Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

DP kontrolují roušky a ruší poptávkové otvírání

ČESKÁ REPUBLIKA - Koronavirus znovu začíná zasahovat do městské hromadné dopravy. Dopravní podniky někde přistupují k uzavření přední části vozidel, v dalších případech ruší poptávkové otevírání dveří.

Dopravci zatím nemuseli přistoupit k razantnímu omezení dopravy tak, jako na jaře, kdy se MHD měnila takřka ze dne na den...


Pražský DP uzavřel v tramvajích a busech přední část vozů (13. března 2020, Vlčoun.cz/Archiv)

Vládní nařízení zavedlo do všech prostředků veřejné dopravy ochranu úst a horních cest dýchacích. Cestující tak jsou povinni nezávisle na epidemiologické situaci do tramvají, trolejbusů, autobusů a přepravního prostoru metra, a dále také do všech vlakových spojů, nastupovat a zdržovat se v nich výhradně v roušce. Při nenošení roušky může dopravce přistoupit k uložení pokuty za porušení Smluvních přepravních podmínek a vyloučit cestujícího z přepravy.

Pražský dopravní podnik od 11. září přistoupil k rozsáhlejším opatřením. Jde zejména o uzavření předních dveří tramvají pro nástup a výstup cestujících s výjimkou typů tramvají 14T, 15T a linky číslo 32. Tramvaje zastavují ve všech zastávkách, tedy i v těch na znamení. Přední dveře přestali od stejného data otevírat také řidiči autobusů, kde navíc došlo k zahrazení první řady sedaček pro cestující. "Z důvodu dodržení aktuálně platných jízdních řádů a povinných bezpečnostních přestávek řidičů nicméně zůstávají v platnosti zastávky na znamení," uvedla tisková mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Hana Pohanová.


Podobná opatření zavedl pražský DP již na jaře (16. března 2020, Vlčoun.cz/Archiv)

Ke zrušení poptávkového otevírání dveří cestujícími přistoupili také v Ústí nad Labem, kde tak řidiči od soboty 12. září otevírají všechny dveře. Ke stejnému opatření přistoupili také v Hradci Králové. "Až do odvolání je zrušen poptávkový systém ovládání dveří vozidel MHD, kdy si sám cestující stisknutím tlačítka zvolil otevření příslušných dveří, nadále se po zastavení vozidla v zastávce otevřou a zavřou všechny dveře vozidla bez závislosti na volbě cestujícího," potvrdil František Meduna, tiskový mluvčí Dopravního podniku města Hradce Králové.

V Brně se do autobusů a trolejbusů v rámci brněnské městské hromadné dopravy nenastupuje předními dveřmi, ty slouží pouze k výstupu! V regionální dopravě se pravidla pro nástup mohou lišit. Stejné opatření s poptávkovým otevíráním dveří, jako v Hradci Králové, platí také v Olomouci nebo Ostravě. Dopravní podniky v Mladé Boleslavi, Českých Budějovicích, Plzni, Karlových Varech, Děčíně, Liberci, Pardubicích, Jihlavě nebo v Opavě pak kromě nošení roušek k dalším opatřením zatím nepřistoupily. 


Nejen brněnský DP zrušil poptávkové otevírání dveří (18. května 2020, Vlčoun.cz/Filip Vlček)

Zlínská dopravní společnost upozornila, že splnění povinnosti nošení roušek v městské dopravě má možnost kontrolovat i městská policie. "Pokud někdo ještě dýchací cesty zakryté neměl, revizoři na to upozorňovali. Pokutovat za nenošení roušek ale nemůžeme, protože nejde o povinnost, která by vyplývala z našich smluvních přepravních podmínek. Tuto možnost mají strážníci městské policie a Policie ČR," uvedl ředitel Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Josef Kocháň. Městská policie provedla 3. září preventivní kontrolu v 37 vozech hromadné dopravy na linkách městské dopravy ve Zlíně.

Celkově se ve vozech přepravovalo zhruba 1000 cestujících, kteří měli za povinnost mít ochranné prostředky dýchacích cest, jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének. "Pouze v osmi případech cestující tuto povinnost nedodrželi, proto byli strážníky poučeni a následně jim byla darována rouška, kterou si nasadili," uvedl ředitel Městské policie Zlín Milan Kladníček. V těchto případech, kdy nejsou ze strany cestujících dodržena ochranná opatření Ministerstva zdravotnictví ČR, hrozí lidem pokuta příkazem na místě do výše 10 tisíc korun.


Ostrava zatím přední část vozů, jako na jaře, neuzavřela (16. března 2020, Filip Vlček)

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!