Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Přehlídka lokomotiv na točně láká do Lužné

LUŽNÁ U RAKOVNÍKA - V sobotu a neděli 11. a 12. května se v Muzeu ČD uskuteční Parní víkend, na kterém se v plné kráse představí unikátní parní lokomotivy. Po oba dny pojede z Prahy do Lužné a zpět zvláštní historický vlak.

Na víkendové akci v ČD Muzeu bude zahájen prodej nového pivního speciálu Šlechtična, jehož nákupem lidé podpoří opravu stejnojmenné lokomotivy...


Ilustrační foto (nedatováno, České dráhy)

"Největší atrakcí během Parního víkendu v ČD Muzeu bude přehlídka parních lokomotiv na točně, které se tu představí v sobotu i v neděli vždy v 11:15 a ve 14:15. Návštěvníci se mohou těšit na jízdu z Prahy do Lužné zvláštními vlaky, v jejichž čele se vystřídá parní lokomotiva Rosnička a motorová lokomotiva Brejlovec," řekl ředitel Centra historických vozidel Českých drah Marek Plochý. "Pro železniční fajnšmekry bude připravené také noční fotografování lokomotiv, které se uskuteční v sobotu 11. května od 20.30 do 22.30 hodin," dodal Plochý.

V sobotu 11. května se mohou cestující svézt do Lužné parním vlakem v čele s lokomotivou Rosničkou. Ten bude odjíždět v 8.29 hodin z pražského hlavního nádraží a přes Hostivici a Kladno s ním dojedou v 10.40 hodin do Lužné u Rakovníka. Pro zpáteční jízdu z Lužné do Prahy bude v sobotu 11. května možné využít zvláštní historický vlak složený z motorové lokomotivy Brejlovec a patrové jednotky. Vlak bude odjíždět z Lužné v 15.00 hodin a do Prahy přijede v 16.48 hodin. V neděli 12. května se soupravy nostalgických vlaků vymění. Parní vlak, které poveze lokomotiva Rosnička, vyrazí z luženského nádraží v 15.00 a na to pražské přijede v 17.15 hodin. Parní vlak pojede po oba víkendové dny také z Lužné u Rakovníka do Nového Strašecí, Rakovníka, Krupé nebo Kolešovic. 


Ilustrační foto (nedatováno, České dráhy)

I v letošním roce připravily České dráhy pro fanoušky pivní speciál. Ve spolupráci s experimentálním pivovarem Plzeňského Prazdroje, respektive jeho značkou Elektrárna, nabídnou pivní speciál Šlechtična. Poprvé ho bude možné zakoupit o tomto víkendu v muzeu v Lužné. Ke konci května se tento speciál objeví v ČD Minibarech. Díky velmi dobré spolupráci s kolegy z Plzeňského Prazdroje bude zároveň v červnu na nově zrekonstruovaném hlavním nádraží v Plzni otevřena nová restaurace, v níž bude pivní speciál Šlechtična k dostání v čepované podobě. Z každého načepovaného půllitru pivního speciálu bude věnováno 5 korun na opravu parní lokomotivy Šlechtična 475.179.

Šlechtična známá také jako Děčínská Líza nebo Pětasedma byla vyrobena v roce 1948 ve Škodě Plzeň. V průběhu 30 let aktivní služby prošla mnoha depy a od roku 1981 se stala muzejním exponátem. Zúčastnila se kromě mnoha jízd v naší republice i několika mezinárodních akcí. Po mnoha letech nostalgického provozu bohužel přišla o způsobilost kotle. České dráhy se ale rozhodly tuto krásku uvést zpět do provozuschopného stavu, a proto založily na její záchranu sbírku. Také část výtěžku z prodeje tohoto piva putuje na její opravu.


Ilustrační foto (nedatováno, České dráhy)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!