Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Srážka vlaků v Pardubicích: Zranění a 4 mrtví

PARDUBICE - Tragické následky má noční nehoda dvou vlaků v Pardubicích. Po srážce rychlíku společnosti RegioJet s nákladním vlakem zemřeli 4 lidé, desítky dalších jsou zraněny. Provoz na mezinárodním koridoru je omezen. 

/AKTUALIZACE 11.10 HODIN/ Škody podle dopoledního vyjádření Drážní inspekce přesahují 110 milionů korun, vlaky již místem jezdí po jedné koleji...


Srážka vlaků v Pardubicích (6. června 2024, Drážní inspekce)

K nehodě došlo ve středu večer. "Ve 22.49 hodin se v Pardubicích srazil vlak Ex 1021 jedoucí z pražského hlavního nádraží do Chopu s protijedoucím nákladním vlakem Nex 41340. V důsledku srážky oba vlaky vykolejily. Při mimořádné události zemřeli 4 lidé a dalších 22 bylo zraněno," uvedl ve čtvrtek ráno tiskový mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Na místě mimořádné události šetří příčiny a okolnosti jejího vzniku osm inspektorů Drážní inspekce.

Škoda přesahuje 110 milionů korun

"Na místě mimořádné události byly celkové škody odhadnuty na více než 110 milionů korun," doplnil následně Drápal s tím, že škoda na nákladním vlaku je 50 milionů korun, 60 milionů na expresu a 300 tisíc korun na trati.Vlaky se srazily u nové zastávky Pardubice centrum, v době nehody bylo ve vlaku přes 300 lidí. Vlak do Chopu totiž provozuje RegioJet jako turistický a je o něj velký zájem. Tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková ve vysílání České televize uvedla, že první dva vagony nákladního vlaku byly prázdné, takže nedošlo k ekologické havárii. 


Fotografie bezprostředně po srážce vlaků v Pardubicích (5. června 2024, Správa železnic)

Hned ráno se k nehodě vyjádřili také zástupci společnosti RegioJet. Na místě probíhají záchranné práce s nasazením veškerých záchranných složek. Přítomen je podle tiskové mluvčí RegioJetu Alexandry Janoušek Kostřicové také majitel společnosti Radim Jančura a další zaměstnanci dopravce. "Chci za sebe a RegioJet vyjádřit obrovskou lítost nad touto tragickou událostí, zejména pak nad ztrátou lidských životů. Hlubokou soustrast všem jejich blízkým," řekl majitel společnosti RegioJet Radim Jančura. "Velmi nás to mrzí. Hluboce se omlouváme zraněným a všem, koho se nehoda jakkoli dotkla. Jsme připraveni poskytnout jim maximální podporu a odškodnění. Uděláme vše pro řádné vyšetření události a v návaznosti na to přijmeme odpovídající opatření," doplnil Jančura.

České dráhy zrušily představení vlaku

České dráhy dnes kvůli události zrušily představení nových vlaků v sousedním Královéhradeckém kraji. "Přestože nejsme přímým účastníkem nehody, rozhodli jsme se s ohledem k této události zrušit dnešní představení a předání nového vlaku občanům Královéhradeckého kraje uskutečnit v jiném termínu. Zároveň vyjadřujeme soustrast rodinám a blízkým obětím nehody a zraněným přejeme brzké uzdravení," uvedl tiskový mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.


Ranní pohled na nehodu (6. června 2024, Drážní inspekce)

Provoz na mezinárodním koridoru byl zcela přerušen. Ještě brzy ráno totiž probíhalo prohledávání trosek. Vlaky linky Ex1 z Prahy na Ostravu, Žilinu či do Polska byly v úseku Praha hlavní nádraží až Choceň odřeknuty, totéž opatření se týkalo také v případě linky Ex18 z Prahy do Luhačovic. Vlaky linky Ex2 z Půchova do Prahy nejezdily v úseku Zábřeh na Moravě - Přelouč a vlaky z Prahy do Břeclavi a Grazu nejezdily v úseku Přelouč - Česká Třebová. V úseku Přelouč - Pardubice - Choceň a zpět je zajištěna kyvadlová náhradní autobusová doprava. Ve stanicích Choceň a Přelouč není zajištěn přestup cestujících na vlaky a autobusy náhradní dopravy. 

Vlaky musel zrušit či omezit také RegioJet

I RegioJet musí reagovat na omezení provozu. "Vlaky 1001 (Praha-Havířov), 1010 (Havířov-Praha) a 1012 (Košice-Praha) byly zrušeny. Všechny ostatní vlaky budou vypraveny, avšak může dojít ke zpožděním. Zpoždění se očekává již při odjezdu z výchozích stanic a může dojít i k úpravě cílových stanic. Naším cílem je udržet provoz na hlavních trasách Praha-Ostrava, Ostrava-Praha a Praha-Brno směr Rakousko a Slovensko. Žádáme cestující, kteří mají možnost své cesty odložit, aby tak učinili do odpoledních hodin," doplnila mluvčí RegioJetu.

Čtěte také...
Pardubice: Provoz vlaků po nehodě je částečně obnoven (vydáno 6. června 2024)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Nehoda nákladního vlaku a expresu v Pardubicích (6. června 2024, Drážní inspekce)

Po dokončení vyšetřování bude probíhat odstraňování vykolejených vozů speciální technikou, následně bude probíhat oprava poškození traťové koleje. "Od 22.00 hodin do 7. června do 5.00 hodin bude provoz přes stanici Pardubice hlavní nádraží opět zastaven. Správa železnic bude odstraňovat následky nehody a bude provádět opravy v kolejišti. Opatření pro toto omezení provozu nyní připravujeme a budeme postupně zveřejňovat během dne," doplnily poté České dráhy s tím, že cestujícím doporučují odložit své cesty přes Pardubice důvodu snížené kapacity náhradní autobusové dopravy i vlaků v některých úsecích.

Článek aktualizujeme a o novinkách informujeme průběžně celý den.


Na místě zemřeli 4 cestující (6. června 2024, Drážní inspekce)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!