Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Tornáda končí, na víkend ČD chystají rozlučku

OLOMOUC - Elektrické jednotky řady 460 přezdívané jako Pantograf nebo Tornádo se s veřejností oficiálně rozloučí už tento víkend. Nejen pro železniční nadšence je od pátku 19. dubna do neděle připraven rozlučkový program.

Cestujícím v Čechách, na Moravě a ve Slezsku budou poté sloužit už jen klimatizované a bezbariérové vlaky CityElefant nebo RegioPanter...


Legendární Tornáda končí svůj provoz (nedatováno, České dráhy)

Letošní rok je ve znamení velkého střídání generací na železnici. Veřejnost, média, fanouškové a všichni zájemci budou mít o tomto víkendu jedinečnou a poslední oficiální příležitost svézt se s posledními jednotkami řady 460. Jeden z vlaků se v neděli vydá do železničního depozitáře Národního technického muzea v Chomutově a poslední jednotky v Olomouci zasáhnou do provozu už jen jako výpomoc v případě nedostatku nových vlaků RegioPanter. I tato výpomoc by měla do léta skončit. Tornáda či Pantografy, které již dosloužily, nyní míří už do kovošrotu.

Prototyp elektrické jednotky řady 460, tehdy označené jako řada EM 488.0 vyjel z Vagonky ve Studénce v roce 1971. Elektrickou výzbroj dodával podnik MEZ Vsetín. Sériová výroba se uskutečnila v letech 1974 až 1978. Každá jednotka se skládala ze dvou čelních motorových vozů se čtyřmi hnacími nápravami a trojicí vložených vozů. Bylo vyrobeno celkem 43 jednotek. Elektrické jednotky řady 460 jezdily v severních Čechách, zajížděla z Ústí nad Labem až do Prahy, v provozu byly na Olomoucku, Ostravsku a na Slovensku v okolí Košic a krátce také na západě Slovenska v okolí Žiliny. Poslední linkou s pravidelným nasazením se stala trasa Olomouc - Přerov - Hranice na Moravě - Vsetín.


Legendární Tornáda končí svůj provoz (nedatováno, České dráhy)

Celá akce začne již odpoledne v pátek 19. dubna, kdy bude v čase 13.30 až 14.30 hodin v Olomouci pro fotografy připravena možnost pořízení snímků unikátního setkání čtyř historických a moderních elektrických jednotek Pantograf 451/452, Tornádo 460 a RegioPanter a předpokládá se také účast červené jednotky řady 560. Půjde tak o jedinečné setkání elektrických jednotek ČSD/ČD pro regionální dopravu, které se už asi nikdy nebude opakovat. Setkání se uskuteční v nákladním obvodu železniční stanice Olomouc hlavní nádraží a k místu se zájemci dostanou po veřejné komunikaci odbočením z ulice Pasteurovy při příjezdu od města vlevo před podjezdem mezi zahrádky a garáže. Účast je bezplatná.

Na sobotu 20. dubna jsou připraveny v okolí Olomouce jízdy zvláštních vlaků s jednotkou EM 488.0079/80, která se honosí retro nátěrem, a otevřen bude rovněž místní depozitář ČD Muzea. Zde se návštěvníci mohou těšit na výstavu historických strojů ze sbírek Českých drah a pro děti bude připravena možnost svézt se malou posunovací lokomotivou „BNkou“. Depozitář bude v tento den přístupný v době od 9.00 do 16.00 hodin. Sobotní program zpestří již zmíněné jízdy zvláštních vlaků, které vyrazí z hanácké metropole do Červenky, Prostějova a Přerova.


Legendární Tornáda končí svůj provoz (nedatováno, České dráhy)

Pomyslnou třešničkou rozloučení s těmito legendami příměstské dopravy bude jízda zvláštních expresů z Olomouce do Střelné a ze Střelné do Chomutova v neděli 21. dubna, kdy jednotka projede celou trasu, kde bývaly tyto stroje v pravidelném provozu. Takzvaný Tornádo expres, partnerem jehož jízdy je Národní technické muzeum, bude veden opět jednotkou EM 488.0079/80 v retro nátěru. V Chomutově bude jednotka deponována v areálu Železničního depozitáře Národního technického muzea, kde do doby jejího odprodeje Národnímu technickému muzeu bude pracovníky Českých drah udržována v provozuschopném stavu.

"Vlak Střelná – Chomutov je v celé trase vyprodán! Zbývá pouze několik volných míst v dílčích úsecích," upozornil tiskový mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský s tím, že prodej jízdenek ve všech pokladnách ČD je pouze do vyčerpání kapacity počtu míst k sezení. Přeprava dětských kočárků je omezena, přeprava jízdních kol vyloučena. Nejprve vlak vyjede z Olomouce v 5.40 hodin a přes Hranice na Moravě a Vsetín dojede do Střelné. Odtud pak vyjede v 7.43 a přes Vsetín, Hranice na Moravě, Olomouc, Pardubice, Kolín a Ústí nad Labem západ dojede do Mostu a Chomutova v 15.02 hodin. 


Legendární Tornáda končí svůj provoz (nedatováno, České dráhy)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!