Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Správa železnic kácela tisíce rizikových stromů

ČESKÁ REPUBLIKA - Železnice po uplynulém období vegetačního klidu je zase trochu bezpečnější. Správa železnic totiž vykácela přibližně 480 tisíc stromů, které ohrožovaly bezpečnost železničního provozu. 

Preventivní odstraňování dřevin v blízkosti železničních tratí v České republice zjednodušila nová legislativa, která platí teprve čtyři roky...


Ilustrační foto (nedatováno, HZS Správa železnic)

Z blízkosti železničních tratí - ať už mezinárodních koridorů, tak jednokolejných regionálních - zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je výsledek preventivní údržby zeleně, kterou Správa železnic opakovaně každoročně provádí v období vegetačního klidu, tedy od listopadu do konce března. Tentokrát na tuto činnost vynaložila 323 milionů korun. Podobná bezpečnostní opatření provádějí také majitelé pozemků přiléhajících k železničním tratím.

Preventivní odstraňování dřevin v těsném sousedství tratí zjednodušila nová legislativa, která platí od roku 2020. "Díky tomu mohla Správa železnic přistoupit k intenzivnějšímu a také cílenějšímu kácení potenciálně nebezpečných stromů a keřů. Zaměřila se především na předem vytipované rizikové úseky," informovala v tiskové zprávě mluvčí Správy železnic Nikola Eberl Friebová s tím, že odstraněný porost se následně využívá jako palivové dřevo nebo se z něj vyrobí dřevní štěpka.


Ilustrační foto (nedatováno, HZS Správa železnic)

Samotná Správa železnic odstranila za uplynulých pět měsíců v přepočtu přes 483 tisíc vzrostlých stromů. To je podobné číslo, jako v předešlém období vegetačního klidu. "O více než 60 procent pak meziročně stoupl počet dřevin, které vykáceli majitelé pozemků v blízkosti tratí na základě výzev od Správy železnic," dodala mluvčí Správy železnic s tím, že celkem se jednalo o 14829 přepočtených stromů. V předchozím období to přitom bylo 9169.

K výraznému snížení počtu stromů, a to o plných 2547, došlo i u největšího vlastníka pozemků v okolí železnice, kterým jsou Lesy České republiky. Jde o jeden z konkrétních výsledků memoranda o spolupráci se Správou železnic, podepsaného loni v červnu. Kvůli srovnání se pro zjednodušení používá pojem přepočtený strom. Tomu odpovídají dřeviny s obvodem kmene nad 80 cm; menší se pak počítají jako půl stromu. Každých deset čtverečních metrů souvislého porostu keřů se pak rovná jednomu stromu.


Ilustrační foto (nedatováno, HZS Správa železnic)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!