Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

V Dolní Lipce vzniká nové železniční muzeum

DOLNÍ LIPKA - Dnes skončilo výběrové řízení na zprovoznění kolejiště k výtopně v budoucím železničním muzeu v Dolní Lipce. Náklady na zřízení nového muzea vyjdou na 155 milionů korun, na část přispěla Evropská unie.

V následujících letech by tak mělo v Dolní Lipce vzniknout muzeum s obnovenou původní točnou a prostorem pro deponaci a expozici historických vlaků...


Nová podoba muzea v Dolní Lipce (vizualizace, Pardubický kraj)

Radní Pardubického kraje vypsali výběrové řízení na zprovoznění kolejiště k výtopně v rámci železničního depa v Dolní Lipce. Jedná se o první připravované práce v rámci záměru na vybudování železničního muzea, na který kraj získal potvrzení o dotaci 118 milionů korun z programu přeshraniční spolupráce Interreg Česko-Polsko 2021 - 2027. V rámci této dotace mohou být financovány také další projekty, jako je například prohloubení spolupráce záchranářů i turistickou kampaň zacílenou na hrady a zámky v pohraničí. Celkové náklady na vybudování železničního muzea v Dolní Lipce se v tuto chvíli odhadují na 155 milionů korun.

"Přibližně 118 milionů získáme z programu přeshraniční spolupráce Interreg Česko-Polsko 2021 - 2027. Projekt, na kterém pracujeme ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií, zahrnuje zejména rekonstrukci historických budov, opravu a doplnění kolejového komplexu, obnovu původní točny a vybudování nové točny, důležité pro umístění exponátů parních lokomotiv na celé centrální ploše muzea. Součástí je také výstavba nových objektů, které jsou nutné pro chod muzea, kromě točny to je vstupní objekt se zázemím pro návštěvníky a přístřešek pro lokomotivy," uvedl hejtman Martin Netolický. Na polské straně projekt obsahuje přestavbu historického komplexu lokomotivního depa v Jaworzyně Śląske a lokomotivního depa v Dzierzoniowě pro muzejní funkci.


Nová podoba muzea v Dolní Lipce (vizualizace, Pardubický kraj)

Prvním krokem v rámci tohoto projektu je zprovoznění kolejiště ke stávajícímu objektu výtopny. "V rámci nulté etapy chceme zprovoznit momentálně neprůjezdné kolejiště, vybourat nepotřebné vnitřní částí výtopny, vyčistit montážní jámy a napojit a následně zprovoznit koleje. V západní části výtopny bude vybudován přístřešek. Díky tomu bude možné zvětšit kapacitu výtopny pro umístění další lokomotivy," doplnil parametry záměru hejtman Martin Netolický s tím, že celkové náklady na tuto část činí necelých 11 milionů korun.

První nezbytnou podmínku pro realizaci této etapy je schválení investičního záměru a zahájení výběrového řízení. "Každý náš projekt musí mít nejprve schválený investiční záměr, aby bylo možné vypsat výběrové řízení. Zároveň máme vytvořenou pracovní skupinu pro ekonomické hodnocení investičních a projektových záměrů, která tento záměr na konci března doporučila ke schválení. Termín pro podání nabídek v rámci výběrového řízení byl stanoven na 23. května," uvedl k postupu náměstek hejtmana zodpovědný za oblast investic Roman Línek.


Nová podoba muzea v Dolní Lipce (vizualizace, Pardubický kraj)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!