Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Sníh pokryl republiku, dopravu nezastavil

ČESKÁ REPUBLIKA - Sněžení, které se začátkem týdne přehnalo přes celou republiku, výrazné komplikace v dopravě nezpůsobilo. Lokální krátkodobé problémy zbrzdily dopravu v Ústí nad Labem nebo v Praze.

Meteorologové upozorňují také na ledovku. Podle dosavadních vývoje počasí by ale neměla mít následky, jako v prosinci 2014...


Havarovaný zájezdový autobus u Rozvadova (4. ledna 2016, HZS ČR).

Sníh začal padat již v neděli večer a během noci ho někde napadlo až 20 centimetrů, což se podepsalo na sjízdnosti silnic nižších tříd. I přesto se ve většině měst dařilo hromadnou dopravu udžovat v provozu. Větší komplikace pak přinešlo pondělí. 

Hodinu po poledni se na dálnici D5 u Rozvadova srazil zájezdový autobus převážející německé turisty se dvěma kamiony. Na místo ihned vyjely složky integrovaného záchranného systému včetně hasičů z Německa. Na dálnici se okamžitě po nehodě začaly tvořit kolony, kvůli kterým byl značně komplikovaný dojezd hasičů i záchranky k nehodě. Řidiči kamionů vyvázli bez zranění, z 35 cestujících v autobuse bylo pět lidí lehde zraněno a tři středně těžce. Provoz na dálnici se podařilo obnovit až okolo 18.00 hodiny


Situace v Praze na křižovatce Želivského (4. ledna 2016, čtenář Filip Kotek).

V Praze během pondělního odpoledne napadlo 10 centimetrů sněhu, což se dotklo hned několika částí Prahy. Podle webového portálu dpp.cz evidoval pražský dopravní podnik především v odpoledních hodinách komplikace na Strakonické a dále na výše položených místech, jako například v Letňanech či na Proseku. Kolony se tvořily také v centrální části Prahy, například na Želivského.

Se zpožděním museli počítat také cestující v dalších částech hlavního města, jako byl Spořilov. Odpoledne pak do ulic vyjeo 120 sypačů pro údržbu silnic i chodníků, takže v podvečer již byla situace o poznání klidnější.


Sníh v Ústí nad Labem na Elbě (4. ledna 2016, Margita Koritenská).

Silnější sněžení zkomplikovalo také městskou hromadnou dopravu v Ústí nad Labem, kde si se sněhem nevěděly rady především nejnovější trolejbusy Solaris. Podle čtenářů, kteří nám posílali informace přímo z ulic se tak některé trolejbusy potýkaly se zpožděním až 20 minut, kvůli čemu cestující nestíhali přestupní vazby. V současné době je ale situace i v Ústí nad Labem o poznání klidnější, silnice jsou bez potíží průjezdné a městská hromadná doprava jezdí bez zpoždění podle platných jízdních řádů.

Pozor by si ale měli dát obyvatelé vyšších poloh ve středu, kdy meteorologové předpokládají tvorbu ledovky. Ta může mít za následek lokální neprůjezdnost na obvyklých místech, tedy v oblasti Důlců, okolo letního kina a nebo u Masarykovy nemocnice. Situaci v Ústí nad Labem zvlášť sledujeme.


Sníh se během odpoledne v Ústí změnil v břečku (4. ledna 2016, Margita Koritenská).

Také v Plzni se městská hromadná doprava potýkala především v autobusové dopravě s lokálními komplikacemi. Ztížené povětrnostní podmínky, tedy i zhoršená sjízdnost komunikací, byla příčinou problémů na Rolnickém náměstí, kde vlivem toho docházelo ke zpoždění autobusů číslo 29 a 30. Další problémy byly zaznamenány také v trolejbusové dopravě, kdy některé vozy nemohly vyjet ze zastávek. 

Sněžení naopak nezpůsobovalo výraznější komplikace na Moravě a ve Slezsku. Jak ostravský, tak ani opavský dopravní podnik neeviduje rozsáhlejší komplikace, které by byly příčinou omezení nebo přerušení městské dopravy.


Silnější sněžení zasáhlo také Plzeň (4. ledna 2016, Jakub Klimeš).

Do terénu kromě sypačů v jednotlivých městech vyjelo také několik desítek zaměstnanců Ředitelství silnic a dálnic, které mají ve své správě desítky tisíc kilometrů dálnic a dále silnic I., II. a v některých případech také III. třídy. Ve skladech podél silničních tahů je připraveno 40 tisíc tun soli a solného roztoku, k 1. listopadu 2015 bylo celkem navezeno více než 50 tisíc tun posypových materiálů včetně štěrku a dalších inertních materiálů.

Bohatá fotogalerie na facebooku

Protože nám do redakce v souvislosti se sněhovou nadílkou v první lednový týden přichází postřehy z nejrůznějších koutů republiky, na naší facebookové stránce najdete průběžně doplňovanou fotogalerii, která obsahuje fotky jak čtenářů, tak i redaktorů Informačního portálu Vlčoun.cz (přímý link ZDE).


Celkem bude údržbu silnic zajišťovat téměř 700 pracovníků (14. ledna 2013, ŘSD).

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!