Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Moderní terminál ve Vsetíně slouží cestujícím

VSETÍN - Obyvatelům Vsetína slouží nová nádražní budova. Jde o společný terminál jak pro železniční, tak pro autobusovou dopravu. Cestující na nádraží mohou také využívat nový podchod k jednotlivým nástupištím.

Rekonstrukce začala v závěru roku 2021 a skončí letos v prosinci, v současné době totiž pokračuje výstavba parkovacího domu a autobusáku...


Letecký pohled na nový terminál ve Vsetíně (30. dubna 2024, Správa železnic)

Dosavadní nádražní budovu ve Vsetíně nahradil dvoupodlažní prosklený objekt dopravního terminálu, který nyní začíná sloužit cestujícím v železniční i autobusové dopravě. "Vsetín je dalším příkladem, že se i v našich podmínkách daří propojovat různé druhy dopravy budováním společných terminálů. Zlepšování přestupních vazeb je jednou z cest ke kvalitnější veřejné dopravě, čímž se zvyšuje její atraktivita pro širokou veřejnost," řekl při slavnostním přestřihávání pásky ministr dopravy Martin Kupka.

Jedním z hlavních cílů projektu byla náhrada stávajících nástupišť s úrovňovým přístupem přes koleje. Nová jsou dostatečně široká a zastřešená. "Cestující se díky jejich výšce dostanou pohodlně přímo do vlaku. Pro bezpečný příchod jsme vybudovali podchod s výtahy na jednotlivá nástupiště. Začíná už v obchodním domě Smetanka a prochází pod celým kolejištěm, aby propojil městské části na obou stranách stanice," popsal některé přínosy rekonstrukce generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.


Moderní odbavovací hala ve Vsetíně před zahájením (30. dubna 2024, Správa železnic)

Intenzivní přípravy na vybudování nového vlakového nádraží odstartovaly po volbách v roce 2014. "Tehdy jsme v Bruselu zjišťovali, jakým způsobem je pro státy Evropské unie nastaven dotační program na podporu rozvoje veřejné dopravy. Díky tomu jsme věděli, že nádraží musí mít pro získání plné dotace v blízkosti nákupní zónu a důležitou součástí je bezprostřední blízkost autobusového nádraží. Nákupní zónu se nám podařilo ve spolupráci se soukromým investorem vytvořit s tím, že se od počátku počítalo s jejím propojením s novým nádražím," uvedl starosta Vsetína Jiří Čunek.

Další důležitou věcí bylo, že město s předstihem nakupovalo pozemky od Českých drah. "Poté jsme nechali zpracovat studii budoucí podoby, která zahrnovala novou obchodní galerii a také vlakové nádraží a teprve poté jsme celý koncept projednali s Ministerstvem dopravy a Správou železnic. Naše příprava se vyplatila, protože k velké spokojenosti města obě instituce naše náměty přijaly a dnes vidíme výsledek. Mluví se o rekonstrukci, ale jde vlastně o úplně nové nádraží v místě starého," dodal starosta, který jako první muž radnice stál při výše popsaných vyjednáváních a přípravách přestavby nádraží.


Slavnostního zprovoznění se zúčastnila i legenda (3. května 2024, Správa železnic)

Práce zahrnovaly přestavbu celé stanice a také navazujícího úseku do zastávky Ústí u Vsetína. Z hlediska bezpečnosti bylo důležité zrušení přejezdu přímo ve stanici, auta už mohou využívat novou silnici a most přes říčku Rokytenku. Namísto dosavadního přechodu ve Štěpánské ulici vznikl podchod, který ústí do ulice U Křivačkárny. Zhotovitelem stavby s celkovými náklady přes 2,5 miliardy korun jsou společnosti OHLA ŽS, Strabag Rail a AŽD. Většina prací je už hotová. Pokračuje výstavba parkovacího domu a autobusového nádraží.

"V sousedství železniční stanice dále pokračuje výstavba parkovacího domu, kterou realizuje Správa železnic, Zlínský kraj se pak bude podílet na financování přestavby Nádražní ulice včetně okružní křižovatky ve výši téměř 20 miliónů korun, to znamená že celkové náklady města a kraje jsou 300 miliónů korun, celá akce včetně financování části Správy železnic vyjde na zhruba 3 miliardy korun," uzavřel Jiří Čunek.

Čtěte také...
Podoba vsetínského nádraží se letos promění (vydáno 10. března 2021)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Zprovoznění nádraží ve Vsetíně byla velká akce (3. května 2024, Správa železnic)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!