Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

ČD Muzeum v Lužné již zahajuje další sezonu

LUŽNÁ U RAKOVNÍKA - Již tento víkend se letos poprvé otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Na návštěvníky čekají jízdy na nově prodloužené úzkorozchodné drážce v areálu muzea či jízdy historických vlaků.

Během sezóny připravuje ČD Muzeum pro železniční fanoušky několik tematických víkendů a celou řadu historických i doprovodných akcí...


Ilustrační foto (nedatováno, České dráhy)

K hlavním novinkám letošní sezóny v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka patří prodloužení úzkorozchodné muzejní drážky s rozchodem 800 mm. "Stavební práce probíhaly od loňského podzimu a na začátku letošní turistické sezóny jsme připraveni svézt na prodloužené drážce první návštěvníky. Koleje s rozchodem 800 mm teď vedou až ke vstupu do muzea," popsal Marek Plochý, ředitel Centra historických vozidel Českých drah s tím, že během zahajovacího víkendu svezou zájemce na úzkorozchodném okruhu motorové i parní vlaky. Jízdenky na úzkorozchodné vláčky budou v prodeji v pokladně muzea a cena bude 50 korun za motorový vlak a 70 korun za parní vlak. Jízdní řády vlaků budou zveřejněny na pokladně a na nástupišti úzkorozchodné drážky.

Během víkendu budou připravené také jízdy historického vlaku v čele s parní lokomotivou Kafemlejnek. Ten po oba dva víkendové dny sveze cestující z Lužné u Rakovníka do Rakovníka, do Krupé a do Řevničova. V těchto vlacích se budou prodávat se pouze zpáteční jízdenky za 200 korun pro dospělého a za 160 korun pro děti. Jízdenky bude prodávat vlakový personál. V ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka je k vidění největší sbírka parních lokomotiv na našem území, z nichž některé pamatují ještě období Rakouska-Uherska. Návštěvníci si tu prohlédnou také historické motoráčky, dieselové či elektrické lokomotivy, dobové osobní a nákladní vozy a spoustu dalších zajímavých exponátů ze železničního provozu. 


Ilustrační foto (nedatováno, České dráhy)

Velké oblibě se dlouhodobě těší tematické víkendy v areálu ČD Muzea. "Ty připravujeme i pro letošní rok a první z nich nás čeká už za čtrnáct dní o víkendu 11. a 12. května, na kdy chystáme Parní víkend. Návštěvníci se mohou těšit na přehlídku parních lokomotiv na točně, jízdu historického vlaku z Prahy do Lužné i do okolí železničního muzea," pozval Marek Plochý. V pátek 17. května bude v rámci Muzejní noci možné muzeum navštívit i ve večerních hodinách, o víkendu 20. a 21. července proběhne Setkání drezín, 17. a 18. srpna bude připravený Model víkend, kde se budou prezentovat nejen železniční modeláři, a 5. a 6. října si na své přijdou příznivci motorových lokomotiv Hektor. Své brány muzeum uzavře 27. října. Novinkou budou 7. prosince jízdy Mikulášského vlaku.

Kromě toho jsou na řadu víkendů připraveny různé nostalgické jízdy z muzea Českých drah, například 22. června vyrazí zvláštní vlak do Bochova, 6. července pojede parní vlak údolím Berounky do Nižboru a 7. července vyrazí parní vlak na trať do Kolešovic. Tyto jízdy se budou opakovat také 3. a 4. srpna. Ve dnech 9. a 23. července a potom také 6. a 20. srpna budou připravené jízdy historického motoráčku do Kralovic. Každou prázdninovou středu, tedy po celý červenec a srpen, se zájemci svezou zvláštními nostalgickými vlaky do depozitáře Národního technického muzea v Chomutově.


Ilustrační foto (nedatováno, České dráhy)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!