Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Jihočeské léto s párou láká na zajímavé akce

PRAHA - I o letošních prázdninách budou po malebných tratích v jižních Čechách a na Šumavě jezdit oblíbené parní vlaky. V jejich čele pojede Všudybylka, která poveze historické vagóny s dřevěnými sedačkami.

První nostalgické jízdy již proběhly, další jsou naplánovány na následující červencové víkendy do Volar, Nového Údolí a Černé v Pošumaví...


Všudybylka se vydá na jihočeské koleje (nedatováno, České dráhy/Jan Šnábl)

Hlavní část Šumavského parního léta na Volarsku je naplánovaná na soboty a neděle 6., 7., 13. a 14. července. V tyto dny vyrazí parní vlak po romantických tratích vedoucích hlubokými šumavskými hvozdy. Souprava s lokomotivou Všudybylkou a historickými vozy řady Ce bude začínat vždy ve Volarech, odkud těsně před polednem zajede do Nového Údolí a následně bude pokračovat přes Černý Kříž do Černé v Pošumaví a během odpoledne se vrátí zpět do Volar. Lokomotiva bude dobírat vodu na romantickém nádraží ve Stožci, kde bude vlak stát od 12.12 do 12.33 hodin.

V sobotu 20. července mohou cestující vyrazit parním vlakem na Slavnosti chleba v Lenoře. Parní vlak pojede nejdříve z Volar do Lenory a zpět, druhá jízda pak zaveze cestující až do Vimperka. Odtud se pak historický vlak vydá do Kubovy Hutě a zpět. Kromě samotné jízdy vlakem si můžou cestující naplánovat třeba pěší výlet z Lenory kolem Soumarského rašeliniště do Volar, výstup ze Stožce nebo Černého Kříže ke Stožecké kapli anebo prohlídku volarského muzea s expozicí Železniční kancelář, která poukazuje na příjezd prvního vlaku do Volar. V Novém Údolí pak zejména děti mohou obdivovat výstavu „Klostermannova Šumava“, plnou skřítků a pohádkových bytostí, nebo se svézt drezínou po nejkratší mezinárodní železnici na světě do Bavorska a zpět.


Všudybylka se vydá na jihočeské koleje (nedatováno, České dráhy)

Historický parní vlak ČD opustí Šumavu v neděli 21. července kdy se vydá podél řeky Volyňky z Vimperka v 10.52 hodin do Strakonic, odkud odjede ve 14.13 hodin do Blatné. Svoji pouť po Jihočeském kraji završí parní lokomotiva Všudybylka o posledním červencovém víkendu. Nejprve v sobotu 27. července zavítá z Blatné do Středočeského kraje, kde se budou konat nostalgické jízdy mezi Příbramí, Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem. V neděli 28. července proběhnu nostalgické jízdy na „Blatenkách“. Ráno v 8.20 hodin pojede Všudybylka nejprve no Nepomuku, aby se po návratu do Blatné v 11.29 hodin vypravila ještě jednou do Strakonic v 12.56 hodin. Pak už Všudybylku čeká jen návrat do domovského depa v Železničním muzeu ČD v Lužné.

Oblíbené lokomotivy osobních vlaků a lehkých rychlíků, zejména pro svoji snadnou obsluhu a dobrou přechodnost. Vyráběly se v několika sériích a modifikacích. Původní rakouská konstrukce byla ve Škodových závodech postupně upravována. Několik lokomotiv bylo vybaveno unikátním ventilovým rozvodem páry. Poslední dojezdily v pravidelném provozu v roce 1978.


Všudybylka se vydá na jihočeské koleje (nedatováno, České dráhy)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!