Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

ČD nabídnou více bezbariérových vlaků či wifi

ČESKÁ REPUBLIKA - V novém jízdním řádu, který začne platit 10. prosince 2023, budou mít cestující větší možnost surfovat na netu. Rozšíří se také možnost cestování osobám se sníženou schopností pohybu a orientace.

V jízdním řádu 2024 budou mít České dráhy zavedeno celkem 8 738 vlaků, které v novém ročním jízdním řádu ujedou zhruba 119 milionů kilometrů...


Ilustrační foto (nedatováno, České dráhy)

"I v novém jízdním řádu pokračuje naše ofenziva v rozšiřování a zkvalitňování služeb prostřednictvím moderních vlaků. Díky tomu meziročně navýšíme počet bezbariérových spojů a spojů, ve kterých mají cestující k dispozici elektrické zásuvky a USB porty pro dobíjení cestovní elektroniky o zhruba 550 vlaků. O přibližně 900 vlaků pak navyšujeme počet spojů vybavených palubní Wi-Fi sítí, která umožní snazší přístup k internetu a pohodlné sledování zpráv, sociálních sítí, vyřizování e-mailů a další činnosti, které jsou s internetem spojené," řekl generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

České dráhy nabídnou v Jízdním řádu 2024 celkem 6692 bezbariérových vlaků, 495 vlaků se službou úschova během přepravy a 7579 vlaků s rozšířenou přepravou spoluzavazadel, především jízdních kol. V 63 dálkových spojích bude k dispozici restaurační vůz, v 93 vlacích bistro a v 229 vlacích roznáška občerstvení formou služby ČD Minibar nebo automat ČD Snack. Pro cestující s dětmi bude připraveno 495 vlaků s vyhrazenými vozy nebo oddíly pro cestující s dětmi do 10 let a v 75 spojích budou mít cestující k dispozici dětské kino. Palubní wifi síť bude k dispozici ve 4026 spojích, z toho se jedná o 489 dálkových vlaků, a možnost napájet cestovní elektroniku během jízdy nabídne 2754 vlaků.


Ilustrační foto (nedatováno, České dráhy)

Největší změny k lepšímu čekají především na cestující se sníženou schopností pohybu a orientace. "Vedle rekordního počtu bezbariérových spojů, České dráhy už budou mít 76% spojů přístupných pro osoby na ortopedickém vozíku, dojde díky stále většímu počtu vlaků a stanic vybavených pro bezbariérové cestování k nové přesnější definici symbolům bezbariérovosti. Běžný symbol vozíčkáře znamená nově nasazení přímo nízkopodlažního vozidla nebo vozidla se zvedací plošinou, u kterého není objednání přepravy nutné, ale je pouze doporučené," uvedl náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta. Inverzní symbol vozíčkáře pak označí bezbariérové spoje, u kterých je třeba asistence dopravce, například při obsluze nástupní plošiny, protože mají podlahu v klasické výšce. Přepravu u takového vlaku je třeba dopředu objednat.

V jízdním řádu 2024 mají České dráhy zavedeno celkem 8738 různých vlaků. S přihlédnutím na omezení v jejich jízdě je denní průměr nabízených spojů 6583. "Za rok vypraví České dráhy skoro 2,5 milionů vlaků, které během jízdního řádu ujedou zhruba 119 milionů kilometrů. To je denně v průměru přes 320 tisíc kilometrů," dodal tiskový mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Přibližně dvě třetiny z tohoto výkonu připadá na osobní a spěšné vlaky, třetina na dálkové vlaky.


Ilustrační foto (nedatováno, České dráhy)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!