Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Vytrvalý déšť komplikoval dopravu na Moravě

MORAVA, ZLÍN, BRNO - Přívalové deště trápí Moravu a Slezsko. Už odpoledne voda zaplavila řadu komunikací ve Zlíně, což omezilo provoz městské hromadné dopravy. Podobná situace vládne také v Brně.

/AKTUALIZACE v 11.30 hodin/ Kromě toho je minimálně do poledne zastaven provoz vlaků ze Zlína do Lípy nad Dřevnicí...


Zaplavený tramvajový podjezd z Modřicích v Brně (31. července 2016, DPMB).

Brněnské tramvaje se od nedělních 18.00 hodin stále potýkají se zatopeným podjezdem v Modřicích. Tramvajová linka číslo 2 je tak ve směru od Staré osady mimořádně odkloněna na obratiště Ústřední hřbitov smyčka a v trase od Ústředního hřbitova do Modřic je zavedena náhradní autobusová doprava. "Je poměrně pravděpodobné, že jízda tramvají v úseku Ústřední hřbitov - Modřice, smyčka nebude možná ani ráno," uvádí se na facebookové stránce Dopravního podniku města Brna. Cestující mají věnovat zvýšenou pozornost informacím na elektronických panelech na zastávkách.

Jihomoravská metropole se potýkala také s dalšími problémy. Náhradní autobusová linka x4 musela od 17.50 do 20.43 hodin jezdi odklonem v oblasti Koliště, kde byl zaplavený viadukt. Pod vodou byla několik hodin také Jedovnická ulice mezi spalovnou a Líšeňskou ulicí, kvůli které musel dispečink odklonit autobusovou linku číslo 55. Linka proto neobsluhovala zastávky Bílá hora, Bělohorská, Špačkova a Podlomní, cestující byli odkazováni na linky 8 a 75.


Jedovnickou ulici zaplavil silný déšť na několik hodin (31. července 2016, DPMB).

Velké komplikace způsobily přívalové deště také na Zlínsku. Bezprostřední příčinou komplikací bylo především zaplavení podjezdu pod železniční tratí v Dlouhé ulici a jeho hodinová úplná uzavírka. Ke krátkodobým přerušením provozu na komunikacích v centru Zlína došlo vlivem silného deště a zahlcení kanalizace například na třídě Tomáše Bati v blízkosti zastávky Náměstí Míru nebo v Gahurově ulici poblíž zastávky U Zámku.

"Horší situace nastala zaplavením podjezdu v Dlouhé ulici. Než se podařilo dešťovou vodu odčerpat, byl podjezd přibližně od 17.15 do 18.15 hodin policií zcela uzavřen. Na Benešově nábřeží byl na čas přerušen provoz z důvodu pádu stromu na vozovku," uvedl hlavní dispečer Dopravní společnosti Zlín Otrokovice Josef Polách.


Křižovatka u zlínského Zámku pod vodou (31. července 2016, Kamerový systém DSZO).

Uzavírka na hodinu přerušila pravidelný provoz na trolejbusových linkách 2, 4, 8 a 9 a na autobusových linkách 33 a 36. Některé vozy zůstaly stát v blízkosti uzavřeného úseku Dlouhé ulice, další pak dispečeři posílali po narychlo stanovených objízdných trasách. Cestující byli o mimořádné situaci informováni nápisy na tabulích s jízdními řády na důležitých zastávkách. Na telefonické dotazy mnohých dalších odpovídali průběžně dispečeři. 

Po zprůjezdnění podjezdu se začal provoz městské hromadné dopravy postupně vracet do normálního stavu. Trvalo však ještě několik desítek minut, než se podařilo dostat vozidla MHD do jejich pravidelných časových poloh podle jízdních řádů.

Svah se sesunul na železniční trať

S problémy se potýká také železnice. Největší problémy přívalové deště způsobily na trati číslo 331 mezi stanicemi Zlín-střed a Lípa nad Dřevnicí, kde došlo k ujetí svahu nad tratí. Vlaky proto od nedělních 18.57 hodin v uvedeném úseku nejezdí, České dráhy místo nich operativně zajistily náhradní autobusovou dopravu. Původně měl být provoz obnoven před 21.00 hodinou, poškození tratě je ale větší, a tak se s návratem vlaků počítá až v pondělí v poledne.


Situace na Náměstí Míru ve Zlíně při dešti (31. července 2016, Kamerový systém DSZO).

PRŮBĚŽNÉ ONLINE ZPRAVODAJSTVÍ:

22.51 hodin (Třeboň):
Problémy s vytrvalými dešti nemá jen Morava. Podle internetového portálu iDnes.cz hasiči v podvečer evakuovali 51 lidí z vlaku, který jel z Veselí nad Lužnicí do Českých Velenic. U obce Majdalena narazil do spadlého stromu, což potvrdil také web Českých drah. Provoz na trati z Třeboně do Majdalenu byl obnoven ve 20.30 hodin.

23.25 hodin (Morava):
Na Moravě a ve Slezsku již dvě hodiny vytrvale prší. Například v Ostravě nebo Opavě jezdí městská hromadná doprava bez větších obtíží. Také ve Zlíně se doprava dostala ve večerních odinách do normálu.

00.49 hodin (Slovensko, ČR):
S problémy se potýká také sousední Slovenská republika. Popadané stromy tady totiž zpozdily řadu mezinárodních vlaků, které tak do České republikydorazily se zpožděním. Největší zpoždění měla vlak EuroCity 272 z Budapešti do Prahy, který hranice překročil se zpožděním ve výši 190 minut.

01.15 hodin (Morava):
Na Moravě přestalo pršet. I přesto se rozvodnila řada potoků. Třetího stupně povodňové aktivity dosáhla řeka Bystřička na Vsetínsku, první stupeň povodňové aktivity pak hlásí říčky Rožnovská Večva a Stanovnice na Vsetínsku, Dřevnice a  Lukovský potok na Hulínsku, a Lubina a Ondřejnice na Novojičínsku. Prudce stouply také řeky a potoky na Jablunkovsku, tady ale nedosáhly ani na první stupeň povodňové aktivity.

08.22 hodin (Brno):
Doprava se na moravských a slezských silnicích vrací do normálu. Podle dosavadních informací byl obnoven také tramvajový provoz od Ústředního hřbitova do Modřic, zrušena tak byla náhradní autobusová doprava. 

11.26 hodin (Zlín):
Stále zůstává přerušen železniční provoz na trati číslo 331 mezi stanicemi Zlín-střed a Lípa nad Dřevnicí, na kterou se po vydatných deštích sesunul svah. Vlaky jsou v tomto úseku nadále nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Předpoklad obnovení provozu byl posunut na 15.00 hodin.

11.30 hodin (Morava):
Končí improvizované online zpravodajství vyvolané vydatnými dešti, které zasáhly v noci na pondělí Moravu a Slezsko. Děkujeme čtenářům za pozornost a přejeme pohodový a klidný den.

Informační portál Vlčoun.cz situaci nepřetržitě sleduje i během nočních hodin. Případné postřehy čtenářů včetně fotografií uvítáme na mailu redakce info@vlcoun.cz, vybrané příspěvky zveřejníme. Děkujeme.


Lagunu řidiči objížděli přes chodník (31. července 2016, Kamerový systém DSZO).

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!