Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Dopravu omezují letní jízdní řády i mnoho výluk

ČESKÁ REPUBLIKA - Začaly školní letní prázdniny. To přináší ve většině českých měst omezený provoz městské hromadné dopravy, zrušení všech školních spojů a přechod k prázdninovému jízdnímu řádu.

/PŘEHLED/ Letní provoz je v některých městech navíc spojen s množstvím oprava dopravní infrastruktury, což si vynutí řadu výluk...


Pražská doprava bude omezena, nejvíce pak autobusy (11. března 2012, Filip Vlček).

Největší omezení čekají cestující v Praze a Středočeském kraji. Na všech trasách metra došlo v pracovní dny k prodloužení intervalů o 1 až 2 minuty. O víkendech a svátcích jedou soupravy na všech linkách také jako loni v intervalu 7,5 minuty. Prodloužení intervalů se dočkaly také tramvaje. Na páteřních linkách číslo 9, 17 a 22 je ve špičkách pracovních dnů prodloužen interval ze 4 na 5 minut, kolem poledne pak z 5 na 6 minut. U ostatních linek došlo k úpravě intervalů ve špičkách pracovních dnů z 8 na 10 minut a kolem poledne z 10 na 12 minut. Linka číslo 16 je celotýdenně provozována pouze v trase Lehovec - Kotlářka, linky číslo 4 a 21 nejsou v provozu.

Zatímco tramvajáci nebo strojvedoucí metra si mohou orazit, problém nastává u řidičů autobusů, kteří musí zajišťovat náhradní dopravu za tramvaje i vlaky. "Aby bylo možné všechny náhradní dopravy zvládnout v potřebném rozsahu a současně měli řidiči autobusů šanci si také vybrat svůj díl dovolené, došlo oproti loňsku k rozsáhlejším úpravám v jízdních řádech autobusových linek," uvedl Filip Drápal, tiskový mluvčí ROPIDu. Kromě obvyklého prázdninového omezení o 15% jsou u vybraných autobusových linek sjednoceny intervaly v ranní a odpolední špičce na 10 minut, či prodlouženy intervaly v pracovní dny kolem poledne a o víkendech z 15 na 20 minut. O letních prázdninách nejezdí školní linky ani školní spoje, dále nejezdí autobusové linky číslo  182, 343 a 451.

Podrobnější informace pro Prahu a Středočeský kraj najdete ZDE.


Také Brno omezilo o prázdninách intervaly většiny linek (16. července 2015, Filip Vlček).

Až do 30. srpna platí letní jízdní řády také v Brně. V pracovních dnech od pondělí 1. července do pátku 30. srpna 2019 je z důvodu výrazně snížené poptávky po přepravě vedena doprava na linkách 1 až 84 podle omezených jízdní řádů pro Pracovní dny - prázdniny a rovněž nejsou v provozu zvláštní autobusové školní spoje. V této souvislosti došlo také k dílčím změnám některých jízdních řádů. "Současně upozorňujeme na prázdninové omezení provozu z důvodu výluk v ulici Cejl, v ulici Lazaretní a výluky tramvají do Líšně a na Stránskou skálu," upozornila tisková mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková.

Omezení dopravy připravila také Ostrava. Mezi prázdninové omezení patří například prodloužení intervalu linky číslo 6 na půl hodiny, zrušení denního provozu tramvajové linky číslo 9 a zastavený provoz autobusových linek číslo 20 a 92, a trolejbusové linky číslo 109. Letošní letní prázdniny podstatně omezuje především výluka trolejbusové dopravy z důvodu uzávěry ulice 28. října u mostu Miloše Sýkory, rekonstrukce křižovatky Sokolské třída a Českobratrské a pokračující rekonstrukce estakády Bazaly a ulice Orlovské. Tyto práce změnily trasy všech trolejbusových linek, na které jsou navíc nasazovány autobusy nebo parciální trolejbusy. Dopravu ale omezí také řada dalších výluk. 

Podrobnější informace pro Brno najdete ZDE.
Podrobnější informace pro Ostravu najdete ZDE.


Také Ostrava omezila provoz, počítat se musí i s výlukou (17. března 2015, Filip Vlček).

Letní jízdní řády platí také v Plzni, prázdninový provoz je zaveden u všech trakcí. Tramvajovou dopravu omezí výluka tramvajové dopravy na lince číslo 4 v souvislosti s rušením obratiště Bory a výstavbou nové tramvajové tratě k Západočeské univerzitě. Prázdninový provoz platí také na trolejbusových linkách číslo 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 a N7, navíc ovlivněný výlukami v oblasti Wilsonova mostu a Dopravní ulice na Nové Hospodě. Provoz trolejbusové linky číslo 18 zůstává bez změn. A letní jízdní řády v neposlední řadě platí také na linkách číslo 26, 28, 29, 30, 33, 34, 40, 41 a 56. Na lince číslo 27 nejedou po dobu školních prázdnin vybrané spoje v přepravní špičce, opoznámkované, že nejedou o školních prázdninách. 

V Ústí nad Labem žádné novinky oproti jiným letům nečekejte. Letní jízdní řád s intervalem 20 minut tak platí na trolejbusových linkách číslo 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 60 a 62, a na autobusové lince číslo 5. Školní trolejbusové linky číslo 58 a 59 nejsou v tomto období v provozu, další omezení se pak dotkne tradičně školních spojů na linkách číslo 9, 15, 16, 19 a 27. Cykloturistické linky číslo 20 a 21 jezdí během letních prázdnin kromě víkendů navíc také každou středu. Dopravu ale omezí dvě stavební práce. Náhradní autobusová doprava bude nasazena na linkách číslo 52 a 57, a to z důvodu rekonstrukce kruhového objezdu na Klíši a výstavby kruhového objezdu v Nových Předlicích. 

