Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Reflexní vesty upozorní na nízké platy řidičů

ČESKÁ REPUBLIKA - Nejen na nízké platy řidičů autobusů má upozornit čtvrteční protestní akce Jablonecká výzva. K ní se postupně zapojily desítky menších i větších autobusových dopravců po celé republice.

Cestujících se akce zatím nedotkne, autobusy budou jezdit dál, řidiči ale budou mít pro vyjádření jednotnosti reflexní vesty...


Reflexní vesta jako důkaz souhlasu s Jabloneckou výzvou (říjen 2015, FB Jablonecká výzva).

Protože s protestní akcí přišli zástupci odborů společnosti BusLine v Jablonci nad Nisou, nese protest označení Jablonecká výzva. "Cílem tohoto projektu je napravit negativní dopady veřejných soutěží na zaměstnance dopravních společností. Celý problém spočívá v tom, že veřejné zakázky jsou soutěženy podle Zákona číslo 137 o veřejných zakázkách, kdy hlavním kritériem je cena, a to cena nejnižší," vysvětlil předseda jabloneckých odborů Jiří Kuchynka s tím, že s cílem snížit náklady na provoz a vyhrát tak výběrová řízení musí dopravci snížit mzdy řidičům.

Výzva by měla nastartovat jednání o minimální mzdě řidičů autobusů, protože pokud ta bude jasně dána, promítne se i do finančních modelů cenových nabídek jednotlivých dopravních firem, ve kterých by měla být pro všechny stejná. O nutnosti Jablonecké výzvy odboráře přesvědčily zkušenosti ze zatím jediného kraje, který dokončil soutěž na zajištění dopravy v Ústeckém kraji. "Tam díky nízkým nabídkovým cenám dochází k fluktuaci kvalitních řidičů a tím pádem i k snížení kvality poskytované služby v dopravě směrem k cestujícím, a potažmo i zadavateli," dodal Kuchynka. Podle něj kvůli používané legislativě dopravní společnosti 'chudnou' a nemohou zaplatit své lidi.

Stáhněte si...
- Plné znění memoranda "Řidič autobusu - důstojné zaměstnání" si stáhněte zde.
  (zdroj: ZO OSD Jablonec nad Nisou BusLine).


Reflexní vesta je povinnou výbavou každého vozu (říjen 2015, FB Jablonecká výzva).

Mezi požadavky Jablonecké výzvy je například jasná deklarace, za kolik přesně bude řidič autobusu jezdit, a jak bude zaručeno, že výplata rozumným způsobem poroste. "Nechceme složité výpočty dopravních specialistů, ve kterých se nikdo nevyzná a výsledek může být sporný a hlavně pokaždé jiný. Chceme důstojnou progresivní mzdu, která bude smluvně zajištěna a kontrolována státem," upřesnil Jiří Kuchynka s tím, že budou požadovat alespoň 1,75 násobku základní minimální mzdy. Dalším požadavkem je revize veřejných zakázek, kde jediným kritériem byla nejnižší cena.

"Nechceme nereálné platy, chceme, aby mzdy řidičů byly rozumné, a to vzhledem k náročnosti a odpovědnosti jejich práce. Vždyť vozíme lidi a vozíme naše děti. Nechceme se už bát, že díky konfliktu na druhém konci světa, díky náhlé změně ceny nafty, přijdeme s malou výplatou," uvádí se ve výzvě.

Vytáhnou reflexní vesty

Pokud k dialogu mezi politiky a dopravci nedojde, odbory nevylučují ani časově neomezenou stávku. Prozatím bude jako forma souhlasu s Jabloneckou výzvou stačit oblečená reflexní vesta za volantem autobusu ve čtvrtek 15. října, a to po celý den. "Je to nejlevnější řešení. Reflexní vesta bude vztyčeným ukazováčkem všem, které bude náš protest zajímat. V době, kdy dnes a denně slyšíme, že nejsou řidiči, se budeme rozpakovat dát najevo svůj nesouhlas? Je třeba změnit systém, celý systém potřebuje více prostředků, nemůžeme se zabývat ždímáním vyždímaného.


Požadavky a důvody Jablonecké výzvy (říjen 2015, FB Jablonecká výzva).

S Jabloneckou výzvou souhlasí také Odborový svaz Dosia, které uvedlo, že ve veřejné silniční dopravě jsou mzdy řidičů neúměrně nízké a že jedním z důvodů jsou zadavateli vypisována účelová výběrová řízení, kdy zaměstnavatelé ve snaze uspět tlačí mzdy do co nejnižší úrovně. Dosia také uvádí, že zaměstnavatelský Svaz dopravy ČR se vyhýbá kolektivnímu vyjednávání na vyšší úrovni a alibisticky nechává vyjednávat kolektivní smlouvy na podnikové úrovni. 

Postupně se k výzvě připojily desítky jednotlivých dopravních podniků a menších či větších dopravců. Svoji účast potvrdily například společnost ČSAD Autobusy České Budějovice nebo Městský dopravní podnik Opava. "Vyzval jsem všechny naše řidiče, aby se do protestní akce zapojili tím, že si po celou dobu směny vezmou na sebe reflexní výstražnou vestu. Akce se tedy netýká jen našich odborářů, ale všech řidičů," uvedl předseda odborů opavského dopravního podniku Milan Veselý. Podobně se vyjádřil také předseda odborů Dopravního podniku města Ústí nad Labem Jan Hampejs. "Závodní výbor se rozhodl připojit k Jablonecké výzvě dne 15. října tak, jak je uvedeno ve výzvě," uvedl.

Online zpravodajství celý čtvrtek

Informační portál Vlčoun.cz bude po celý čtvrtek sledovat průběh Jablonecké výzvy formou online zpravodajství. Naši redaktoři budou na mnoha místech České republiky monitorovat situaci a přinášet svým čtenářům online informace od brzkých ranních hodin až do večera. Zároveň se Informační portál Vlčoun.cz připojuje a Jabloneckou výzvu plně podporuje. 


Do akce se zapojí stovky řidičů autobusů (říjen 2015, FB Jablonecká výzva).

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!