Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Lávka pro pěší na Rajské
zahradě je kompletní

 O Rail Business Days
je letos nebývalý zájem

 Nové jízdní řády v Ústí:
Mizí takt a mění rozjezdy

 Začala oprava nádražní
budovy v Pardubicích

První měsíc slev vyšel téměř na půl miliardy

ČESKÁ REPUBLIKA - Ministerstvo dopravy obdrželo od železničních a autobusových dopravců faktury na proplacení kompenzace slev v dopravě. Z údajů poskytnutých ministerstvem si za první měsíc dopravci účtují 462,5 milionů korun.

Úředníci zároveň nyní také kontrolují, zda mají cestující k jízdenkám se slevou příslušný průkaz dokládající nárok na slevu...


Slevy na dopravě zatím stály státní kasu téměř půl miliardy (24. března 2016, Filip Vlček).

Železniční dopravci vyčíslili faktury za zlevněné jízdenky pro žáky, studenty a seniory nad 65 let na 244 milionů korun, autobusoví dopravci fakturovali za první měsíc fungování slev částku ve výši 218 milionů korun. "Fakturovaná částka dopravců odpovídá původním předpokladům. Znamená to tedy, že zlevněné jízdné vyjde stát zhruba na šest miliard korun ročně," řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Podle údajů, které poskytlo Ministerstvo dopravy, si největší část pomyslného dotačního koláče ukrojí České dráhy s částkou 219,5 milionu korun. Následuje RegioJet (14,7 milionů), Leo Express (6,1 milionu) a GW Train Regio (2,3 milionu). Z autobusových dopravců si nejvíce fakturuje Arriva Morava, a to 18,6 milionů korun. V první pětici autobusových dopravců se pak objevuje také ČSAD Ústí nad Orlicí (12,5 milionu), Arriva Střední Čechy (11,9 milionů), ČSAD autobusy Plzeň (11,7 milionu) a Student Agency (10,9 milionů).


Slevu může cestující uplatnit u všech dopravců (24. března 2016, Filip Vlček).

Ze všech státem nařízených slev cestovalo v září 37 procent žáků, 36 procent studentů, 24 procent seniorů a tři procenta dětí do šesti let. Stát dopravcům kompenzuje částku do výše komerčního jízdného. Na to, zda dopravci vykazují skutečný počet vydaných jízdenek, jsou zaměřeny kontroly, které probíhají přímo ve vozidlech. "Kontroloři prověřují, zda mají cestující k jízdenkám se slevou vydaným ve vozidle příslušný průkaz dokládající nárok na slevu. Tedy jestli dopravce nebo řidič nedávají zlevněné jízdné i cestujícím bez nároku s tím, že to doplatí stát. V současné době probíhají kontroly v pětistovce spojů," dodal Ťok.

Sleva 75 procent na jízdné ve vlacích a autobusech se týká žáků, studentů od 6 do 26 let a seniorů od 65 let. Od 1. září platí na všech vnitrostátních dálkových regionálních autobusových a železničních linkách, v rámci integrovaných dopravních systémů a také na linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města. Ve vlacích sleva platí pouze ve 2. třídě. Pro letošní rok půjdou na slevy peníze z nespotřebovaných výdajů ministerstev, příští rok ze státního rozpočtu.


Arriva Morava si fakturuje nejvyšší částku (24. března 2016, Filip Vlček).

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

  20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!