Podrobnější informace pro Plzeň najdete ZDE.
Podrobnější informace pro Ústí nad Labem najdete ZDE.


V Ústí nad Labem tradičně nejezdí školní linky číslo 58 a 59 (2. dubna 2014, Filip Vlček).

Dopravu v Liberci omezí kromě letního provozu také pokračující výluka tramvajové dopravy v centru města. Prodlužuje se interval na linkách číslo 2, 3, X2 a X3 na 12 minut, omezen je ve špičkách provoz tramvajové linky číslo 5, která je navíc společně s linkou číslo 11 od 8. července provozována z důvodu výluky pouze z Fügnerovy, spoje tak nebudou vedeny na Rybníček a Viadukt. U autobusových linek je v pracovních dnech prodloužen interval zpravidla o 1 až 2 minuty, vybrané autobusové linky se také potýkají s dočasnou změnou trasy. Vůbec nejsou v provozu školní spoje linek číslo 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 a 60, beze změny jízdního řádu jezdí linky číslo 16, 19, 21, 22, 25, 27, 29, 35, 37, 90, 91, 97, 98, 99 a 500.

S omezením provozu musí počítat také cestující v Hradci Králové a sousedních Pardubicích. I tady platí letní jízdní řád, kdy nejedou školní spoje. V případě Pardubic se mění jízdní řády na linkách 8, 18, 88 a 90. Poslední jmenovaná linka má upravený jízdní řád vzhledem k úpravě letového řádu. Linky 22, 26 a 29 nejsou během školních letních prázdnin v provozu.

Podrobnější informace pro Liberec najdete ZDE.
Podrobnější informace pro Hradec Králové najdete ZDE, pro Pardubice najdete ZDE.


Liberecké cestující čeká nepatrné prodloužení intervalů (2. června 2017, Zdeněk Mazánek).

Spíše, než letní prázdniny, omezí dopravu v Jihlavě práce na silnici. Samotný letní jízdní řád platí na trolejbusových linkách A, B, C, D a F od pondělí 3. července s tím, že o víkendech se jízdní řády nemění. Po dobu prázdnin navíc linka B nezajíždí do zastávky Na Dolech z důvodu opravy komunikace v této zastávce. Nástupní a výstupní zastávkou na této lince bude zastávka S.K.Neumanna. Časy odjezdů na lince jsou beze změn. A k tomu ještě navíc je dočasně zhruba na dva měsíce zrušena zastávka Na Brněnském mostě ve směru na Masarykovo náměstí. Opatření se týká linek B, C, N, 12, 32 a 42. I tady jsou na vině práce na silnice.

Poměrně obsáhle pojali začátek července v Olomouci. Dopravu tady sice omezili kvůli letním jízdním řádům, ty ale v některých případech upravili trvale na základě podnětů získaných od cestujících. Trvalých změn doznají noční autobusové linky číslo 50 a 52, kdy dojde k přidání několika nových spojů. K tomu je nutné přičíst probíhající výluku tramvajové dopravy z Náměstí Hrdinů do Neředína. Tramvajové linky číslo 2 a 7 jsou zrušeny a nahrazeny linkou X2/7, do Neředína pak jezdí náhradní autobusová doprava.

Podrobnější informace pro Jihlavu najdete ZDE.
Podrobnější informace pro Olomouc najdete ZDE.


V Jihlavě platí letní provoz, došlo i na řadu uzavírek (27. prosince 2017, Michal Fořt).

Podle letních jízdních řádů se ale jezdí také v řadě dalších českých měst. Ať už jde o Mladou Boleslav, Příbram, České Budějovice, Karlovy Vary, Most, Chomutov, Teplice, Děčín, Českou Lípu, Havlíčkův Brod, Pelhřimov, Zlín, Opavu a další měst, konkrétní změny jsou vždy zveřejněny jednak na webových stránkách jednotlivých dopravních podniků a společností, nebo přímo na zastávkových označnících. Letní provoz končí v neděli 1. září, od pondělí 2. září jsou linky většinou provozovány již podle běžných jízdních řádů bez omezení.

Naopak bez velkých omezení jezdí vlaky. Největší omezení platí i nadále v Brně v souvislosti s velkou rekonstrukcí hlavního nádraží. Naopak České dráhy připravily v různých místech České republiky ve spolupráci se svými partnery řadu zajímavých letních prázdninových jízd historických vlaků. Celé léto bude o sobotách a nedělích vyjíždět například červený historický motoráček Hurvínek na lokálku z Břeclavi do Lednice na jižní Moravě.  Téměř po celou dobu prázdnin přibližně jednou týdně jsou plánované také pravidelné jízdy zvláštního vlaku Králický Sněžník z České Třebové přes Ústí nad Orlicí, Letohrad a Lichkov do Hanušovic po dnes jen zřídka využívané trati a na muzejní lokálce Kolešovka z Lužné u Rakovníka do Kolešovic. Chystají se ovšem i další zážitkové jízdy s historickými vlaky.

Podrobnější informace ke speciálním vlakům najdete ZDE.


Olomouc kromě letního jízdního řádu změnila i některé linky (24. března 2016, Filip Vlček).

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!