Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Správa železnic chce zavést syntetický hlas

ČESKÁ REPUBLIKA - I přesto, že Správa železnic postupně obměňuje hlas staničního hlášení na nádražích, plánuje v nejbližší době další změnu. V současné době tak firma zjišťuje, jaké možnosti se nabízí ohledně syntetického hlasu.

Nový hlas postupně odsouvá na druhou kolej stávající "Andulu", která se na české železnici coby tajemná hlasatelka objevila poprvé před dvaceti lety...


Ilustrační foto (nedatováno, České dráhy)

Na nádražích, kde cestující dosud slýchali hlas Danuše Hostinské-Klichové, dochází již několik měsíců k celoplošné změně. Andulu, jak dopravní nadšenci stávající hlas přezdívají, postupně nahrazuje Kačena, tedy hlas Kateřiny Mendlové Jírů. Sjednocení potvrdila Správa železnic. "V tuto chvíli běží projekt, který má dosavadní systémy sloučit do jednoho. Nespornou výhodou tohoto přístupu je například způsob řešení poruch, protože současné řešení jejich odstranění kvůli různorodosti systémů se může komplikovat," uvedl Jan Nevola, tiskový mluvčí Správy železnic. Jednotný hlas má navíc podle mluvčího přispět k efektivnějšímu informování ve stresových situacích, doprovázených třeba omezením dopravy v souvislosti s mimořádnou událostí.

Kačenu do dvou let nahradí syntetický hlas

Novým hlasem to ale nekončí. Správa železnic chce v budoucnu napříč českými nádražími přejít k jednotnému syntetickému hlasu. "Technologie je v současné době tak daleko, že projev bude pro cestující výrazně příjemnější, než stávající hlášení složené z jednotlivých slov a větných spojením" vysvětlil Nevola s tím, že státní organizace již v této otázce vyvolala předběžné tržní konzultace, aby s potenciálními dodavateli a odborníky mohla odpovědně nastavit podmínky budoucího zadávacího řízení. V praxi tedy zjišťuje, co může požadovat. 


Ilustrační foto (nedatováno, České dráhy)

Výměna hlášení i v případě nasazení syntetického hlasu bude postupná i s ohledem na to, že hlas zajišťuje dodavatel. Jednotný systém přinese jeden hlas, jednotné šablony poskytovaných informací a zároveň bude možné syntetickým hlasem oznamovat také operativní informace, které je teď nutné hlásit živě. To může být pro některé cestující nesrozumitelné a matoucí. "Správa železnic předpokládá nasazení jednotného hlášení od jízdního řádu 2024/2025. Věříme, že si cestující na nový hlas zvyknou a hlášení jim poskytne přesně ty informace, které v danou chvíli potřebují," uzavřel Jan Nevola, tiskový mluvčí Správy železnic. 

Nový hlas oznamuje příští stanice i ve vlacích

Ke změnám ale nedochází jen na nádražích. Ke změně hlasu došlo také při oznamování příštích stanic ve vlacích Českých drah i RegioJetu. Nahrávky do vlaků Českých drah připravuje a autorská práva k nim vlastní společnost CHAPS. "Ta řeší už několik měsíců přípravu nahrávek s novou mluvčí, kterou je herečka a dabérka Kateřina Mendlová Jírů. Původní mluvčí namlouvala hlášení více než 15 let a před časem došlo k rozhodnutí hlas obměnit. Výměna nahrávek probíhá postupně a k novému jízdnímu řádu by již všechny naše vlaky měly mít informace pro cestující namluvené novým hlasem," potvrdil Informačnímu portálu Vlčoun.cz tiskový mluvčí Českých drah Lukáš Kubát. 


Ilustrační foto (nedatováno, České dráhy)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!