Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

POZNÁMKA: Když nejste znalí místních pojmů

OSTRAVA - Přiznávám bez mučení, že i po pěti měsících od přestěhování se ze severu Čech na sever Moravy nejsem v některých částech Ostravy moc znalý. A tak jsem se musel s místopisnými názvy seznámit až přímo při tvorbě článků.

/POZNÁMKA/ - Když se ale sejdou názvy ostravských ulic s daty jednotlivých akcí, mohl z toho vzniknout pěkný galimatiáš...


Ulice 30. dubna. Nebo jen konec měsíce? (4. března 2015, Filip Vlček).

Je to pár dnů, co vyšel článek o investicích, které omezí tramvajovou dopravu v Ostravě. Nejprve jsem napsal článek, který jsem si pak po sobě ještě kontroloval. A některé pasáže mi tam ne zrovna seděly. A tak jsem si vzal znovu původní mail od tiskového mluvčího dopravního podniku Miroslava Albrechta a souběžně s tím jsem si otevřel taky mapu Ostravy. A nestačil se divit.

"Tady si ze mě někdo asi dělá legraci," řekl jsem si. Po bližším prozkoumání mapy jsem pak ale uznal, že blbej jsem tady nakonec jenom já. Vyložil jsem si totiž názvy ulic za termíny jednotlivých akcí a nedorozumnění bylo na světě...

Čtěte také...
Opraví se koleje v Nádražní i ulici 28. října (vydáno 4. března 2015).
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


28. října je také kromě datumu i ulice (4. března 2015, Filip Vlček).

Větu, že se plánuje rekonstrukce ulice Nádražní v úseku od 30. dubna po 28. října jsem si vyložil tak, že práce proběhnou od konce dubna po konec října a během půl roku budou mít dělníci hotovo. Jenže pak jsem objevil záludný dovětek pana Albrechta, že "...plánovaná doba akce je zhruba dva roky po etapách..." Zarazil jsem se, že mi mluvčí napsal, že se akce uskuteční od 30. dubna do konce října, a najednou potrvá dva roky?

Až pak jsem si větu přečetl pozorněji slovo po slově a současně s tím nahlédl do mapy. Souhra náhod tomu chtěla, že v Ostravě najdeme ulice, které se jmenují "30. dubna" a "28. října". Takže rekonstrukce důležité dopravní tepny potrvá dva roky a dělníci opraví úsek mezi ulicemi 30. dubna a 28. října. Fajn, opravím článek a mám hotovo.


Ulice prvního máje. Taky si to lze vyložit více způsoby (4. března 2015, Filip Vlček).

V hurónský smích jsem ale propadl, když jsem pokračoval ve čtení dál. "Plánuje se souvislá obnova tramvajové tratě na ulici 28. října mezi ulicemi 1. máje..." Vyprskl jsem smíchy, neboť v jeden rok uskutečnit opravy takové, ve kterých kromě termínů prací figurují také názvy ulic připomínající samotné termíny, je pěkná náhodička.

Podklady od pana Miroslava Albrechta jsem si proto raději přečetl ještě několikrát, abych předešel případným chybám a překlepům. Přeci jen souhrn údajů, jako je 30. dubna, 28. října, dva roky, 1. máje a jím podobné mi způsobily v hlavě pěkný zmatek. Nakonec jsem to ale s pomocí mapy přecijenom zdolal! Pro mne z toho plyne jedno poučení, které by mi jistě doporučila i Halina Pawlowská: "Pozor dej si na datum či ulice! Mohou Ti hlavu zamotat velice..."

Filip Vlček, šéfredaktor informačního portálu Vlčoun.cz


Starší označení ulice 28. října v Ostravě (4. března 2015, Filip Vlček).

Náhodný obrázek

20992940_1386509404730563_3718760446666742103_n.jpg

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!