Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

ETCS vede z Plzně až do Chebu, i přes potíže

CHEB - I přes přetrvávající problémy na trati z Olomouce do Šumperku Správa železnic pokračuje s instalací systému ETCS. V uplynulých dnech byla dokončena jeho instalace na další trati z Plzně do Chebu. 

Součástí stavby bylo i vybudování nového zabezpečovacího zařízení ve stanici Cheb. Práce za více jak miliardu probíhaly již od konce roku 2019...


Železniční stanice Cheb je již vybavena ETCS (2020, Správa železnic)

Jako první byla v roce 2021 aktivována radiobloková centrála ETCS pro úsek mezi Plzní a Chebem. V hlavních kolejích jednotlivých železničních stanic a ve všech mezistaničních úsecích bylo nainstalováno 910 eurobalíz, které slouží ke komunikaci mezi traťovou a palubní (vlakovou) částí ETCS. Byly také provedeny úpravy stávajících staničních i traťových zabezpečovacích zařízení, která zajišťují přenos dat o volnosti úseků, stavu jízdních cest a přejezdů a dalších informací do radioblokové centrály.

V Chebu upravili výhybky i informační systém

Letos na jaře byla ve stanici Cheb dokončena náhrada stávajícího reléového zabezpečovacího zařízení za elektronické 3. kategorie, které se ovládá z jednotného obslužného pracoviště. Navíc umožňuje obsluhu z Centrálního dispečerského pracoviště v Praze. "Práce v Chebu dále zahrnovaly doplnění elektrického ohřevu výhybek a potřebné úpravy kolejí, sdělovacího zařízení, rozhlasu pro cestující a informačního a kamerového systému. Stavebními úpravami pak prošly prostory pro novou stavědlovou ústřednu a místnost pro sdělovací zařízení, současně došlo ke změně uspořádání dispečerských pracovišť," uvedla tisková mluvčí Správy železnic Nikola Eberl Friebová.


Pohled na kolejiště stanice Cheb (2020, Správa železnic)

Projekt, který je spolufinancovaný Evropskou unií z programu Nástroj pro propojení Evropy, zhotovila společnost AŽD. Vyšel na jednu miliardu korun, evropský příspěvek je ve výši 562,5 milionů korun. Financování z národních zdrojů zajistil Státní fond dopravní infrastruktury. Systém ETCS je standardizované evropské vlakové zabezpečovací zařízení, které zajišťuje provoz vlaků mezi odlišnými systémy národních železnic. Jeho instalace zvyšuje plynulost a současně i bezpečnost železniční dopravy. Na trati z Plzně do Chebu se počítá se smíšeným provozem, tedy pod dohledem i mimo dohled ETCS.

Problémy s pilotním provozem přetrvávají

Instalace zabezpečovacího zařízení ETCS probíhá i přes problémy, které s jeho provozem vznikají například na trati 290 z Olomouce přes Uničov do Šumperku. Naposledy České dráhy řešily problém v sobotu večer, kdy kvůli závady na zabezpečovači ETCS docházelo ke zpožděním vlaků od 10 do 30 minut. Již začátkem listopadu se za problémy omluvil i Koordinátor IDS v Olomouckém kraji. "V posledních dnech dochází ve zvýšené míře ke zpoždění a odřeknutí vlaků na trati 290. Zmíněné se děje primárně vlivem výpadků zabezpečovacího zařízení ETCS na trati, jejíž provoz je stále v pilotním a testovacím režimu. Nespolehlivost ETCS je již řešena zástupci příslušných železničních subjektů v ČR," ubezpečil koordinátor. 


Modernizace nádraží skončila v roce 2020, ETCS bylo doplněno nyní (2020, Správa železnic)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!