Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Nádraží ve Vítkovicích opraví za čtvrt miliardy

OSTRAVA - Do dvou let by se cestující mohli dočkat opravené stanice v ostravských Vítkovicích. Správa železnic taky zahajuje opravu za účelem zvýšení kultury cestování, investice vyjde na 275 milionů. 

Součástí opravy bude výměna oken, nové uspořádání vnitřních dispozic, vybudování prostor pro obchody i nová klimatizovaná čekárna...


Vizualizace opraveného nádraží ve Vítkovicích (vizualizace: Správa železnic)

Správa železnic vybrala zhotovitele rekonstrukce nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Památkově chráněný objekt z dílny architekta Josefa Dandy opraví společnost MORYS. Její nabídková cena byla ve výši 274,8 milionů korun. Ve spolupráci s tamní městskou částí navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Práce začnou v květnu, hotovo by mělo být do dvou let.

Rozsáhlá rekonstrukce nádražní budovy z roku 1967 zahrnuje jak obnovu vnějších částí, tak interiéru. S ohledem na celkové využití objektu se navíc přizpůsobí dispozice vnitřních prostor současným potřebám. „Rekonstrukce v Ostravě-Vítkovicích je součástí naší dlouhodobé snahy o zachování historicky významných staveb. Očekáváme, že modernizace nejen výrazně zvýší komfort pro cestující, ale současně otevře i nové možnosti pro lepší využití v tuto chvíli naddimenzovaného prostoru,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.


Nástupiště budou bezbariérová díky výtahům (vizualizace: Správa železnic)

Modernizace se zaměří na rozsáhlou renovaci obvodového pláště včetně výměny oken, která budou esteticky odpovídat původní architektuře. V souladu s požadavky památkářů se obnoví i interiér. Zachovány zůstanou stávající materiály, a především umělecká výzdoba. Nově uspořádané vnitřní dispozice navíc poskytnou prostory pro kanceláře, obchody, služby i klimatizovanou čekárnu pro cestující. Součástí projektu je také zlepšení přístupnosti pro osoby s omezenou pohyblivostí a instalace moderního orientačního a informačního systému.

V úzké spolupráci s městskou částí Ostrava-Vítkovice se obnovy dočká také plocha před samotným nádražím. "Cestujícím usnadní přístup dostatek parkovacích míst, která nabídnou i nabíjecí stanice pro elektromobily a elektrokola," doplnil pak tiskový mluvčí Dušan Gavenda. V přednádražním prostoru se pak navíc nachází také zastávka tramvají včetně obratiště, díky které mohou cestující snadno přestoupit z vlaku na městskou dopravu a opačně. 


Celkově bude prostor nádraží estetizován (vizualizace: Správa železnic)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!