Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

V Havířově zmodernizují nástupiště i celou trať

HAVÍŘOV - Modernizace nástupišť a rekonstrukce železniční tratě udělá symbolickou tečku za přestavbou nádraží v Havířově. Práce byly slavnostně zahájeny minulý týden, větší dopravní omezení pak přijdou se začátkem prosince.

Tříletá investiční akce v hodnotě bezmála 3,5 miliardy promění nádraží v moderní terminál bez bariér. Součástí stavby bude také prodloužení podchodu...


Zastaralá nástupiště ve stanici Havířov (16. září 2023, Správa železnic)

Poslední větší nádraží v Moravskoslezském kraji, které dosud neumožňuje bezbariérový přístup k vlakům, se v následujících třech letech promění. Správa železnic dnes slavnostně zahájila komplexní přestavbu havířovské stanice. Tento důležitý milník výrazně posílí dostupnost a komfort cestování vlakem. Po rekonstrukci budou moct spoje ve směru od Ostravy končit až na zastávce Havířov střed. Hodnota stavebních prací činí 3,4 miliardy korun, zhotovitelem stavby je sdružení firem Subterra, OHLA ŽS, Elektrizace železnic Praha a AŽD.

"Modernizace havířovské stanice je pro nás klíčová. Výrazně totiž zajistí dostupnost vlaků široké veřejnosti, protože vedle zlepšení technických parametrů infrastruktury přinese především plnou bezbariérovost. Po rekonstrukci budovy a úpravě přednádraží, kterou realizovalo město, se dostává i na samotnou staniční část. Navíc prodloužíme podchod až do místní části Šumbark, čímž spojíme části města pohodlnou a bezpečnou cestou," řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.


Celkový pohled na nádraží v Havířově (16. září 2023, Správa železnic)

Rozsáhlá modernizace zahrnuje celkovou přestavbu staniční části včetně nástupišť a bezbariérový přístup k nim. Obnovou projde trakční vedení, výhledově se počítá s jeho přepnutím ze stejnosměrného na střídavé napětí. Dále dojde ke komplexní rekonstrukci železničního svršku a spodku, mostů a propustků, což umožní plynulejší dopravu. Plánovaná instalace nového zabezpečovacího a sdělovacího zařízení pak zajistí nejvyšší úroveň bezpečnosti cestujících. Pro přístup na nástupiště i během náročné rekonstrukce vybudují stavbaři provizorní lávku. Cestující ji budou používat od poloviny příštího roku.

S dopravními omezeními pak bude třeba počítat při výstavbě nového železničního mostu přes Ostravskou ulici. V pondělí 4. prosince 2023 začne bourání železničního mostu nad ulicí Ostravskou, před odbočkou na Šenov, což bude mít nemalý vliv na dopravu směr Ostrava i Havířov, provoz bude sveden do jednoho jízdního pruhu z každé strany. Projekt Optimalizace traťového úseku Havířov - zastávka Havířov střed bude spolufinancovaný Evropskou unií z Nástroje pro propojení Evropy, s výší dotace až 2,2 miliardy korun. Financování zajistí Státní fond dopravní infrastruktury.


Symbolické poklepání na kámen symbolizující zahájení prací (13. října 2023, MÚ Havířov)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!