zatímco v jiných městech již většina vánočně osvětlených vozidel jezdí, v Ústí vyjedou teprve v neděli. á to ale prosté vysvětlení. "Protože se letos neuskuteční akce ,Pekelná jízda aneb Mikuláš v MHD, rozhodli jsme se, že trolejbusy budou uvedeny do provozu na Mikuláše, tedy od 5. prosince," vysvětlil Libor Turek.


Jeden ze dvou vánočních trolejbusů v Ústí nad Labem (listopad, DPMUL)

Hned dva vozy, a to parciální trolejbus a elektrobus vyzdobený vánočními světly jezdí také v Hradci Králové. S hradeckým dopravním podnikem po celý rok je v podstatě pracovní název projektu, který s využitím parciálního trolejbusu Škoda 31Tr SOR v podstatě letošní rok žije s obyvateli a návštěvníky našeho města a doprovází je v jeho ulicích. Nejprve prezentoval Mezinárodní den žen, od dubna jezdil jako Velikonoční trolejbus a v souvislosti s koronavirem pak vyjel srdíčkový trolejbus. Předposlední nekomerční polep přál pak krásné užití letošních dovolených či prázdnin. Nyní se od prvního adventního víkendu trolejbus představuje jako speciální PFkový trolejbus.

Cestující v Hradci Králové mají ale možnost svézt se také vánočním elektrobusem. "Vedle PFkového trolejbusu s pomocným bateriovým pohonem Škoda 30Tr TRB vyráží na běžné linky městské hromadné dopravy v Hradci Králové již druhým rokem také i vánočně světelně vyzdobený elektrobus SOR NS 12, stejně jako v minulém roce je kromě vnějšku vyzdoben i interiér vozu. Ten měl loni premiéru a stal se prvním elektrobusem v rámci České republiky. 


Královéhradecký trolejbus před zařazením do vánočního provozu (listopad, DPMHK)

Tradiční symbol adventu, a to vánoční tramvaj, se po roce vrátila také do centra Brna. Stejně jako v předešlých letech je ozdobena svítícími vánočními motivy. V pátek 27. listopadu spolu s ní vyjela i takzvaná PFková tramvaj. Dopravní podnik města Brna letos ve vánoční stánek proměnil svou prodejnu na Joštově ulici. Ke koupi zde je kniha 150 let MHD v Brně, hra Brno Šalinou, čepice, šály i karty s novými motivy.

Tramvaj je v provozu od 27. listopadu do 27. prosince, vždy od 16.00 do 20.00 hodin. Tramvaj krouží v třicetiminutovém intervalu na trase Česká - Náměstí Svobody - Hlavní nádraží - Šilingrovo náměstí - Česká - Náměstí Svobody - Hlavní nádraží - Česká a stejně jako v předešlých letech je ozdobena světelnými rámy, na kterých se mění vánoční motivy. I letos vyjela i PFková tramvaj typu Anitra, kterou zdobí vedle polepu s vánočním přáním i osvětlení. Tento vůz jezdí nejčastěji na lince číslo 4. Retro T3 ve světelném kabátku jezdí letos popáté, PFková potřetí.


Brněnská vánoční tramvaj je již pátým rokem tradicí (listopad, DPMB)

V tradici pokračuje také Dopravní podnik města Olomouce, který od soboty 5. prosince také vypravuje svoji vánočně osvětlenou tramvaj do ulice města. Ozdobena je opět tramvaj typu T3, kterou dopravce vypravuje do ulic nejčastěji v pracovní dny na linku číslo X4 a o víkendech pak na pravidelnou tramvajovou linku číslo 7. Cestující se podle dopravního podniku mohou speciální tramvají svézt až do 6. ledna, tedy do příchodu Tří králů.

Opava letos nahradila Mikulášský trolejbus

Vůbec poprvé se vánočně osvětlený trolejbus letos vydal také do ulic Opavy. Městský dopravní podnik Opava původně chtěl vypravit již tradiční Mikulášský trolejbus, což překazila aktuální hygienická opatření v rámci zamezení šíření koronaviru. Dopravce se proto rozhodl dodatečně ozdobit jeden ze svých trolejbusů a od 17. prosince jej nasazuje do běžného provozu na vybrané linky. I tady je z reakcí obyvatel a cestujících na sociálních sítích patrné, že to byl krok správným směrem a o jízdu takto vyzdobeným trolejbusem je velký zájem. 


V Olomouci zastižená vánoční tramvaj na lince X4 (14. prosince 2020, František Živnůstka)

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!